Έως το τέλος του 2017 οι νέες αντικειμενικές αξίες!! Ποιος θα πληρώσει πάλι το “μάρμαρο”;;;

Κοινοποίηση:
4

Στην πραγματοποίηση του στόχου να έρθουν νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων έως το τέλος του έτους,  προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, με διάταξη νόμου που προβλέπει την σύσταση 75 επιτροπών σε όλη τη χώρα οι οποίες και θα εισηγηθούν τα νέα δεδομένα.

Οι νέες τιμές θα προσεγγίζουν τις εμπορικές τιμές των ακινήτων και στόχος είναι να τεθούν σε ισχύ την 1.1.2018 προκειμένου να αποτελέσουν τη βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για το επόμενο έτος.

Με τη σχετική διάταξη νόμου θα τοποθετούνται στις κατά τόπους επιτροπές εκπρόσωποι επαγγελματικών ομάδων ( μεσίτες, εκτιμητές, συμβολαιογράφοι, κατασκευαστές) καθώς και εκπρόσωποι των Δήμων.

Επίσης στην διάταξη θα προβλέπεται,  η συγκρότηση επιτροπής η οποία θα έχει εποπτικό ρόλο στις 75 τοπικές επιτροπές. Την επιτροπή αυτή έχει ήδη προαναγγείλει η υφυπουργός Οικονομικών με στόχο να προλαμβάνονται ενδεχόμενες στρεβλώσεις μικροπολιτικής φύσης από τις εισηγήσεις των 75 τοπικών επιτροπών.

Επίσης ολοκληρώνονται οι δοκιμές για την οριστικοποίηση του στατιστικού υποδείγματος για τον αλγόριθμο που θα μετατρέπει δεδομένα της αγοράς ακινήτων σε τιμές ζώνης. Το σύστημα αυτό τροφοδοτείται από τα δεδομένα στα συμβολαιογραφεία, από τα στοιχεία των τραπεζών και από τα μισθωτήρια συμβόλαια.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: