ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΒΟΜΒΑ!!! ΠΡΟΣΟΧΗ με τα αυγά!!! Αυτοί οι κρόκοι σας φαίνονται ίδιοι;;; Δείτε γιατί…

Κοινοποίηση:
158

Όταν σπάτε ένα αυγό για να το ρίξετε στο τηγάνι, πιθανώς να δείτε τον κρόκο να έχει ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι οι κρόκοι των αυγών υποτίθεται ότι δεν πρέπει να είναι κίτρινοι.

Το χρώμα του κρόκου ενός αυγού, λέει πολλά για την υγεία του κοτόπουλου που το γέννησε, αλλά και για το φαγητό που τελικά θα καταλήξει στο στομάχι μας.

Όταν σκεφτόμαστε τα κοτόπουλα ωοτοκίας, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την εικόνα μιας κότας που βολτάρει ελεύθερη σε κάποιο περιφραγμένο οικόπεδο. Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική.

Τα περισσότερα από τα αυγά που αγοράζουμε στο εμπόριο προέρχονται από κότες που περνούν 24 ώρες την ημέρα κλεισμένες μέσα σε ένα κλουβί. Σπάνια βλέπουν τον ήλιο, και σχεδόν ποτέ δεν περιφέρονται ελεύθερες.

110

Θέλετε να μάθετε αν το κοτόπουλο που γέννησε το αυγό που ετοιμάζεστε να απολαύσετε, ήταν φυλακισμένο ή ελεύθερο; Απλά ρίξτε μια ματιά στον κρόκο του αυγού.

Ποιος από αυτούς τις κρόκους μοιάζει πιο φυσιολογικός;

111

Εάν αγοράζετε τα αυγά σας από κάποιο παντοπωλείο, σύμφωνα με το Olympia.gr,ο ελαφρύ-κίτρινος κρόκος στη μέση της φωτογραφίας ίσως σας φανεί ο πιο φυσιολογικός. Άραγε οι κότες αυτές να έτρωγαν οργανικά και χορτοφαγικά ή να τρέφονταν με φτηνές ζωοτροφές;

Τα περισσότερα εμπορικά διαθέσιμα αυγά που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν ένα λεπτό, κίτρινο κρόκο. Και αυτό σημαίνει ότι το κοτόπουλο πιθανώς δεν ακολουθούσε υγιεινή διατροφή.

Αν και μπορεί να σας φανεί ασυνήθιστο, ένας παχύς κρόκος με σκούρο πορτοκαλί χρωματισμό είναι στην πραγματικότητα ο πιο επιθυμητός.

«Οι πλουσιότερου χρώματος κρόκοι αυγών είναι πιο πιθανό να προέρχονται από κότες ελευθέρας βοσκής» λέει ο Δρ Hilary Shallo Thesmar, διευθυντής των προγραμμάτων ασφάλειας τροφίμων των ΗΠΑ.
«Οι κότες ελευθέρας βοσκής έχουν την ευκαιρία να τρώνε περισσότερο χρωματισμένα τρόφιμα και η χρωστική των τροφών που καταναλώνουν μεταφέρεται στη συνέχεια στον κρόκο» επισημαίνει.

Ίσως κάποιος να αναρωτιέται για ποιο λόγο θα έπρεπε να νοιαζόμαστε για το τι τρώνε οι κότες. Είναι πολύ απλό. Επειδή οτιδήποτε τρώνε οι κότες, καταλήγει πολύ απλά στο στομάχι μας.

Ενώ τα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες και λίπος) παραμένουν τα ίδια, ανεξάρτητα από το χρώμα του κρόκου, οι πιο σκουρόχρωμοι κρόκοι μαρτυρούν την παρουσία ξανθοφύλλων και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή της κότας. Οι ξανθοφύλλες συναντώνται στα σκούρα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο και τις λαχανίδες, καθώς και στα κολοκυθάκια, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υπάρχουν συγκεντρωμένα σε μεγάλες ποσότητες στους σπόρους λιναριού και τα φύκια της θάλασσας.

Όταν αυτά τα υγιεινά θρεπτικά συστατικά αποτελούν μέρος της διατροφής της κότας, τα θρεπτικά συστατικά περνάνε στα αυγά τους και συγκεντρώνονται στους κρόκους τους. Και μαντέψτε ποιος θα τα φάει αυτά!

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Mother Earth News, η οποία διεξήγαγε τη δική της ανάλυση αυγών και σύμφωνα με μια πιο πρόσφατη μελέτη του πανεπιστήμιου της Pennsylvania, τα αυγά που προέρχονταν από κότες ελευθέρας βοσκής περιείχαν υψηλότερα επίπεδα των βιταμινών Α, D και Ε, περισσότερη βήτα-καροτίνη και περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι μια κότα ελευθέρας βοσκής δεν είναι απλά μια πιο ευχαριστημένη κότα, αλλά και ότι τα αυγά της είναι πολύ πιο ωφέλιμα για τη διατροφή μας


ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. ΑΝΤΙ ΒΛΑΞ..ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΜΕΝΟΥΜΕ ΛΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ; ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΙΣΩΣ ΚΑΤΙ ΤΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑΚΙΑ…ΕΔΩ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΧΩΡΙΟ…ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΡΩΜΕ,ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΚΙΤΡΙΝΟ…ΟΚ; ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ ΔΕΝ ΑΠΛΩΝΕΙ ΤΟ ΑΣΠΡΑΔΙ ΣΑΝ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ,,ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΑΙ ΣΦΙΧΤΟ ΓΥΡΟ ΓΥΡΟ ΑΠ ΤΟΝ ΚΡΟΚΟ…ΔΕΝ ΑΠΛΩΝΕΙ ΚΛΙΑΑΑΑΤΣ

  2. το κοκκινο χρωμα στα ΑΥΓΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ φτιαχνεται με χημικα μεσα στις τροφες με καροτενιο, αυτο δε σημαινει οτι οι κοτες στα ορνιθοτροφεια τρωνε ολη μερα καροτα, μαλλον κατι αλλο τρωνε πιο «φτηνο». οσοι εχουν κοτες στα σπιτια τους ξερουν τι γινεται. οι υπολοιποι διαβαστε οτι μα#$%ια σας σερβιρουν και τρωτε μονο «κοκκινο κροκο».

  3. ΑΣΤΟ ΚΑΛΟ ΚΙΤΡΙΝΑ ΕΙΝΑΙ; ΒΕΒΑΙΑ ΚΙΤΡΙΝΟΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ..ΤΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ..ΣΑΦΩΣ ΤΑ ΑΥΓΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΑ…ΣΤΟ ΤΙΓΑΝΙ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΠΛΩΝΟΥΝ ΕΝΩ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΦΥΧΤΟ ΤΟ ΑΣΠΡΑΔΙ ΚΑΙ ΖΩΗΡΟ…Η ΓΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ…….ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ…….

  4. Τα χωριατικα αυγα ειναι ΑΝΟΙΧΤΑ κιτρινα,μυριζουν ΕΝΤΟΝΑ και ξεφλουδιζονται ΔΥΣΚΟΛΑ οταν ειναι φρεσκα.

    Τωρα το τι λεει το αρθρο για του εμποριου ειναι αλλο θεμα.

  5. Αν ταΐσεις την κότα με στάρι ο κρόκος θα βγει άσπρος. Αν την την ταΐσεις με καλαμπόκι θα βγει κίτρινος. Μόνο που το στάρι είναι καλύτερο διότι με το καλαμπόκι πιάνουν λίπος.

Leave a Response