Συντάξεις: Αλλάζουν όλα στα όρια ηλικίας – Πότε θα εφαρμοστούν οι αλλαγές

Κοινοποίηση:
eyro

Αλλάζουν όλα στα όρια ηλικίας σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο, με ρήτρα αυτόματων αυξήσεων στις ηλικίες συνταξιοδότησης κατά  ή ακόμα και έως 12 μήνες.

Οι αλλαγές

Από 1ης/1/2021 ενεργοποιείται η κρυφή ρήτρα αλλαγών και τα όρια ηλικίας θα ανεβαίνουν ανά τριετία καθώς συνδέονται με τα προσδόκιμο ζωής των συνταξιούχων άνω των 65 ετών.

Η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει όλες τις ηλικίες συνταξιοδότησης που ισχύουν από 19/8/2015 και θα οδηγήσει, για παράδειγμα, όσους θα έβγαιναν στα 62, στα 63, ενώ όσοι θα αποχωρούσαν με λίγα έτη στο 67ο έτος θα έχουν επιβάρυνση ορίου ηλικίας με έξοδο στα 67,5 ή και στα 68, ανάλογα με το πόσο θα έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής.

Οι ασφαλισμένοι μάλιστα που έχουν μεταβατικά όρια συνταξιοδότησης και έχουν κατοχυρώσει την έξοδο πριν από τα 62 και πριν από τα 67, όπως για παράδειγμα με 35ετία και όρια ηλικίας 59 ως 61, κινδυνεύουν να παρασυρθούν από τις αλλαγές αν δεν έχουν αποχωρήσει πριν από την 1η/1 /202.

Και αντί για 61 να φορτωθούν άλλο ένα εξάμηνο ή και 12μηνο στην ηλικία αποχώρησης. Οπως αναφέρει ρεπορτάζ εφημερίδας, οι αλλαγές είναι ήδη ψηφισμένες στο πρώτο Μνημόνιο με το νόμο 3863 του 2010 και προβλέπουν ότι από 1ης/1/2021 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους ανεξαιρέτως τους ασφαλισμένους, παλιούς, μέχρι το 1992 και νέους από 1ης/1 /1993, θα μεταβάλλονται ανά τρία χρόνια με βάση την αύξηση του προσδόκιμου ζωής των συνταξιούχων άνω των 65 ετών.

Το 2021

Η πρώτη χρονιά εφαρμογής είναι το 2021 και για την αύξηση των ορίων ηλικίας θα ληφθεί υπόψη η αύξηση του προσδόκιμου ζωής για τους άνω των 65 ετών στο διάστημα από το 2010 ως το 2020.

Από την 1η/1 /2021, επίσης, μπαίνει σε εφαρμογή και άλλη μια ρήτρα που ψαλιδίζει συντάξεις και απορρέει από το νόμο Κατρούγκαλου. Προβλέπει ότι οι αποδοχές που θα λαμβάνονται για τον υπολογισμό των συντάξεων θα έχουν και τις μεταβολές του συνόλου των μισθών της οικονομίας από το 2002 και μετά. Αν, δηλαδή, η μεταβολή των μισθών στα έτη 2002-2020 είναι αρνητική κατά 3% τότε αυτό το -3°/ο θα εφαρμόζεται στις αποδοχές άσων βγουν στη σύνταξη, ακόμη και αν οι δικοί τους μισθοί σημείωσαν αύξηση και όχι μείωση!

Οι δυο αυτές «βόμβες» είναι ψηφισμένες για να απασφαλιστούν την 1η/1 /2021, δηλαδή σε ενάμιση χρόνο από σήμερα. Οι ασφαλισμένοι έχουν πλέον λίγο διάστημα για να σκεφτούν αν θα αποχωρήσουν νωρίτερα και με τα όποια παράθυρα είναι ακόμη ανοιχτά για την έξοδό τους, με μικρότερα όρια ηλικίας και κυρίως χωρίς να διακινδυνεύσουν μια πρόσθετη μείωση συντάξεων που θα έρθει με αίτηση για σύνταξη από 1ης/1 /2021 και μετά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. Το συνταξιοδοτικό είναι μια πονεμένη ιστορία σε μια χώρα σαν την Ελλάδα., όπου ζουν δύο κατηγορίες πολιτών: οι προνομιούχοι που έχουν μπάρμπα στην Κορώνη, όπως οι υπάλληλοι των ρετιρέ ή «ευγενών ταμείων» Τραπεζικοί, ΔΕΚΟ κ.α. που εισπράττουν παχυλές συντάξεις και οι άλλοι απλοί δημόσιοι υπάλληλοι που εισπράττουν ίσα για να ζήσουν με το νόμο Κατρούγκαλου. Επίσης, ζουν ελεύθεροι επαγγελματίες, που φοροδιαφεύγουν και μη οι οποίοι πληρώνουν-μα πολλοί δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές-οι αγρότες και οι άλλοι που αδυνατούν να δουλέψουν. Όλοι θέλουν να πάρουν σύνταξη, ανεξάρτητα αν πλήρωσαν ή όχι εισφορές. Εκείνοι οι αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ, που υπολόγισαν τη σύνταξη σε συμβολαιογράφους κλπ σύμφωνα με το ύψος των συμβολαίων τους και όχι των κρατήσεων, έδιναν αστρονομικές συντάξεις. Το θέμα των συντάξεων είναι το πρώτιστο πρόβλημα στη χώρα μας με μεγάλες κοινωνικές-οικονομικές διαστάσεις που πρέπει να ρυθμίσει η νέα κυβέρνηση. Να πάψουν οι παχυλές συντάξεις και τα εφάπαξ των χρεοκοπημένων τραπεζιτών και των ΔΕΚΟ για να πάρουμε τη σύνταξη που μας αναλογεί.

  2. Η σύνταξη όπως πάει θα δωθεί μετά θάνατον ως τιμητική πλακέτα πάνω στο μνήμα. Κρίμα στα χρήματα που πληρώνουμε. Πρέπει κάποιος να δουλεύει για να πληρώνονται οι συντάξεις δημοσίων, στρατιωτικών και τραπεζικών που βγήκαν στη σύνταξη μέχρι τα πενήντα ως κουρασμένοι ψυχολογικά από την ανία.

  3. Αν ηταν 65 τρώγεται. Ο στόχος ειναι τα 75 ! Να δούμε τι θα σοφιστει γιά να το δικαιολόγησει ο λαλιστατος πρωθυπουργος. Δέν ανέφερε κουβεντα στην ΔΕΘ ενω το ήξερε .

Leave a Response