“Τσουρουφλίζονται” οι Τουρκαλάδες! Τσαβούσογλου: Πρέπει να περάσει από την Τουρκία το αέριο – Θα κερδίσουν όλοι

Κοινοποίηση:
720_618519_cffec36848-956d9f81ddc9160a

Σε νέες δηλώσεις για την ανατολική Μεσόγειο προέβη ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα Μαρία Ζαχαράκη.

 

Σε συνέντευξή του σήμερα στο τουρκικό κανάλι NTV επανέλαβε ότι είναι απόλυτα θεμιτό το αίτημα να τεθούν υπό… εγγυήσεις τα δικαιώματα των Τ/κ επί του φυσικού αερίου της Κύπρου, ενώ απηύθυνε για άλλη μια φορά έκκληση να περάσει το φυσικό αέριο από την Τουρκία, για να κερδίσουν όλοι, όπως είπε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι το θέμα των τουρκικών γεωτρήσεων γύρω από την Κύπρο συζητήθηκε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας και ότι ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε τις απαραίτητες κατευθύνσεις.

«Το γεωτρύπανό μας ‘Πορθητής’ ξεκίνησε γεωτρήσεις στην περιοχή Αλάνια-1. Το δεύτερο γεωτρύπανό μας, που έρχεται, θα ξεκινήσει γεώτρηση στη δική μας ΑΟΖ, δυτικά της Κύπρου. Συζητήθηκε και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και με εντολή του προέδρου μας ο καθένας μας θα κάνει ό,τι του αναλογεί».

Όσον αφορά τα δικαιώματα των Τ/κ, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι πρέπει να διασφαλιστούν και ότι η Τουρκία έχει αναλάβει αυτόν τον ρόλο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε επίσης ότι συνάντησε και το Χρήστο Στυλιανίδη, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.

«Τις προάλλες ήρθε στην Τουρκία ο Ε/Κ επίτροπος Στυλιανίδης και στις συναντήσεις μας γύρω από θέματα της Ε.Ε. συζητήσαμε για το φυσικό αέριο», δήλωσε.

«Λέγεται ότι γύρω από το νησί υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Είναι σωστό. Ο κάθε λαός έχει δικαιώματα; Ναι, έχει. Και η ε/κ πλευρά το λέει. Τώρα η επιθυμία μας είναι να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα του τ/κ λαού. Αλλά ‘αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε’, μας λένε. ‘Γιατί δεν μπορείτε να το κάνετε;’ ‘Θα το κάνουμε όταν αρχίσουμε να πουλάμε το φυσικό αέριο’, λένε. ‘Αν το κάνεις τότε, γιατί δεν το κάνεις τώρα;’ ‘Τώρα υπάρχει η πίεση της κοινής γνώμης’ μάς απαντάνε. Αν υπάρχει τώρα η πίεση της κοινής γνώμης, θα υπάρχει και τότε. Μπορεί να σημαίνει αυτό αναγνώριση της ΤΔΒΚ; Εμείς λέμε ότι υπάρχουν και άλλες φόρμουλες. Μπορεί να γίνει συμφωνία μέσω της Ε.Ε. Μέσω εταιρειών μπορεί να γίνει. Αν δεν θα γίνει μεταξύ κρατών, να γίνει μέσω εταιρειών», πρότεινε ο Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι «Το αίτημά μας είναι απολύτως θεμιτό, είναι ένα αίτημα που δεν θα φέρει κανέναν σε δύσκολη θέση. Να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα του τ/κ λαού, χωρίς να υπάρξει ένταση όταν θα εξορυχθεί το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο, ή ό,τι υπάρχει. Και όλοι το λένε. Συζητούν και άλλα πράγματα, αλλά για να θολώσουν τα νερά. Αν δεν περάσει μέσω Τουρκίας, δεν θα είναι εφικτό και δεν θα έχει νόημα να εξορυχθούν. Επομένως, ελάτε όλοι μαζί, ο τ/κ λαός, η ε/κ πλευρά, όλοι μαζί να συνεργαστούμε και να περάσει μέσω Τουρκίας. Όλοι να κερδίσουν και το νησί, η Κύπρος, να γίνει ένα νησί ειρήνης και γαλήνης».

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι δεν μπορεί να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μέχρι τον Μάιο και ότι συνεχίζουν τις ανεπίσημες επαφές.

«Τι κακό υπάρχει σε αυτό που ζητάμε; Αλλά η έγνοια τους είναι άλλη… Κι εμείς δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Εμείς θα ξεκινήσουμε τη γεώτρησή μας και θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα του τ/κ λαού και της Τουρκίας. Αυτό είναι δικαίωμά μας».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τσαβούσογλου είπε ότι δεν κοροϊδεύουν τους Ε/κ όταν αποκλείουν την πρότασή τους για ‘μηδέν στρατό’, αλλά πρέπει να δουν την πραγματικότητα.

«Η Τουρκία έχει μία στάση. Θα προστατεύει πάντοτε τα δικαιώματα του τ/κ λαού. Και από αυτή την άποψη, στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων υπενθυμίζουμε κάθε φορά ότι πρέπει να εγκαταλείψουν ή -εάν είναι όνειρο- να ξυπνήσουν και να ξεχάσουν τις απόψεις για μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις.

Δεν το λέμε για να τους κοροϊδέψουμε ή να τους προσβάλουμε, αλλά για να δουν ότι αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν θα αλλάξει και με βάση αυτό να γίνονται οι διαπραγματεύσεις. Ασφαλώς, σχετικά με τις βάσεις και τον στρατό στην ΤΔΒΚ, το Υπουργείο Άμυνάς μας, το Γενικό Επιτελείο μας, το Πολεμικό μας Ναυτικό και η Αεροπορία μας συνεργάζονται», τόνισε, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τη σχεδιαζόμενη ναυτική βάση στα Κατεχόμενα.

Πηγή: sigmalive.com

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Οταν παω στην Τουρκια,θα ριξω μια κλανια για να περασει το αεριο απο την Τουρκια στ’αληθεια.

Comments are closed.