Το ξέρετε; Γιατί δεν βλέπετε ποτέ μωρά περιστέρια;

Κοινοποίηση:
περιστερι

Κατευθυνθείτε σε οποιαδήποτε πλατεία. Σίγουρα θα συναντήσετε εκατοντάδες περιστέρια. Αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ανάμεσα στα τόσα περιστέρια, δεν υπάρχουν μωρά;

Στην περίπτωση των νεογέννητων περιστεριών υπάρχουν κάποιες εξηγήσεις. Που δικαιολογούν τις σπάνιες εμφανίσεις τους.

Πες μου τα γενέθλια σου να σου πω τι ύψος έχεις…

Πρώτα απ’ όλα. Τα περιστέρια που συναντάτε σε κεντρικά σημεία είναι κατά πάσα πιθανότητα «άγρια περιστέρια»(Columba livia domestica). Αυτό το είδος περιστεριών γεννήθηκε αρχικά και εκτρέφοταν στα βράχια της θάλασσας. Και σε βουνοκορφές σε όλη την Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική και τη δυτική Ασία. Και παρόλο που αυτό ήταν το «σπίτι» των άγριων περιστεριών. Εκείνα πλέον συχνάζουν και συνηθίζουν να φωλιάζουν σε ψηλά σημεία και στις τρύπες κτιρίων.

«Μόνο αν συναντήσετε τις φωλιές τους, θα ήταν πιθανό να δείτε μωρά περιστεριών». Εξηγεί στο IFLScience η βιολόγος Nτέμπρα Κριένσκι. «Όταν φθάσει η στιγμή που εγκαταλείπουν τις φωλιές τους είναι ήδη αρκετά μεγάλα. Και μοιάζουν περισσότερο με ενήλικα πουλιά από ό,τι με νεοσσούς».

Αξίζει επίσης να εξεταστεί το γεγονός ότι οι νεοσσοί αφήνουν τη φωλιά μέσα σε μόλις 25 έως 32 ημέρες. Έτσι, αν δεν βρεθείτε σε αυτή τη σύντομη περίοδο στην οροφή ενός κτιρίου, τότε είναι απίθανο να τα δείτε.

«Τα περιστέρια γεννιούνται «γυμνά». Και πρέπει να μεγαλώσουν τα φτερά τους πριν μπορέσουν να φύγουν από τη φωλιά». Πρόσθεσε ο Μάρτιν Φόουλι από την RSPB, μη κερδοσκοπική οργάνωση για την προστασία των πτηνών. «Παραμένουν στις φωλιές τους μέχρι να πετάξουν όπως κάνουν και άλλα είδη πτηνών των πόλεων.

Σε περίπτωση που έχει τύχει σε κάποιον από εσάς να δείτε από το μπαλκόνι ή από το παράθυρό σας ένα μωρό περιστέρι, τα νέα δεν είναι καλά. Αυτό είναι συχνά σημάδι ότι κάτι δεν πηγαίνει σωστά.

«Συναντάμε συχνά έναν μεγάλο αριθμό νεοσσών που πέφτουν από τις φωλιές τους. Προτού να είναι αρκετά μεγάλα ώστε να πετάξουν και να μπορούν να φροντίσουν τους εαυτούς τους» δήλωσε η Κριένσκι. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι νεοσσοί πρέπει να επιστρέφονται στη φωλιά τους, ή έστω να τοποθετούνται σε μια πρόχειρη φωλιά, αν είναι δυνατόν, ή να πηγαίνουν σε κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. Ο παππούς μου είχε γουμά με περιστέρια και τα έκανε βραστά ή στα κάρβουνα. Θυμάμαι το παρελθόν και λέω μα τι στο διάολο, τρώγαμε περιστέρια? Υπάρχει ακόμα σήμερα να τρώνε περιστέρια?

  2. Τα μικρά λίγο πριν ολοκληρωθεί η ανάπτυξή τους, έχουν έχουν ακόμα λίγο κίτρινο χνούδι στο φτέρωμά τους, που το αποβάλλουν μεγαλώνοντας. Οι γονείς παράγουν στον λαιμό τους ένα υγρό σαν γάλα πολύ θρεπτικό και με αυτό ταΐζουν τα μωρά μέσα από το ράμφος τους. Γι’ αυτό τα μικρά μεγαλώνουν γρήγορα. Ο πατέρας συμμετέχει εξίσου με την μητέρα όταν κλωσσάνε και όταν ταΐζουν τα μικρά με το ράμφος τους.

  3. Γιατι οι ιδιοκτητες τους τα μαγειρευουν μικρα.Τα μεγαλα δεν τρωγονται ειναι σκληρα.

  4. ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΞΕΡΟΥΝ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΗΣΟΥΝ!!!!!!!!!!!!

  5. Τα μωρά τα καταλαβαίνεις γιατί είναι πιο μικρά σε μέγεθος από τα άλλα και έχουν πιο μακριές μύτες. Λογικό να μην βλέπεις έξω νεοσσούς αφού το πουλί για να φύγει από τη φωλιά πρέπει να έχει ήδη βγάλει φτερά για να μπορεί να πετάξει.

Leave a Response