ΒΑΡΑΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ! Μετά από 57 χρόνια επιστρέφουν στην Ελλάδα τα λείψανα πέντε μελών της ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ»

Κοινοποίηση:
2347466

Σε επίσημη τελετή που θα γίνει την Κυριακή στο κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Λευκωσία, θα παραδοθούν στους συγγενείς τους τα λείψανα των μελών του πληρώματος της ακταιωρού «Φαέθων», που σκοτώθηκαν όταν το 1964, στον κόλπο του Ξερού, λίγο έξω από την Μόρφου, η τουρκική αεροπορία έπληξε το σκάφος με βόμβες ναπάλμ.

Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας. Θα προηγηθεί τρισάγιο, το οποίο θα τελέσει θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β΄.

Η ακταιωρός είχε πλήρωμα 23 μέλη. Την ζωή τους έχασαν τα επτά, έξι από την Ελλάδα και ένας Κύπριος εθελοντής, ο ‘Αντης Φιλήτας από τη Μόρφου. Τον περασμένο Μάιο παραδόθηκαν τα λείψανα του ναύτη Νικόλαου Νιάφα.

Στην τελετή θα παραδοθούν τα λείψανα του σημαιοφόρου Παναγιώτη Χρυσούλλη, του υποκελευστή Σπυρίδωνα Αγάθου, του υποκελευστή, Νικόλαου Πανάγου και των ναυτών, Παναγιώτη Θεοδωράτου και Νικόλαου Καπαλούκα. Μεταξύ των διασωθέντων είναι ο κυβερνήτης της ακταιωρού «Φαέθων», ανθυποπλοίαρχος το 1964 Δημήτριος Μητσάτσος, ο οποίος έχασε το δεξί του χέρι.

Επίσης, θα παραδοθούν τα λείψανα του έφεδρου ανθυπασπιστή Βασίλειου Κουκουσούλη, που έπεσε μαχόμενος στον Παχύαμμο Τυλληρίας τον Αύγουστο 1964 και του συνταγματάρχη Αθανάσιου Φωτόπουλου, που έπεσε μαχόμενος κατά την τουρκική εισβολή τον Ιούλιο 1974.

Τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη θα εκπροσωπήσει στην αυριανή τελετή ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου. Στην τελετή έχουν προσκληθεί και θα παρευρεθούν και συγγενείς των πεσόντων από την Ελλάδα.

Μετά από το πέρας της τελετής και με απόφαση των οικογενειών, θα ακολουθήσει στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης η ταφή των λειψάνων του συνταγματάρχη Αθανάσιου Φωτόπουλου, καθώς και η ταφή των ανευρεθέντων και ταυτοποιηθέντων οστών του ανθυπασπιστή Βασίλειου Κουκουσούλη.

Τα λείψανα των πέντε πεσόντων του «ΦΑΕΘΩΝ», θα μεταφερθούν αυθημερόν στην Ελλάδα με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας C-27.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, έκανε έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις, στο θέμα των αγνοουμένων να συνεργαστούν στο ύψιστο επίπεδο ώστε να βρεθεί λύση στο ανθρωπιστικό ζήτημα. Επεσήμανε ότι το ζήτημα των αγνοουμένων από πλευράς Ελλάδας «θεωρείται ένα κοινό ζήτημα και όχι ένα ζήτημα της Κύπρου στο οποίο βοηθά η Ελλάδα, και συνεπώς υπάρχει η ευθύνη να μην αφεθεί ποτέ να ξεχαστεί».

Εξάλλου, ο κ. Βίτσας είπε πως το θέμα των αγνοουμένων αντιμετωπίζεται από την Ελλάδα ως ένα αυτόνομο ανθρωπιστικό και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτημα. «Δεν μπορεί να εξαρτάται αυτό το θέμα από την πορεία, τις αλλαγές και τις πολιτικές μεταβολές της επίλυσης – που από κοινού επιδιώκουμε – του Κυπριακού».

Ο κ. Βίτσας ανέφερε πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, αποχαρακτηρίζει έγγραφα, ώστε να δίνονται όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες στους διεθνείς οργανισμούς και στην κυπριακή κυβέρνηση για να εντοπίζονται νέα οστά και να κλείσει ο κύκλος πόνου των προγόνων και απογόνων των αγνοουμένων.

Η Ελλάδα, δήλωσε ο κ. Βίτσας, θα αντιμετωπίσει και πρακτικά ζητήματα των πεσόντων της περιόδου του ’64 και του ’74, όπως το συνταξιοδοτικό τους και το τι προσφέρεται στις οικογένειές τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!!

    Αυτά είναι ΤΕΚΝΑ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ.

    Πολύ σωστά έπραξαν οι οικογένειες των ΗΡΩΩΝ Συνταγματάρχου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ και Ανθυπασπιστού ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΟΥΚΟΥΣΟΥΛΗ να ζητήσουν την ταφή των ΗΡΩΩΝ ΜΑΣ στην γη της ΠΑΤΡΙΔΑΣ που υπερασπίσθηκαν με την ίδια τους την ζωή. Για να θυμίζει σε ΟΛΟΥΣ ότι “Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ”.

    Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ, γιατί εκεί εκεί ευρίσκονται και την προστετεύουν σε μόνιμη ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ Συνταγματάρχης ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ και Ανθυπασπιστής ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΣΟΥΛΗΣ και πάρα πολλοί άλλοι ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ.

    ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!

    Στις δύσκολες ημέρες που περνάει η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ, είναι απόλυτη προτεραιότητα ο ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΗΡΩΩΝ ΜΑΣ Σημαιοφόρου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΡΥΣΟΥΛΛΗ, Υποκελευστού ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΑΓΑΘΟΥ, Υποκελευστού, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥ και των ναυτών, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ και ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΠΑΛΟΥΚΑ για να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την υπεράσπιση της ΠΑΤΡΙΔΑΣ η οποία κινδυνεύει και να διδάξουν και σε εμάς τους ελάχιστους τι σημαίνει ΑΓΩΝΑΣ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ.

    ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!

Comments are closed.