Στα ύψη η τιμή της βενζίνης: Πού υπολογίζεται ότι θα φθάσει

Κοινοποίηση:
autokinito

Η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης, πανελλαδικά, διαμορφώθηκε σε 1,618 ευρώ το λίτρο
Ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ κατακτά η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί συνεχίζεται η ανοδική της πορεία. Έτσι, πλέον, η χώρα μας «φιγουράρει» στην τέταρτη θέση της λίστας των ευρωπαϊκών κρατών με τα πιο ακριβά καύσιμα.

Σήμερα, η μέση τιμή της βενζίνης διαμορφώνεται στα 1,63 ευρώ το λίτρο και οι προβλέψεις θέλουν να φτάνει – αν όχι ξεπερνά- το 1,7 ευρώ.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργος Ασμάτογλου, εκτίμησε πως με το ρυθμό που ακολουθούν οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου, η μέση τιμή της βενζίνης, πανελλαδικά, θα φτάσει στα 1,68-1,70 ευρώ το λίτρο, μέσα σε χρονικό διάστημα 40-45 ημερών.

Η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης, πανελλαδικά, διαμορφώθηκε σε 1,618 ευρώ το λίτρο, την περασμένη Τετάρτη.

Πιο ακριβή η τιμή στα νησιά
Στα νησιά η τιμή είναι πιο ψηλή. Οι Κυκλάδες, με 1,836 ευρώ το λίτρο, τα Δωδεκάνησα (1,743 ευρώ) και η Σάμος (1,717 ευρώ) συνθέτουν την τριάδα με τις πιο υψηλές μέσες τιμές στη χώρα. Στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας η βενζίνη πωλείται κατά μέσο όρο 1,60 ευρώ το λίτρο (Αθήνα) και 1,59 ευρώ το λίτρο (Θεσσαλονίκη) αντίστοιχα.

Η Ελλάδα έχει την τέταρτη πιο ακριβή βενζίνη στην Ευρώπη ενώ στην ίδια θέση «συγκατοικεί» η Ισλανδία, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (8.4.2019). Κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή φορολογία. Η μερίδα του λέοντος, σχεδόν 1 ευρώ, στην τελική τιμή της βενζίνης αφορά σε φόρους και τέλη, λιγότερο συμβάλλει στη διαμόρφωσή της η τιμή του διυλιστηρίου και το εκτιμώμενο περιθώριο των πρατηριούχων και των εταιρειών εμπορίας. Κι αυτά ενώ στη γειτονική Βουλγαρία η τιμή είναι μόλις 1,06 ευρώ το λίτρο και στα Σκόπια 1,12 ευρώ το λίτρο.

Αναφορικά με τον βασικό λόγο για τις «τσουχτερές» τιμές που καταγράφονται στην αγορά, η τιμή του αργού πετρελαίου κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Νοέμβριο, π.χ. στις 10 Απριλίου 2019 το μπρεντ έκλεισε στα 71,73 δολάρια το βαρέλι. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει προκαλέσει ανησυχία στις χώρες που βασίζονται στις εισαγωγές για την κάλυψη των αναγκών τους (η πλειονότητά της Ε.Ε.). Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι είναι διπλά προβληματισμένοι βλέποντας το ευρώ να δέχεται πιέσεις έναντι του αμερικανικού δολαρίου – νόμισμα στο οποίο αποτιμώνται τα συμβόλαια πετρελαίου. Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές της συγκεκριμένης αγοράς είναι καθησυχαστικοί, υποστηρίζοντας πως η τιμή του αργού, δύσκολα, θα σκαρφαλώσει τα 80 δολάρια το βαρέλι.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Αραξτε τα για βδομαδα μια ομως ολοι να δειτε τη εχουν να χασουν και να παθουν οι κλεφταραδες…αλλα ποιος να το κανει υπαρχη λαος της προκοπης να τους κανει μια ατυπη απεργια να δειτε μετα ποσο θα πεσουν………

  2. Σήμερα σε όλη την Κάλυμνο 1,91-1,94
    Μάλλον δεν είστε και πολύ καλά πληροφορημένοι λοιπόν …

Comments are closed.