Σπάνιος κυκλώνας 12 μποφόρ θα χτυπήσει το Ιόνιο – Προειδοποίηση Καλλιάνου: «Ισχυρότατο βαρομετρικό πλησιάζει την Ελλάδα» – Επεσαν τα πρώτα χιόνια

Κοινοποίηση:
1

Μεσογειακός κυκλώνας είναι πιθανό να δημιουργηθεί στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο φαινόμενο, κατά το οποίο δημιουργείται βαρομετρικό χαμηλό στο Νότιο Ιόνιο που εμφανίζει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό «ματιού».
Κυκλώνες τέτοιου τύπου, οι οποίοι ονομάζονται Medicanes (από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με το ΕΑΑ, η προγνωσιμότητα του Medicane, είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κακοκαιρία «Ξενοφών» που πλήττει σχεδόν όλη τη χώρα με θυελλώδεις ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας πάνω από τα 1.800 μέτρα υψόμετρο περίπου. Σημειώνεται πως οι θυελλώδεις άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν και την Πέμπτη δημιουργώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ενώ οι βροχοπτώσεις αναμένεται αύριο να έχουν πιο γενικευμένο χαρακτήρα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησο) και στα νότια νησιωτικά τμήματα (Κυκλάδες – Κρήτη).

Προειδοποίηση Καλλιάνου: Ισχυρότατο βαρομετρικό πλησιάζει την Ελλάδα

Ο μετεωρολόγος κ. Γιάννης Καλλιάνος, μιλώντας στο Newsbomb.gr προειδοποιεί για το σφοδρότατο βαρομετρικό χαμηλό που προσεγγίζει τη χώρα μας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις περιοχές που θα «χτυπήσει».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καλλιάνος αναφέρει:

«Καθώς θα εξασθενούν οι άνεμοι από το πρωί της Παρασκευής για τις περισσότερες περιοχές της χώρας (στη δυτική Ελλάδα θα παραμείνουν ενισχυμένοι 9-10 μποφόρ), ταυτόχρονα από το βράδυ της Παρασκευής ένα πολύ βαθύ βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί από τα νότια του Ιονίου.

Το συγκεκριμένο σύστημα πολύ γρήγορα θα περάσει πάνω από την Πελοπόννησο και μέχρι το Σάββατο θα έχει βρεθεί σχεδόν πάνω από την Αττική.

Όπως είναι λογικό, στο πέρασμά του θα προκαλέσει σφοδρούς ανέμους η ένταση των οποίων θα αγγίζει τα 11-12 μποφόρ. Οι καιρικές συνθήκες που θα προκαλέσει το συγκεκριμένο βαρομετρικό θα είναι σχεδόν ασυνήθιστες για την εποχή, μιας και το διήμερο του Σαββατοκύριακου θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες σχεδόν στο σύνολο της Ελλάδας.

Τα φαινόμενα κατά τόπους θα έχουν πολύ έντονο χαρακτήρα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι ο συνδυασμός των ισχυρών βροχοπτώσεων μαζί με τους πολύ θυελλώδεις ανέμους θα δημιουργήσει μια κατάσταση που σε τοπικό επίπεδο ενδεχομένως να είναι άκρως επικίνδυνη.

Σε λίγες ώρες θα σας ενημερώσω αναλυτικά για όλα όσα θα συμβούν τις επόμενες μέρες».

Σε κλοίο σφοδρής κακοκαιρίας αναμένεται να βρεθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας ολόκληρη η χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχοπτώσεις και την ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας.

Από την πλευρά του, ο μαθηματικός και μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί για ψυχρή εισβολή από τη βόρεια Ευρώπη στη χώρα μας και αναλύει την πρώτη «σοβαρή» κακοκαιρία για το φετινό χειμώνα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: