Σαν σήμερα 18 Ιουνίου του ’92 περνάει στην ΑΘΑΝΑΣΙΑ ο ΉΡΩΑΣ Υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς… ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

Κοινοποίηση:
1

Σαν σήμερα στις 18 Ιουνίου 1992, ο υποσμηναγός Νικόλαος Α. Σιαλμάς χάθηκε με το Mirage F1 CG του στα νερά του Β. Αιγαίου, ενώ αντιμετώπιζε τουρκικά F-16 σε άνιση εικονική αερομαχία.


Το τραγικό συμβάν συντάραξε την Πολεμική Αεροπορία και γενικότερα την Ελλάδα (εκτός από τον τότε πρωθυπουργό, που ατάραχος συνέχισε την επίσκεψή του στην Τουρκία…) και υπήρξε αφορμή για τη συνειδητοποίηση της νέας πραγματικότητας στον αέρα, που είχε διαμορφωθεί με την εμφάνιση των τουρκικών F-16.
Παρά ταύτα, οι χειριστές των Mirage F1 CG της ΠΑ ανέπτυξαν νέες τακτικές και δυόμιση χρόνια αργότερα ανοιχτά της Ρόδου ανταπέδωσαν στον εισβολέα…

Προς τιμήν του πεσόντος αεροπόρου, το ακρωτήριο Τρυπητή του Αη Στράτη μετονομάστηκε σε “Ακρωτήριο Ν. Σιαλμάς”. Το μνημείο με το μοιρόσημο της 342 ΜΠΚ και τη φράση “Μολών Λαβέ”, ορατό από μακριά καθώς γυαλίζει η ασπίδα στον ήλιο, αποτελεί διαχρονικό φάρο για τις νέες γενιές των χειριστών της ΠΑ, αλλά και μήνυμα αποφασιστικότητας προς τους εξ Ανατολών εισβολείς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΚΟΣΤΑΡΑΚΟΙ ΜΑΝΩΛΑΚΟΙ, ΦΡΑΓΚΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΛΗΚΑΡΙ ΗΤΑΝ ΗΡΩΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΕΣΑΣ ΤΗΣ ΚΟΤΑΡΕΣ, ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΘΑ ΤΟ ΘΥΜΟΥΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.

Leave a Response