Υπεγράφη ο Τόμος για την Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας – Παγωμένη η Μόσχα παρακολουθεί τις εξελίξεις (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
ep-4

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι του Σαββάτου (5/1/2019) ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος υπέγραψε τον Τόμο για την εκχώρηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Η τελετή μεταδόθηκε από κανάλια της ουκρανικής  και ελληνικής τηλεόρασης.

Προηγήθηκε δοξολογία στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στην Κωνσταντινούπολη μετά την υποδοχή που έγινε νωρίς το πρωί.

Μετά την δοξολογία ο νέος Επικεφαλής της εκκλησίας της Ουκρανίας κ.κ.  Επιφάνιος έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και αμέσως μετά ακολούθησε η τελετή της εκχώρησης του Τόμου στον Πατριαρχικό Ναό του αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Το νέο Προκαθήμενο συνόδευσαν ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, η σύζυγός του και άλλα πολιτικά πρόσωπα.

Μετά την τελετή της εκχώρησης ακολούθησαν ομιλίες και από τον Ουκρανό Πρόεδρο.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Φανάρι όπου κλείνει πανηγυρικά το πολυτάραχο ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Σήμερα και αύριο, στην Κωνσταντινούπολη, θα σφραγιστεί η Αυτοκεφαλία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και οι Ορθόδοξοι της Ουκρανίας θα έχουν πλέον την δική τους Εκκλησία.
Το πρωί του Σαββάτου, 5 Ιανουαρίου 2019, έφθασε στο Φανάρι ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, για την πραγματοποίηση της επίσημης ειρηνικής επίσκεψής του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, συνοδευόμενος από μεγάλη ουκρανική αποστολή αλλά και τον Ουκρανό πρόεδρο Πιοτρ Ποροσένκο.

ΔΕΊΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΝΑΟ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία ενισχύει τον ρόλο του ως Πρωτόθρονης Εκκλησίας στην Ορθοδοξία, αλλά και την δυναμική του διεθνώς. Την ίδια ώρα η Μόσχα επιμένει στην πολεμική πολιτική της απέναντι του Φαναρίου με αποτέλεσμα το χάσμα να γίνεται όλο και πιο βαθύ.

Η παρουσία του Ουκρανού προέδρου Πιότρ Ποροσένκο στο Φανάρι, στην τελετή της χορήγησης του Τόμου για το Αυτοκέφαλο έχει ρίξει περισσότερο λάδι στην φωτιά μετεφέροντας και πολιτική χροιά στην διαδικασία.
Ο ίδιος άλλωστε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα τα Νεα, σημείωσε ότι “η Αυτοκεφαλία ωθεί σημαντικά την ενότητα στη χώρα καθώς αφορά στην πνευματική μας ανεξαρτησία και ελευθερία. Η Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία καλλιεργούσε τον διχασμό και ήθελε την υποταγή στην Μόσχα.”
Μάλιστα κατά την διάρκεια της ίδιας συνέντευξης ο Ουκρανός Πρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη λέγοντας ότι: “Η Αυτού Αγιότητα έλαβε μια ιστορική απόφαση, αν και δεχόταν έντονη πίεση από την Μόσχα. Ήταν μια ιστορική απόφαση καθώς επιβεβαίωσε τη μη νομιμότητα της προσάρτησης της Μητρόπολης Κιέβου από τη Μόσχα τον 17ο αιώνα. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πιστεύει ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στην Ιστορία της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και ανοίγει μια νέα εποχή στην Ορθοδοξία. Με την ανεξάρτητη Ουκρανική Εκκλησία, ολόκληρος ο ορθόδοξος κόσμος γίνεται πιο ισχυρός. Η Αυτού Αγιότητα έχει ήδη καταλάβει μια ξεχωριστή θέση την ιστορία της Ουκρανίας. Με όλα όσα έκανε και χάρη στη σοφία του, τις ηγετικές του ικανότητες, την αφοσίωσή του στην Ουκρανία και την Ορθοδοξία, πιστεύω ότι θα έπρεπε να θεωρηθεί συνιδρυτής της νέας Ουκρανίας. Είναι μια πολύ ιδιαίτερη και ιστορική αποστολή.»

Φαίνεται ότι η πολεμική δράση της Μόσχας αποδείχθηκε ατελέσφορη αφού τις τελευταίες μέρες πολλές από τις απεγνωσμένες της προσπάθειες να αντιδράσει, λειτούργησαν τελικά εναντίον της. Στην Ρωσική πρωτεύουσα μάλιστα παρακολουθούν τις εξελίξεις οι οποίες αναλύονται από τους Ρώσους αξιωματούχους του Πατριαρχείου. Στο τμήμα εξωτερικών υποθέσεων μάλιστα του Πατριαρχείου οι ισχυρή φρουρά του Ρώσου Πατριάρχη συνεχίζει να επιμένει ότι βρίσκεται σε πόλεμο με το Φανάρι και ότι θα φθάσουν ως το τέλος προκειμένου να βρουν το δίκο τους. Είναι σίγουρο ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και ότι τώρα στην Ρωσία μετρούν τις δυνάμεις τους.

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΛΛΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ . ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΔΟΥΛΟΥ , ΠΟΡΟΣΕΝΚΟ .

  2. Λένε οι προφητείες για τον τελευταίο πάπα αλλά νομίζω ότι ο μασώνος βοθρολομαίος θα ‘ναι τελευταίος αμερικανοτουρκοπουλημένος πατριάρχης στην ιστορία.

Leave a Response