ΣΕΠΕ για ανασφάλιστη εργασία: Με ποιον τρόπο μπορεί να γλιτώσει κάποιος το πρόστιμο των 10.500 ευρώ

Κοινοποίηση:
1

Αλλαγές στην έκπτωση προστίμων για όσους εργοδότες απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζόμενους περιλαμβάνει νέα διάταξη του υπουργείου Εργασίας, η οποία θα περιλαμβάνεται στις εργασιακές αλλαγές που θα κατατεθούν εντός των ημερών στην Βουλή.

Σύμφωνα με  πληροφορίες ,με την νέα διάταξη όταν σε έναν εργοδότη επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 για ανασφάλιστο εργαζόμενο για να μειωθεί το πρόστιμο του θα πρέπει να τον προσλάβει σε θέση πλήρους απασχόλησης για 12 μήνες.

Μέχρι σήμερα ο εργοδότης είχε την δυνατότητα για να μειώσει το πρόστιμο να τον προσλάβει για τρεις μήνες, ή για 6 μήνες ή για 12 μήνες με ανάλογη μείωση προστίμου για κάθε περίπτωση. Πλέον καταργείται η δυνατότητα πρόσληψης για 3 και για 6 μήνες και υποχρεώνεται για να μην πληρώσει όλο αυτό το πρόστιμο των 10.500 ευρώ να τον προσλάβει για 12 μήνες σε θέση πλήρους απασχόλησης και να πληρώσει πρόστιμο 2.000 ευρώ και όχι 3.000 ευρώ που είναι σήμερα.

 

Ωστόσο το ποσό του προστίμου δηλαδή αν θα είναι τελικά 2.000 και όχι 3.000 που είναι σήμερα, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Σήμερα το ΣΕΠΕ βάζει σε έναν εργοδότη πρόστιμο 10.500 ευρώ για ανασφάλιστο εργαζόμενο. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 4554/18, παρέχεται το δικαίωμα της έκπτωσης στο βασικό ποσό του προστίμου, εφόσον ο εργοδότης προβεί στη σύναψη σύμβασης εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης με τον εργαζόμενο που εντοπίστηκε ως αδήλωτος, μέσα σε προθεσμία δέκα εργάσιμων ημερών από την ημέρα του ελέγχου.

Έτσι, το βασικό ποσό του προστίμου μειώνεται ως εξής:

– Στο ποσό των 7.000€ σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον τριών μηνών.
– Στο ποσό των 5.000 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών.
– Στο ποσό των 3.000€, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας τουλάχιστον ενός έτους.

Με τις νέες διατάξεις καταργείται η περίπτωση των 7.000 ευρώ και των 5.000 ευρώ και πλέον ο εργοδότης για να μην πληρώσει τις 10.500 ευρώ θα μπορεί μόνο να προσλάβει για 12 μήνες τον εργαζόμενο με πρόστιμο μάλλον τα 2.000 ευρω.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: