Πόσοι λάθρ… εισήλθαν στην Ελλάδα το 2019 σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε

Κοινοποίηση:
9a6b0403c0-638x330

Τις αναφορές της γερμανικής κυβέρνησης για την κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα δημοσιεύει η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), φέτος, έως τις αρχές Απριλίου, στην Ελλάδα έχουν φθάσει 8.604 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων σχεδόν 5.500 μέσω θαλάσσης.

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε πως η συμφωνία (Κοινή Δήλωση) που επιτεύχθηκε στο προσφυγικό ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία στο προσφυγικό πριν από τρία χρόνια ήταν «ένα σωστό και εξακολουθεί να είναι μέχρι και σήμερα ένα πετυχημένο βήμα».

Αφορμή για τις δηλώσεις ήταν η συνάντηση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, το απόγευμα στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ο στόχος επιτεύχθηκε σε «γενικές γραμμές»

«Η Ε.Ε. και Τουρκία τηρούν τη συμφωνία και εξακολουθούν να την υλοποιούν από κοινού» είπε ο κ. Ζάιμπερτ. Όπως επισήμανε, η «κεντρική ιδέα» της Κοινής Δήλωσης είναι η προστασία των προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία και η δημιουργία προοπτικών για αυτούς, προκειμένου να παραμείνουν στη χώρα, ώστε να μην επιδιώξουν να έρθουν μέσω του «επικίνδυνου δρόμου του Αιγαίου» στην Ε.Ε. Για αυτό τον λόγο, όπως είπε, διατέθηκαν 6 δισ. ευρώ στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον κ. Ζάιμπερτ, με βάση τους αριθμούς ο στόχος επιτεύχθηκε «σε γενικές γραμμές». Υπάρχουν όμως και αδυναμίες της συμφωνίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία. Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας Welt που βασίζονται σε έκθεση της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, το 2018 ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έπρεπε να επιστρέψουν στην Τουρκία ήταν 322 άτομα. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 1% των αφίξεων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response