Άγνωστα παρασκήνια από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για την Μακεδονία

Κοινοποίηση:
sylallhthrio2

Πολλά γράφτηκαν για το μεγαλειώδες συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, αρκετά παραπάνω διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα, μερικοί προσπάθησαν να το σπιλώσουν, άλλοι να το καπηλευτούν, ενώ μια εβδομάδα μετά υπάρχουν ακόμα σε πολλούς απορίες.

Πού βρέθηκαν τα λεφτά; Πώς επιλέχθηκαν οι ομιλητές; Βοήθησε ο Σαββίδης; Υπήρξε Χρυσή Αυγή από πίσω;

Ένας από τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου, ο Μιχάλης Πατσίκας, μιλά στην ThessNews και απαντά σε όλους και για όλα.

 

Για το κλίμα απαξίωσης στην αρχή

«Το κλίμα άλλαξε όταν κατάλαβαν όλοι ότι υπάρχουν αγνά πατριωτικά αισθήματα από πίσω και καμία διάθεση να κεφαλαιοποιηθεί πολιτικά από τα πρόσωπα τουλάχιστον που ήμασταν μπροστά. Να χτιστούν δηλαδή πολιτικές καριέρες»

Για την επιλογή Φράγκου

«Εμείς ξεκινούσαμε τελείως λαϊκά.  Δεν είχαμε στο μυαλό μας να φέρουμε έναν μεγάλο ομιλητή. Μας το ζητούσαν όμως οι οργανώσεις. Ψάξαμε, στύψαμε το κεφάλι μας να βρούμε ονόματα ευρείας αποδοχής. Ένα από αυτά, που μπορούσε κατ’ ελάχιστον να ικανοποιήσει το λαϊκό αίσθημα, ήταν ο στρατηγός (σσ. Φράγκος Φραγκούλης).
Κάναμε επαφές και με άλλους. Ζητήσαμε από τον συνταγματολόγο Γιώργο Κασσιμάτη, αλλά λόγω υποχρεώσεων δεν μπορούσε. Απευθυνθήκαμε στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, δεν  ήθελε όμως να μιλήσει.
Μιλούσαν για ορφανό συλλαλητήριο. Δόθηκε ένα άλλο κύρος. Τον Φραγκούλη Φράγκο και τον Νίκο Λυγερό αμέσως τους παίξανε τα ΜΜΕ. Αυτό το κεφαλαιοποίησε το συλλαλητήριο και δεν φοβηθήκαμε μην τυχόν κάνει ο Φράγκος κόμμα αύριο μεθαύριο. Θα είμαστε απέναντί του.
Σίγουρα υπήρχαν φωνές που ήταν αντίθετες. Αλλά αυτός είναι ο Έλληνας. Και τον Ιησού να φέρναμε να μιλήσει, θα έβρισκαν κάτι να πουν».

Για Χρυσή Αυγή και αντιεξουσιαστές

«Δεν είχαμε καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Όλα αυτά που λέγονταν και γράφονταν ήταν ένα σχέδιο τρομοκράτησης του κόσμου. Όπως και η αντισυγκέντρωση. Πότε γίνονταν αντισυγκεντρώσεις; Όταν σκοτώθηκε ο Λαμπράκης. Οι ακροδεξιοί και το παρακράτος τα έκαναν αυτά. Τώρα τα κάνουν οι ακροαριστεροί».

Για ΣΥΡΙΖΑ και ΕΡΤ3

«Μας λύπησε ότι μας χρεώνουν ως εθνικιστικό συλλαλητήριο, όπως λέει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί η ΕΡΤ3 μας έριξε “μαύρο”; Συνάντησα προχθές την Κατερίνα Νοτοπούλου, του γραφείου Πρωθυπουργού. Μαζί κρατούσαμε πανό τότε όταν έκλεισε η ΕΡΤ. «Πώς δώσατε γραμμή;» τη ρώτησα. «Δεν δώσαμε καμία γραμμή» μου απάντησε. Οι ίδιοι από μέσα από την ΕΡΤ3 λένε ότι ήταν μια λάθος απόφαση. Ξέρω ότι υπήρξε μια διαμάχη των δημοσιογράφων, αλλά η γραμμή ήταν όχι».

Για Άνθιμο

«Υπήρξε ραντεβού. Τον ενημερώσαμε ποιοι είμαστε. Ο ίδιος μας πρότεινε να στείλει τρία άτομα στη συντονιστική. Δεν το έκανε ποτέ. Αντιθέτως λίγες μέρες μετά, σε μια εκκλησία στα Λαγυνά, καταφέρθηκε εναντίον μας. Αρκετοί Μητροπολίτες ήταν υπέρ. Έβλεπαν τις πιέσεις από το ποίμνιο. Την Κυριακή στη λειτουργία είπε «πάμε στο συλλαλητήριο». Και μάλιστα δήλωσε σε έναν νεαρό από το συντονιστικό πως “και εμείς κάνουμε λάθη”.  Αυτό για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και τα λέει όλα».

Για τον δήμο Θεσσαλονίκης

Πήγαμε θεσμικά στον γενικό γραμματέα του δήμου, Θωμά Ψαρρά, και ζητήσαμε εγγράφως την παροχή ρεύματος. Προφορικά ζητήσαμε βοήθεια για όλα, εξέδρα, ηχητική κάλυψη κλπ. Τελικά πήραμε μόνο το ρεύμα».

Για τα οικονομικά

«Όλοι έλεγαν ότι θα έρθουν και θα βοηθήσουν. Αλλά κανείς δεν έβαζε το χέρι στην τσέπη. Ζητιανεύοντας πηγαίναμε. Ξεκινήσαμε θεσμικά από το ΕΕΘ και το ΕΒΕΘ. Άρνηση. Και δεν ζητήσαμε λεφτά. Απλά να πλήρωναν τιμολόγια των επαγγελματιών. Φάγαμε πόρτα.

Φτάσαμε Παρασκευή. Ο άνθρωπος που μας έστησε την εξέδρα και τα ηχητικά μάς έκανε εξαιρετική τιμή για όλα (3.500 ευρώ), αλλά έπρεπε να πάρει μια προκαταβολή. Και εμείς δεν είχαμε λεφτά. Το προηγούμενο βράδυ μού σπάνε το πίσω τζάμι στο αυτοκίνητο. Είμαι ασφαλισμένος στην Ιντερσαλόνικα και πηγαίνω να το αλλάξω. Εκεί που είμαι, καταθέτω το αίτημα στην ιδιαιτέρα του ιδιοκτήτη Μελά Γιαννιώτη για ένα ποσό της τάξης των 4.000 ευρώ, γιατί χρειαζόμασταν και 500 ευρώ για μια γεννήτρια. Όταν γύρισα να πάρω το αμάξι μου μετά από λίγες ώρες, μας περίμενε ο ίδιος ο Μελάς Γιαννώτης με έναν φάκελο με τα λεφτά από την Ένωση Ασφαλιστών Βορείου Ελλάδος. Η συγκίνησή μας ήταν απίστευτη. Τον Όθ. Ιακωβίδη τον πήραν τα δάκρυα.

Για τις αφίσες υπήρξαν χορηγίες. Ένα τυπογραφείο, του Σεβασλιάν, μας τις προμήθευσε δωρεάν. Οι Κρητικοί μάς είχαν ζητήσει αν μπορούμε να τους καλύψουμε το κόστος για διαμονή και σίτιση. Η Ένωση Ξενοδόχων δεν δέχθηκε να μας καλύψει δωμάτια.

Για τις κατηγορίες Μαυροσκά

«Ο πρώτος προϋπολογισμός στις σκέψεις μας μιλούσε για 15.000 ευρώ. Μια συζήτηση κάναμε και το πήρε αυτός ο τύπος (σσ. ΒασίληςΜαυροσκάς) και υπολόγισε με μπακαλίστικο τρόπο ότι θα βγάλουμε λεφτά. Αυτός για τους δικούς του λόγους μαζί με την κ. Πατσιάνη αντιδράσανε μόλις άκουσαν το όνομα του Φραγκούλη Φράγκου και άρχισαν όλα αυτά τα σενάρια του facebook, που δυστυχώς τα χρησιμοποιούν και οι κυβερνητικές εφημερίδες».

Για Ιβάν Σαββίδη

«Δεν έδωσε λεφτά. Τίποτα απολύτως. Πού ήταν ο Σαββίδης; Δίπλα ήταν το Μακεδονία Παλλάς. Πού ήταν το κανάλι του, το Ε; Μα είναι δυνατόν; Θα μας έδινε λεφτά αλλά δεν θα μας έβγαζε; Είναι κατάπτυστα αυτά τα πράγματα».

Για την αστυνομία

«Δεν είχαμε κανένα παράπονο μέχρι την Κυριακή. Πώς βγήκε το νούμερο 90.000; Πώς βγαίνει αυτό το Δελτίο Τύπου της Αστυνομίας; Και μας πληροφορούν ότι δεν ήταν δική τους απόφαση, αλλά από την Αθήνα».

Για τις επιθέσεις που δέχθηκαν

Την πρώτη εβδομάδα μού βιδώσανε δύο ξυλόβιδες στα λάστιχά μου. Την δεύτερη εβδομάδα μου έσπασαν το τζάμι. Από την ώρα που ανακοινώθηκε το όνομα του Φράγκου, μια κυρία του συντονιστικού δεχόταν τηλεφωνικές απειλές ότι θα την πετάξουν στη θάλασσα. Μας έλεγαν προδότες. Η Ειρήνη Λεονάρδου κατέρρευσε υπό το βάρος των πιέσεων και δεν μπόρεσε να είναι καν στο συλλαλητήριο. Αυτά δεν τα ξέρει ο κόσμος και πρέπει να ειπωθούν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: