Τρεις Ρώσοι ολιγάρχες στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes (φωτο, Λεονίντ Μίχελσον* της Novatec, με Πούτιν)

Κοινοποίηση:
novatec

Ο πρόεδρος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Lukoil, ο πρόεδρος της Novatec Λεονίντ Μίχελσον και ο συνιδιοκτήτης της Sibur Γκενάντι Τίμτσενκο μπήκαν στον κατάλογο των 10 πιο επιτυχημένων δισεκατομμυριούχων του περιοδικού Forbes.

Σύμφωνα με τον κατάλογο, τον προηγούμενο χρόνο τα περιουσιακά στοιχεία των 10 δισεκατομμυριούχων που πλούτισαν περισσότερο από τους υπόλοιπους αυξήθηκαν κατά 64 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Τζεφ Μπέζος, ο ιδρυτής της Amazon ο οποίος αύξησε την περιουσία του κατά 28 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο δημιουργός των καταστημάτων ρούχων Uniqlo Ταντάσι Γιανάι.

Ο Αλεκπέροφ κατέλαβε την τρίτη θέση καθώς η περιουσία του αυξήθηκε κατά 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η συνολική του περιουσία αγγίζει τα 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Μίχελσον βρίσκεται στην πέμπτη θέση καθώς αύξησε την περιουσία του, που φθάνει τα 21,1 δισεκατομμύρια δολάρια, κατά 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Τίμτσενκο βρέθηκε στην έκτη θέση, καθώς κατέχοντας περιουσιακά στοιχεία που φθάνουν τα 18,9 δισεκατομμύρια δολάρια έγινε πλουσιότερος μέσα σένα χρόνο κατά 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

*Leonid Viktorovich Mikhelson ( Ρωσικός : Леонид Викторович Михельсон , γεννημένος στις 11 Αυγούστου 1955) είναι ρώσος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, διευθύνων σύμβουλος, πρόεδρος και κύριος μέτοχος της ρωσικής εταιρείας αερίου Novatek . 

Σύμφωνα με τον Forbes, η προσωπική του περιουσία υπολογίστηκε σε 18,2 δισ. Δολάρια από το 2017.

Γεννημένος σε μια εβραϊκή οικογένεια, ο Mikhelson ξεκίνησε την καριέρα του ως μηχανικός μετά την αποφοίτησή του από το Ινστιτούτο Πολιτικών Μηχανικών της Σαμάρα το 1977. Ξεκίνησε να εργάζεται ως εργοδηγός σε μια κατασκευή και συναρμολόγηση στην περιοχή Tyumen της Σιβηρίας . Ένα από τα αρχικά έργα του ήταν η εργασία για τον αγωγό φυσικού αερίου Urengoi-Chelyabinsk. Το 1985, ορίστηκε  ως αρχιμηχανικός του Ryazantruboprovodstroy. Το 1987, έγινε Γενικός Διευθυντής του Kuibishevtruboprovodstroy. Το 1991, η Kuibishevtruboprovodstroy ήταν μια από τις πρώτες εταιρείες που υποβλήθηκαν σε ιδιωτικοποιήσεις μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης .

Ο Mikhelson συνέχισε ως Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, η οποία μετονομάστηκε σε NOVA, μέχρι τον Οκτώβριο του 1994. Στη συνέχεια έγινε Γενικός Διευθυντής της εταιρείας χαρτοφυλακίου Novafinivest, η οποία αργότερα έγινε γνωστή ως NOVATEK. Από το 2008 έως το 2010 ο Mikhelson ήταν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της OAO Stroytransgasκαι της OOO Art Finance. Αυτή τη στιγμή κατέχει τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ZAO SIBUR και υπηρετεί στο εποπτικό συμβούλιο της OAO Ρωσικής Τράπεζας Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Η SIBUR είναι μια εταιρεία επεξεργασίας φυσικού αερίου και πετροχημικών η οποία εκμεταλλεύεται 26 εργοστάσια παραγωγής σε ολόκληρη τη Ρωσία με έδρα τη Μόσχα . Ο Mikhelson κατέχει 57,5% στο Sibur. Κατέχει επίσης ποσοστό 25% στο Novatek.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: