Το έγκλημα της Πόρτο με τον παικταρά των 200 εκατομμυρίων ευρώ!

Κοινοποίηση:
felix2

Πριν από κάτι λιγότερο από 5 χρόνια οι άνθρωποι της Πόρτο (των οποίων συνήθως το μάτι «κόβει») έκαναν μία εκτίμηση για το μέλλον του Ζοάο Φέλιξ, κόβοντάς τον από τις Ακαδημίες. Σήμερα, οι ίδιοι φαίνονται στα μάτια του κόσμου άσχετοι, ενώ η Μπενφίκα (που τον ενέταξε άμεσα στους κόλπους της) ονειρεύεται να τον πουλήσει 200εκατ.€!
Όταν έκανε τις πρώτες εμφανίσεις του με την φανέλα της Μπενφίκα, έστω και σε επίπεδο Νέων, ο Ζοάο Φέλιξ «βαφτίστηκε» νέος Ρουί Κόστα. Αντιλαμβανόμενοι το «χρυσάφι» που βρέθηκε από μια άστοχη εκτίμηση του τεχνικού επιτελείου της Πόρτο, οι άνθρωποι των «αετών» του προσέφεραν άμεσα νέο συμβόλαιο, βάζοντας και ρήτρα 60 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα νούμερο που σίγουρα κάποιοι θεώρησαν υπερβολικό για ένα παιδί μόλις (τότε) 18 ετών. Τελικά είχαν κατά κάποιο τρόπο δίκιο. Τα 60 «χαρτιά» δεν αποτελούσαν σωστή αποτίμηση της αξίας του…

Με την ταμπέλα του νέου Κριστιάνο Ρονάλντο πλέον στην πλάτη του, ο Ζοάο Φέλιξ, που έδειχνε το ίδιο ικανός να παίζει ως μεσοεπιθετικός, ως «ψευτοεννιάρι» ή ακόμη και στα πλάγια της επίθεσης, υπέγραψε νέο συμβόλαιο. Πλέον, όποιος ήθελε να τον αποκτήσει θα έπρεπε να «στάξει» 120 εκατομμύρια!

Κι όμως, εδώ και μερικούς μήνες, ελάχιστα μετά τις τελευταίες «τζίφρες», τους Πορτογάλους τους έχει λούσει κρύος ιδρώτας. Για ομάδες του επιπέδου της Μπαρτσελόνα, της Ρεάλ Μαδρίτης ή της Premier League, αυτά τα λεφτά δεν είναι τόσα πολλά όσο νομίζουμε. Κι έτσι, προσπαθούν να πείσουν τον 20χρονο «next big thing» του ποδοσφαίρου της χώρας να ανανεώσει για τρίτη φορά μέσε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα το συμβόλαιό του, στο οποίο η ρήτρα θα αγγίζει και ίσως ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια…

Κι όλα αυτά για έναν ποδοσφαιριστή που εμφανίστηκε στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο πριν μερικές εκατοντάδες μέρες. Έκανε το ντεμπούτο του στις 18 Αυγούστου 2018 (τον περασμένο Αύγουστο δηλαδή!), τρεις μέρες μετά μπήκε ως αλλαγή στο ματς της Μπενφίκα με τον ΠΑΟΚ, παίρνοντας έτσι το «βάπτισμα του πυρός» στην Ευρώπη. Από εκείνο το σημείο και μετά δεν υπήρχε επιστροφή… Όλα μαρτυρούσαν πως ο Φέλιξ ήταν γεννημένος για μεγάλα πράγματα. Μια πεποίθηση που έγινε ακόμη πιο έντονη λίγο πριν τελειώσει το προηγούμενο καλοκαίρι. Στο ντέρμπι της πρωτεύουσας κόντρα στην Σπόρτινγκ βρίσκει δίχτυα και γράφει ιστορία. Δεν είναι μόνο το πρώτο γκολ της επαγγελματικής του καριέρας… Με αυτό το τέρμα γίνεται ο νεότερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής που σκοράρει σε ντέρμπι της Λισσαβώνας!

Πέντε χρόνια νωρίτερα, είχε ήδη συμπληρώσει μια 6ετία στους μικρούς της Πόρτο. Το ψηλόλιγνο παρουσιαστικό του δεν έπειθε τους προπονητές των «δράκων». Θεώρησαν ότι παραείναι εύθραυστος και αδύναμος για να σταθεί σε υψηλό επίπεδο. Το 2014, λοιπόν, έδωσαν το «οκ» για την αποδέσμευσή του. Αν αναλογιστεί κανείς πόσοι και πόσοι παικταράδες έχουν αναδειχθεί από την συγκεκριμένη ομάδα, αντιλαμβάνεται την αδιανόητη αστοχία τους, παρά την τεράστια εμπειρία που κουβαλούν από το παρελθόν, έχοντας αναγάγει την ανάδειξη ταλέντων σε μπίζνα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

felix1

Βέβαια, αντίστοιχα «χοντρό» παιχνίδι έπαιζαν ανέκαθεν και οι «αετοί» της Λισσαβώνας. Κατά καιρούς η κόντρα των δύο ομάδων δεν αφορά μόνο σε εγχώριους τίτλους και διεθνείς επιτυχίες. Επεκτείνονται στο ποιος θα βγάλει τους καλύτερους μέσα από τα σπλάχνα του και στη συνέχεια θα τον μοσχοπουλήσει, βάζοντας ζεστό χρήμα στα ταμεία του συλλόγου και επιτρέποντάς του να τα επανεπενδύσει σε νέα ταλέντα που θα ακολουθήσουν τον δρόμο και θα εξασφαλίσουν το αύριο του συλλόγου.

Ακόμη κι αν τελικά ο Ζοάο Φέλιξ αποφασίσει να φύγει αυτό το καλοκαίρι, με προορισμό την γειτονική Ισπανία ή την λίγο πιο μακρινή Αγγλία, η Μπενφίκα θα βρεθεί απίστευτα κερδισμένη. Και μάλιστα με τον πιο αναπάντεχο τρόπο. Υπό μία έννοια, είναι σαν να βρήκε χρυσάφι ρίχνοντας απλά μια ματιά στα… σκουπίδια της άσπονδης εχθρού της.

Πραγματικά όσο οι λογιστές της Μπενφίκα μετράνε μηδενικά και υπολογίζουν πόσο θα είναι το καθαρό κέρδος από έναν παίκτη που αποκτήθηκε τσάμπα και θα πουληθεί με δεκάδες εκατομμύρια, κάποιοι στην Πόρτο πρέπει να φοβούνται πως ίσως τους ζητηθεί να περάσουν από το λογιστήριο των «δράκων» προκειμένου να… πληρώσουν για την ανοησία τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: