Τώρα κρίνονται όλα για Τσίπρα – Το… κρυφό χαρτί της ΝΔ και γιατί αποφασίζει πλέον ο λαός!

Κοινοποίηση:
tsipras

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή, δήλωσε σήμερα ο Νίκος Βούτσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία μπορεί να εισαχθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ακόμα και τη Δευτέρα. Ωστόσο, η μεγάλη εβδομάδα των «Πρεσπών» ξεκινάει την Κυριακή με το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ

Στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη (ή και υπέρβαση) του ορίου των 151 στην ψηφοφορία για τη συμφωνία. Μετά την απόφαση του Ποταμιού για ψήφο κατά συνείδηση, έγινε το σημαντικότερο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, ούτε ο πρωθυπουργός ούτε τα άλλα μέλη του οργάνου εμφανίστηκαν βέβαιοι για τις προθέσεις της Κατερίνας Παπακώστα, αν και θεωρούν πιο πιθανό να υπερψηφίσει τελικά. Γι’ αυτό στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΓ η στάση απέναντι στη συμφωνία διαχωρίζεται από την άποψη που έχουν οι βουλευτές για την κυβέρνηση: «Οι όποιες διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για αυτό το ιστορικό σφάλμα (σ.σ. της μη υπερψήφισης) Σε κρίσιμα θέματα ιστορικής, εθνικής σημασίας όλοι αναμετριόμαστε με τις αξίες, τις ιδέες και τη συνείδησή μας, μα πάνω από όλα με την Ιστορία.»

Να σημειωθεί πάντως ότι ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ζητούμενο δεν είναι μόνο να υπερψηφιστεί η συμφωνία αλλά και να μη δοθεί προς τα έξω μια εικόνα πολιτικής συνδιαλλαγής η οποία θα λειτουργήσει βλαπτικά για το κυβερνών κόμμα. «Δεν μπορεί να παραμείνει σε υπουργικό θώκο όποιος δεν ψηφίσει τις «Πρέσπες», υποστηρίζει μέλος της Πολιτικής Γραμματείας.

Παρέμβαση Γιώργου Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε τελικά την πολυαναμενόμενη παρέμβασή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στη συνέντευξή του στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη για την «Εφημερίδα των Συντακτών», ο πρώην πρωθυπουργός κινήθηκε στον αντίποδα της τοποθέτησης της κ. Γεννηματά. Δήλωσε δηλαδή ότι παραμένει πιστός στη δήλωση που είχε κάνει τον Ιούνιο του 2018. Τότε ο κ. Παπανδρέου είχε κάνει λόγο για ισορροπημένη συμφωνία, προσθέτοντας ότι η συγκυρία αποτελεί πραγματική ευκαιρία.

Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου δημιουργεί μείζον ζήτημα για τη Φώφη Γεννηματά σε δύο πεδία:

Πρώτον, καθιστά πολύ δύσκολη την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων σε όσους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ δώσουν θετική ψήφο.

Δεύτερον, ενισχύει την εικόνα των φυγόκεντρων τάσεων στο ΚΙΝΑΛ.

Πάντως η οικογένεια Παπανδρέου εμφανίζεται διχασμένη, καθώς ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Παπανδρέου δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής στο «Newpost» πως στηρίζει τους χειρισμούς της Φώφης Γεννηματά και καταψηφίζει τις Πρέσπες.

Το συλλαλητήριο

Πάντως το πρώτο σημαντικό γεγονός της μεγάλης βδομάδας των «Πρεσπών» δεν θα συμβεί στο κοινοβούλιο στους δρόμους. Για την Κυριακή είναι προγραμματισμένο στο Σύνταγμα το συλλαλητήριο όσων αντιτίθενται στη συμφωνία. Η συμμετοχή αναμένεται μεγάλη αφού έχουν κλειστεί πούλμαν από όλη τη χώρα. Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει το συλλαλητήριο περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ενώ ο περιφερειάρχης Κεντρική Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας πρωταγωνιστεί στην καμπάνια. Την κινητοποίηση ενισχύουν επίσης και αρκετοί μητροπολίτες. Σε περίπτωση που το συλλαλητήριο ξεπεράσει σε μέγεθος το περσινό, τότε η κυβέρνηση θα έλθει σε δυσχερή θέση.

Η αστυνομία ανησυχεί πάντως για το ενδεχόμενο ακροδεξιές ομάδας να εκμεταλλευτούν την περίσταση και δημιουργήσουν επεισόδια. Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι παράλληλα με το συλλαλητήριο καλείται «αντιεθνικιστική-αντιφασιστική συγκέντρωση» στα Προπύλαια. Βασικό μέλημα της ΕΛΑΣ θα είναι να μην έρθουν σε επαφή οι μεν με τους δε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response