Το «τρελό όνειρο» του Σουλτάνου: Η Τουρκία παρουσίασε το stealth μαχητικό της (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
tfx_0

Μπορεί η Τουρκία να βρίσκεται με το ένα πόδι έξω από το πρόγραμμα προμήθειας των αμερικανικών stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35, λόγω της επιμονής της να αποκτήσει το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-400, ωστόσο φαίνεται ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να «πουλήσει τσαμπουκά» στην Ουάσινγκτον.

Έτσι, πέραν από τις διπλωματικές κινήσεις, η Τουρκία αποφάσισε να πάει τα πράγματα ένα βήμα παρά πέρα και να παρουσιάσει το «τρελό όνειρο» του Ερντογάν: ένα stealth μαχητικό σχεδιασμένο και κατασκευασμένο αποκλειστικά στην Τουρκία.

Μάλιστα, πριν από μερικές ημέρες η Τουρκική Αεροναυπηγική Βιομηχανία παρουσίασε μια μακέτα πλήρους μεγέθους του TF-X, του αεροσκάφους που σύμφωνα με την Άγκυρα θα απαντήσει στο F-35.

Η παρουσίαση του TF-X έγινε στο αεροπορικό σόου του Παρισιού και σύμφωνα με πληροφορίες μόνο η μακέτα κόστισε στην εταιρεία 2,25 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς ακόμα να είναι γνωστά τα χαρακτηριστικά του σκάφους.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι στόχος της είναι να έχει κατασκευάσει ένα πρωτότυπο του TF-X ως το 2023 και να αρχίσει τις δοκιμαστικές πτήσεις εντός του 2025, ώστε ως το 2028 να μπορεί να αντικαταστήσει τον στόλο των F-16.

Η μακέτα παρουσιάζει ένα αεροσκάφος με δύο κινητήρες και ο σχεδιασμός μοιάζει να βασίζεται στα αμερικανικά F-22 και F-35, καθώς η εταιρεία συμμετείχε ενεργά στο πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35.

 

Ωστόσο, πιθανή αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει συνέπειες για στην ανάπτυξη του TF-X, ιδίως δε στον κρίσιμο τομέα των κινητήρων του μαχητικού.

Κι αυτό, διότι, αν τελικά το Κογκρέσο αποφασίσει να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των S-400, τότε η εταιρεία πιθανότατα θα χάσει πρόσβαση στους κινητήρες της GE που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει στο TF-X.

Μια τέτοια απόφαση, όμως, θα έχει τεράστιες συνέπειες καθώς θα θέτει εκτός λειτουργίας και τα τουρκικά F-16, κάτι που αν συμβεί εκτιμάται ότι θα στρέψει την Τουρκία στην αγκαλιά της Ρωσίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: