Στοιχεία-σοκ από το «Χαμόγελο του παιδιού» για τα παιδιά-θύματα σεξουαλικής βίας!

Κοινοποίηση:
childs

Τα επίσημα ποσοστά δεν είναι αντιπροσωπευτικά του προβλήματος, καθώς τα περισσότερα θύματα δεν αναφερούν ποτέ την εμπειρία τους, ανέφερε η οργάνωση κατά την παρουσίαση της καμπάνιας «Μένει Μυστικό»
Το 2017 “Το Χαμόγελο του Παιδιού” έλαβε στη γραμμή SOS 1056, 848 καταγγελίες που αφορούσαν 1.656 παιδιά. Μόνο το 0,5% (8 παιδιά) αφορούσαν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης. Το πρώτο δεκάμηνο του 2018 ο οργανισμός έλαβε στην ίδια γραμμή 647 καταγγελίες που αφορούσαν σε 1.186 παιδιά. Μόνο το 0,3% (3 παιδιά) αφορούσε σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

Τα στατιστικά στοιχεία για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην Ελλάδα δεν είναι αντιπροσωπευτικά, το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών δεν αναφέρουν ποτέ ότι έχουν υποστεί τη συγκεκριμένη μορφή βίας. Ο θυμός, η ντροπή, η ενοχή, αλλά και ο φόβος οδηγεί τα παιδιά θύματα να μην αποκαλύπτουν αυτό που τους συμβαίνει. “Το Χαμόγελο του Παιδιού” συνεχίζει για δεύτερη χρονιά την πανελλαδική εκστρατεία “Μένει Μυστικό” και καλεί φορείς, ΜΜΕ και πολίτες να γίνουν η “φωνή” των θυμάτων που αποκαλύπτει και καταγγέλλει κάθε περιστατικό, ώστε να αναδειχθεί το φαινόμενο στην πραγματική του διάσταση.

Στην πραγματικότητα τα στοιχεία είναι πολύ μεγαλύτερα απ’ όσα έχει στη διάθεσή του το “Χαμόγελο του Παιδιού”, επισημάνθηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Βορείου Ελλάδος του οργανισμού, με αφορμή την 19η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών.

“Συνεχίζουμε την καμπάνια “Μένει Μυστικό”. Το στοίχημα της αντιμετώπισης της κακοποίησης των παιδιών είναι ένα άλυτο θέμα. Βλέπουμε ότι περιστατικά συνεχίζουν να υπάρχουν και ότι παραμένουν μυστικά”, τόνισε η συντονίστρια Βόρειας Ελλάδος του οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, Ιωάννα Μακρή.

Συνολικά, 134 ήταν τα αιτήματα που έλαβε το 2017 “Το Χαμόγελο του Παιδιού” στη Γραμμή SOS 1056 για φιλοξενία παιδιών θυμάτων κάθε μορφής βίας. Τα αιτήματα αφορούσαν σε 218 παιδιά. Η αιτία απομάκρυνσης για 16 παιδιά (7,5%) ήταν η σεξουαλική κακοποίηση.

Το 1ο δεκάμηνο του 2018 ο οργανισμός έλαβε στην ίδια γραμμή 124 αιτήματα για φιλοξενία παιδιών θυμάτων κάθε μορφής βίας. Τα αιτήματα αφορούσαν σε 218 παιδιά. Η αιτία απομάκρυνσης για 12 παιδιά (5,5%) ήταν η σεξουαλική κακοποίηση. Το 2017 στα Σπίτια του Οργανισμού διέμειναν 297 παιδιά, με τα 9 εξ αυτών (3%) να έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση. Το 1ο δεκάμηνο του 2018 στα Σπίτια του Οργανισμού διέμειναν 299 παιδιά, με τα 6 (2%) εξ αυτών να έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση. “Το Χαμόγελο του Παιδιού” τόσο επιστημονικά όσο και στο πεδίο, εφαρμόζει δράσεις και παρέχει υπηρεσίες στα παιδιά σε επίπεδο πρόληψης και στα παιδιά θύματα βίας σε επίπεδο παρέμβασης και θεραπείας.

Στην Αθήνα λειτουργεί το “Σπίτι του Παιδιού, το πρώτο στην Ελλάδα, Κέντρο Ημέρας, για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση παιδιών και εφήβων, θυμάτων κακοποίησης, παραμέλησης, ή ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και παιδιά εμπλεκόμενα σε περιστατικά εκφοβισμού.

Κάνοντας έναν απολογισμό της εκστρατείας “Μένει Μυστικό” η Ειρήνη Σουργκούνη, ψυχολόγος του οργανισμού, τόνισε, ότι το 2017 πραγματοποιήθηκαν 9 συναντήσεις εργασίας πανελλαδικά (Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα, Χαλκίδα, Ηράκλειο, Χανιά, Τρίπολη και Θεσσαλονίκη) από τις οποίες προέκυψαν 15 προτάσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Συνολικά 66.000 πολίτες επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα www.meneimystiko.gr. Επιπλέον 17.500 πολίτες συνυπέγραψαν ηλεκτρονικά τις προτάσεις. Έγιναν 30 αναρτήσεις στο Facebook με απήχηση σε 1.000.000 χρήστες, 24 αναρτήσεις στο Twitter, προβλήθηκε spot και γράφτηκαν περισσότερα από 500 άρθρα και δημοσιεύματα.

Προτάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στη χώρα

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από τον οργανισμό “Το Χαμόγελο του Παιδιού” στην ανάγκη σύστασης ενιαίου φορέα για την καταγραφή των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και της φύσης αυτών, αλλά και στη θεσμοθέτηση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε να ενημερώνονται τα παιδιά, με έγκυρο τρόπο, για τα σχετικά ζητήματα και αφετέρου να γνωρίζουν τα παιδιά τι πρέπει να αρνούνται, τι να υποψιάζονται και για τι να αναζητούν βοήθεια σε περίπτωση που νιώσουν απειλούμενα.

Η δημιουργία και στην στην Ελλάδα, Κέντρων στα οποία εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα θα πλαισιώνει κάθε παιδί θύμα, ώστε να καταθέτει όλα όσα έχει υποστεί ενοποιημένα, μία και μόνη φορά, σε απόλυτα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον σε εκπαιδευμένους συνεντευκτές και ο αυστηρός περιορισμός των δυνατοτήτων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών να καλούν το παιδί – θύμα για περαιτέρω καταθέσεις – συνεντεύξεις, ή μαρτυρίες, πριν, ή μετά αυτή την ενοποιημένη κατάθεσή του, ώστε να αποτρέπεται δευτερογενής θυματοποίηση των παιδιών περιλαμβάνονται στις προτάσεις του οργανισμού.

Μεταξύ άλλων, προτείνονται και αυστηρότερες και παραδειγματικές ποινές όσων καταδικάζονται για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά, οι οποίοι πρέπει να εκτίουν το σύνολο της ποινής τους, χωρίς καμία ελάφρυνση και να παραμένουν καθ’όλη τη διάρκεια εγκλεισμού τους σε σωφρονιστικά ιδρύματα υψίστης ασφαλείας καθώς και η τήρηση μητρώου καταγραφής όσων έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά. Επιπλέον, τονίζεται, η ανάγκη διασύνδεσης των Εισαγγελιών πανελλαδικά προκειμένου στους φακέλους, που αφορούν σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, να έχουν πρόσβαση οι Εισαγγελείς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: