Ρεκόρ καταγράφει η απόσυρση παλαιών ΙΧ και χωρίς όφελος!

Κοινοποίηση:
epa01844965 A customer walks along high piled scrap cars in Hamburg, Germany, 02 September 2009. Scarcely eight months after the introduction of the bonus, the sum of five billion Euros is spent, notified the Federal Office of Economics and Export Control (Bafa).  EPA/MARCUS BRANDT

Απίστευτο και όμως ελληνικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το γεγονός πως οι Έλληνες ιδιοκτήτες οδηγούν για ανακύκλωση τα παλαιά τους αυτοκίνητα χωρίς να υπάρχει κανένα όφελος όπως εκείνο του μέτρου της απόσυρσης!

Ειδικότερα όπως αποκλειστικά δημοσιεύει το movenews.gr οι Έλληνες οδήγησαν στα κέντρα ανακύκλωσης της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) το 2016 όποτε και ήταν σε ισχύ το μέτρο της απόσυρσης 19.067 αυτοκίνητα και 2.544 φορτηγά.

Ωστόσο η μεγάλη έκπληξη έρχεται από το 2017 όπου οι Έλληνες οδήγησαν στα κέντρα ανακύκλωσης 34.735 αυτοκίνητα και 4.795 φορτηγά!

Δηλαδή τα οχήματα που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία σημείωσαν αύξηση 82,17% και τα φορτηγά που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία κατέγραψαν αύξηση 88,48%.

Αυτή η κίνηση των Ελλήνων ιδιοκτητών παλαιών αυτοκινήτων και φορτηγών πραγματικά δεν έχει καμία λογική καθώς εδώ και χρόνια που υπήρχε σε ισχύ το καθεστώς της απόσυρσης δεν οδηγούνταν στα κέντρα ανακύκλωσης της ΕΔΟΕ τόσο μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων και φορτηγών.

Αντίθετα κατά τη διάρκεια του μέτρου της απόσυρσης που διήρκησε για πολλά χρόνια στην Ελλάδα ο αριθμός των αποσυρόμενων οχημάτων κατέγραφε κάθε χρόνο πτωτική πορεία.

Όσον αφορά στην φετινή χρονιά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΔΟΕ έως και τις 10 Ιουλίου 2018 έχουν οδηγηθεί στα κέντρα ανακύκλωσης 17.075 αυτοκίνητα και 2.143 φορτηγά γεγονός που χαροποιεί ιδιαίτερα τόσο τα στελέχη της ΕΔΟΕ όσο και τις εταιρείες ανακύκλωσης.

 

Ανταλλακτικά παντός τύπου

Τα κέντρα ανακύκλωσης της ΕΔΟΕ πέραν της απορρύπανσης που πραγματοποιούν στα αυτοκίνητα και φορτηγά που παραλαμβάνουν έχουν «μετατραπεί» και σε τεράστιες αποθήκες ανταλλακτικών όπου κανείς μπορεί να βρει ακόμη και από τα πιο σπάνια εξαρτήματα που πιθανό να μην μπορεί να βρει πουθενά.

Ειδικότερα από τα οχήματα που παραλαμβάνουν τα κέντρα ανακύκλωσης έχουν κάθε δικαίωμα να πουλάνε πόρτες, παράθυρα, σαλόνια, διακόπτες, ζάντες και άλλα ανταλλακτικά από το κάθε όχημα που παραλαμβάνουν.

Ωστόσο πολλοί έμποροι μεταχειρισμένων ανταλλακτικών που προμηθεύονται τα ανταλλακτικά τους από το εξωτερικό κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς τα κέντρα ανακύκλωσης της ΕΔΟΕ παραλαμβάνουν χωρίς κόστος τα αυτοκίνητα από τους ιδιώτες καταναλωτές και στη συνέχεια τα πουλάνε ως ανταλλακτικά χωρίς να αποδίδουν τους νόμιμους φόρους στο κράτος και να καταγράφουν τεράστια κέρδη.

Από την άλλη μεριά τα κέντρα ανακύκλωσης της ΕΔΟΕ κατηγορούν τους εμπόρους εισαγόμενων μεταχειρισμένων ανταλλακτικών πως επίσης δεν κόβουν αποδείξεις και βέβαια προκαλούν ρύπανση στο περιβάλλον.

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση καθώς και οι μεν αλλά και οι δε προσπαθούν να αποκρύψουν έσοδα εξαιτίας της υψηλής φορολογίας…

ΙΧ ΕΠΙΒΑΤΙΚΑ

ΦΟΡΤΗΓΑ

Λήξη απόσυρσης έως 31/12/2016

19.067

2.544

2017

34.735

4.795

01/01/2018-  10/07/2018

17.075

2.143

Πηγή: ΕΔΟΕ, movenews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: