Τσαβούσογλου: Ξεκινάμε εξορύξεις γύρω από την Κύπρο

Κοινοποίηση:
24fdffa88d4544a49b39c586ac0cbffe

Στο Κυπριακό και στο θέμα των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε σήμερα ο Τούρκος  υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου,  κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του προς την επιτροπή του τουρκικού Κοινοβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική.

Στο θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ,  ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε πως η Άγκυρα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο – συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου –  και ότι «μαζί με την νέα πλατφόρμα η οποία θα φτάσει στην περιοχή, ξεκινάμε κι εμείς τις εξορύξεις γύρω από την Κύπρο».

Όπως είπε ο Τσαβούσογλου, ο «Πορθητής» ξεκίνησε την γεώτρηση στην περιοχή  «Αlanya-1» και σύντομα η Τουρκία θα παραλάβει και το δεύτερο πλοίο – γεωτρύπανο που έχει παραγγείλει.

«Το δεύτερο πλοίο μας σύντομα θα φτάσει. Θα το στείλουμε γύρω από την Κύπρο για να ξεκινήσουμε τις εργασίες. Εμείς δεν είμαστε εναντίον των εξορύξεων γύρω από την Κύπρο. Όμως πρέπει να εξασφαλίσουμε εδώ τα δικαιώματα και των τουρκοκυπρίων. Αυτό περιμένουμε και από την Ε.Ε και από την διεθνή κοινότητα» δήλωσε ο ίδιος.

Όσον αφορά στο Κυπριακό ζήτημα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι δεν φαίνεται ρεαλιστικό να ξεκινήσουν συνομιλίες μέχρι τον ερχόμενο Μάιο, μέχρι τις Ευρωεκλογές.

«Στο Εθνικό μας ζήτημα της Κύπρου, εμείς είμαστε υπέρ στο να συναντηθούμε άτυπα  με όλες τις πλευρές για να ξέρουμε για ποιο πράγμα θα διαπραγματευτούμε. Οι δυο πλευρές και οι εγγυήτριες δυνάμεις να φτάσουν σε μια συμφωνία για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Σε διαφορετική περίπτωση όλες μας οι προσπάθειες θα είναι άκαρπες όπως συνέβη στο Κρανς Μοντανά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός Τσαβούσογλου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: