Αΐσα Καντάφι: Η δυναστεία του Μουαμάρ επιστρέφει και χαλάει τα σχέδια της Δύσης

Κοινοποίηση:
FFILE - In this Friday, April 15, 2011 file photo, Aisha Gadhafi, daughter of Libyan leader Moammar Gadhafi, waves as she addresses Libyan people gathering at the Bab Al Azizia compound in Tripoli, Libya. Aisha, a lawyer in her mid-30s helped in the defense of Saddam Hussein, Iraq's toppled dictator, in the trial that led to his hanging. During a 2000 visit to London, Aisha delivered an impromptu speech praising the Irish Republican Army at Speakers' Corner in Hyde Park. Aisha had been for two years a goodwill ambassador for the U.N. Development Program, focusing on combatting HIV/AIDS and violence against women. In February, the U.N. said it was ending its agreement with her following a crackdown by her father on anti-government protesters. She was among the three children who fled to Algeria.(AP Photo/Pier Paolo Cito, File)

Το ότι η επιχείρηση για την ανατροπή του Καντάφι στη Λιβύη ήταν μια αποτυχία, που Ευρώπη και ΗΠΑ θα την πληρώνουν για καιρό είναι ήδη γνωστό. Το ότι η δυναστεία Καντάφι μάλιστα επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή, μάλλον μετατρέπει την αποτυχία σε ολοκληρωτικό “Βατερλό”.
Το ΝΑΤΟ στην προσπάθειά του να προλάβει να ελέγξει την Αραβική Άνοιξη καθώς είχε χάσει ήδη δύο φορές το τρένο των εξελίξεων μία στην Τυνησία το Δεκέμβριο του 2010 και μία στην Αίγυπτο τον Ιανουάριο του 2011, επιχείρησε να ελέγξει και να υποκινήσει την λιβυκή εξέγερση με τον τρόπο που ξέρει καλύτερα. Τους βομβαρδισμούς.

aisha-gaddafi-daughter-libya039s-leader-muammar-gaddafi-gestures-during-pro-government-rally

Ωστόσο η συνέχεια ήταν πέρα από κάθε φαντασία καθώς χωρίς να υπάρχει κάποιο σχέδιο μετάβασης, το αποτέλεσμα της ανατροπής του Καντάφι ήταν να βυθιστεί η χώρα στο χάος και να δημιουργηθεί ένας νέος τζιχαντιστικός παράδεισος μερικά μίλια από τις ευρωπαϊκές ακτές.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε μια στιγμή ειλικρίνειας, παραδέχθηκε τον Απρίλιο του 2016 ότι “η Λιβύη ήταν το μεγαλύτερο λάθος της προεδρίας του”.

Αυτά ωστόσο είναι ιστορία και η πραγματικότητα σήμερα βρίσκει τη Λιβύη τριχοτομημένη και το ΝΑΤΟ να προσπαθεί να βρει την άκρη στο νήμα αποφασίζοντας στην πρόσφατη σύνοδο του στην Ολλανδία να στηρίξει στρατιωτικά την κυβέρνηση που έχει έδρα την Τρίπολη. Μόνο που η κυβέρνηση της άλλης πλευράς, στην Ανατολική Λιβύη, είναι αυτή που διαθέτει την πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη, αποτελείται από στρατιωτικούς που ναι μεν ανέτρεψαν το καθεστώς αλλά έχουν ακόμη στις τάξεις τους “Κανταφικούς” και διατηρούν καλή σχέση με εξόριστους Λίβυους του παλιού καθεστώτος.

Και σε αυτό το χάος προκύπτει μία νέα εξέλιξη που πυρπολεί τα σχέδια του ΝΑΤΟ. Η επανεμφάνιση της κόρης του Καντάφι, Αΐσα, που με επιστολή της από την Ερυθραία όπου ζει, κάνει αρχηγική εμφάνιση και καλεί τους Λίβυους να αντισταθούν στη Δύση, δηλώντας παράλληλα η κληρονόμος του πατέρα της Μουαμάρ.
Πιστοί στον Καντάφι

Ήδη η “Γουαρφάλα” η μεγαλύτερη φυλή της Λιβύης δήλωσε πίστη στην Αΐσα Καντάφι η οποία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη σύσταση εξόριστης κυβέρνησης. Το θέμα δεν είναι και τόσο απλό για το ΝΑΤΟ καθώς από τα 5,5 εκατομμύρια των Λίβυων περίπου ένα εκατομμύριο οπαδοί του παλιού καθεστώτος ζουν στην Αίγυπτο και 300.000 στην Τυνησία. Έχουν χρήματα, ελέγχουν μέσα ενημέρωσης, είναι ισχυρό λόμπι και έχουν κάθε λόγο να θέλουν επιστρέψουν στην χώρα τους νικητές και δικαιωμένοι. Εντός της χώρας υπάρχουν χιλιάδες επίσης νοσταλγοί του παλιού καθεστώτος και όπως είπαμε, ακόμη και μέσα στο στρατό.

Η Αΐσα, πριν από την εξέγερση που ανέτρεψε τον πατέρα της ήταν μια σελέμπριτι του διεθνούς τζετ σετ. Σπουδαγμένη στη Σορβόνη, πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ για την Αφρική, δικηγόρος που μεταξύ άλλων είχε υπερασπιστεί και τον Σαντάμ Χουσείν, πάντα ντυμένη με την τελευταία λέξη της μόδας αποκαλείτο συχνά και “Κλόντια Σίφερ της Βορείου Αφρικής”.

Εκπαιδεύτηκε στο λιβυκό στρατό όπου πήρε το βαθμό του αντισυνταγματάρχη και είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις της λιβυκής κυβέρνησης με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις όταν η χώρα της έκανε ανοίγματα στις διεθνείς αγορές.
Η Κλόντια Σίφερ της Β. Αφρικής

Η εικόνα της και η μόρφωσή της την έφερναν συχνά ως διάδοχο του πατέρα της παρά το γεγονός ότι ήταν γυναίκα. (Άλλωστε ότι αποφάσιζε ο Καντάφι ήταν νόμος). Μετά την ανατροπή του πατέρα της η “ Κλόντια Σίφερ της Β. Αφρικής” έβγαλε τα Gucci φορέματα και τις γόβες στιλέτο και έβαλε το χιτζάμπ, προσαρμόζοντας την εικόνα της σε αυτό που οι περισσότεροι Λίβυοι θα ήθελαν να δουν.

Η θέση της Αΐσα και ο ρόλος πιθανά για τον οποίο την προετοίμαζε ο πατέρας της την υποχρέωσαν να ακολουθήσει τις παραδόσεις και στην προσωπική της ζωή από ένα σημείο και μετά και έτσι ερμηνεύεται και ο γάμος της με τον ξάδερφό της συνταγματάρχη Αχμέντ Καντάφι Αλ Κάσι.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Καντάφι φρόντισε να την φυγαδέψει πρώτη, μετά την εξέγερση, ενώ η ίδια έχασε στους βομβαρδισμούς το σύζυγό της και ένα από τα παιδιά της.

Λίγες μέρες μετά την άφιξή της στην Αλγερία γέννησε το τέταρτο παιδί της, και με το που βγήκε από το νοσοκομείο ξεκίνησε, παρά τις απαγορεύσεις, την πολιτική δράση.

Όπως έγραψε στην επιστολή της σε λίγους μήνες θα έχει έτοιμη την κυβέρνηση της με “διάσημους Λίβυους” και θα επιχειρήσει να παίξει άμεσα διαμεσολαβητικό ρόλο για την εθνική συμφιλίωση. Κατηγόρησε ένα τμήμα του στρατού ότι λειτουργεί στη λογική του “πολεμάω για όποιον πληρώνει περισσότερα” και ότι χρησιμοποιεί την πράσινη σημαία του καθεστώτος Καντάφι (κι όμως στη Λιβύη εμφανίστηκε ξανά η σημαία του Καντάφι) για να στρατολογήσει υποστηρικτές της. Η επιστολή της μοιράστηκε κρυφά στην Τρίπολη και στο Τομπρούκ και σύντομα αναμένεται τηλεοπτική της εμφάνιση.
Το αν θα μπορέσει η Αΐσα να ενώσει και πάλι τους Λίβυους μένει να φανεί. Για το ΝΑΤΟ πάντως, η επανεμφάνισή της είναι ένας ακόμη πονοκέφαλος στο χάος της Λιβύης.

FILE - In this Saturday, June 12, 2010 file photo, Libyan leader Moammar Gadhafi talks during a ceremony to mark the 40th anniversary of the evacuation of the American military bases in the country, in Tripoli, Libya. The Associated Press is aware of reports that Moammar Gadhafi has been captured in Sirte. The chief spokesman for the revolutionary National Transitional Council Jalal el-Gallal and the council military spokesman Abdul-Rahman Busin told the AP that those reports are unconfirmed. (AP Photo/ Abdel Magid Al Fergany, File)
FILE – In this Saturday, June 12, 2010 file photo, Libyan leader Moammar Gadhafi talks during a ceremony to mark the 40th anniversary of the evacuation of the American military bases in the country, in Tripoli, Libya. The Associated Press is aware of reports that Moammar Gadhafi has been captured in Sirte. The chief spokesman for the revolutionary National Transitional Council Jalal el-Gallal and the council military spokesman Abdul-Rahman Busin told the AP that those reports are unconfirmed. (AP Photo/ Abdel Magid Al Fergany, File)

Πηγή: CNN Greece

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: