Τα κρίσιμα ορόσημα για τις συντάξεις, ανοίγει ο δρόμος για το κοινωνικό μέρισμα

Κοινοποίηση:
xrimata3

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την κατάθεση στη Βουλή, την ερχόμενη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου, του προσχεδίου προϋπολογισμού 2019. Το προσχέδιο θα ενσωματώνει την πρόβλεψη για υπερπλεόνασμα και για φέτος με το οικονομικό επιτελείο να το βλέπει στην περιοχή του 4% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης 3,5% του ΑΕΠ. Ο υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει ότι ο δημοσιονομικός χώρος θα είναι της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ.

Πιο ψηλά, στο 4,2% του ΑΕΠ προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην τελευταία έκθεσή του.

Ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται και φέτος ανοίγει το δρόμο για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος στο τέλος του έτους. Θα είναι η τρίτη χρονιά που η κυβέρνηση θα μοιράσει μέρισμα. Ωστόσο, το ύψος του ποσού που θα μοιραστεί εξαρτάται από την καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα δοθούν αναδρομικά ύψους 1 δισ. ευρώ ενώ έκανε λόγο και για την υλοποίηση ορισμένων μόνιμων μέτρων.

Την ίδια ώρα, άγνωστη παραμένει η τύχη των συντάξεων και ειδικότερα αν η περικοπή τους ή όχι από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα περιλαμβάνονται ή όχι στο προσχέδιο.

Με το μαχαίρι στις συντάξεις, προβλέπεται σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο εξοικονόμηση 2,88 δισ. ευρώ. Ωστόσο η κυβέρνηση επιδιώκει με κάθε τρόπο να ακυρώσει το μέτρο. Οι δανειστές δεν αφήνουν περιθώρια ακύρωσης των προνομοθετημένων μέτρων ενώ την περασμένη εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ξεκάθαρα τοποθετήθηκε υπέρ της εφαρμογής των μειώσεων στις συντάξεις. Σήμερα το μεσημέρι αξιωματούχος των Βρυξελλών αναμένεται να προχωρήσει σε νεότερες δηλώσεις, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου.

Πάντως το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε ενσωμάτωση των περικοπών στο προσχέδιο ώστε, κατόπιν συμφωνίας με τους δανειστές να απαλειφθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου και αφού νωρίτερα στις 15 Οκτωβρίου το σχέδιο υποβληθεί στην Κομισιόν , όπως συμβαίνει για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Μέχρι σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως κανένα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών για τις τελικές αποφάσεις επί του προσχεδίου.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες από το Eurogroup αναφέρουν ότι το θέμα των συντάξεων και ευρύτερα η αξιολόγηση της μεταμνημονιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας αλλά και η αξιολόγηση της τήρησης ή μη των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί θα συζητηθούν στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: