Προσποιήσου ότι είσαι κατώτερος και ενθάρρυνε την αλαζονεία του εχθρού!

Κοινοποίηση:
vieriniaxeri

«Προσποιήσου ότι είσαι κατώτερος και ενθάρρυνε την αλαζονεία του εχθρού», αναφέρει ο Σουν Τσου στην Τέχνη του Πολέμου.

Αυτό είναι που πρέπει να κάνει ο οργανισμός, η οικογένεια του ΠΑΟΚ,  ο οποίος οδεύει αήττητος προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος, τη στιγμή που τα αλαζονικά ντόπερμαν του κατεστημένου αλυχτάνε από το πρωί μέχρι το βράδυ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Και είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ο ΠΑΟΚ είναι πρώτος στο γήπεδο. Είναι η δεύτερη χρονιά που οι ανταγωνιστές του δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο. Και σε αυτή τη δεύτερη χρονιά, οι βασικοί ανταγωνιστές του ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα δεν μπόρεσαν ούτε καν να σκοράρουν εναντίον του.

Αυτό λοιπόν είναι πρωταθλητισμός. Και πρωταθλητισμός είναι αυτό που κάνει ο ΠΑΟΚ φέτος, ο οποίος ενώ ξεκίνησε με δύο βαθμούς λιγότερους, είναι πρώτος με διαφορά ασφαλείας από τον δεύτερο Ολυμπιακό, ο οποίος σκαρφάλωσε από την τρίτη στη δεύτερη θέση μόλις πριν από λίγα 24ωρα. Και αυτοί οι δύο βαθμοί λιγότεροι είναι που δίνουν το δικαίωμα σε εκείνους που νιώθουν «μόνιμοι ένοικοι της κορυφής» να ονειρεύονται πως μπορεί και να κατακτήσουν φέτος το πρωτάθλημα ανατρέποντας τους κανόνες της ποδοσφαιρικής νομοτέλειας. Και αν πέρυσι κάποιοι έκαναν ότι πέρασε από το χέρι τους για να χάσει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ, φέτος παίζουν τα ρέστα τους για να υποβαθμίσουν, να μειώσουν την αξία του δίκαιου που θα γίνει πράξη.

Φέτος, λοιπόν, έχει ενεργοποιηθεί ο πιο χυδαίος προπαγανδιστικός μηχανισμός σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα μέτωπα. Αυτός ο μηχανισμός προπαγάνδας επιδιώκει και επιχειρεί με όλα τα μέσα να μειώσει την αγωνιστική αξία του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ και να ενισχύσει στη συλλογική συνείδηση της φίλαθλης Ελλάδας την πεποίθηση ότι η κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ δήθεν θα είναι είτε προϊόν συναλλαγής με την κυβέρνηση, είτε προϊόν της παρασκηνιακής λειτουργίας παραγόντων που συσχετίζονται με τους «εξυγιαντές» (όπως λένε) του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Φέτος όλοι «βλέπουν» πως ο ΠΑΟΚ θα πάρει το πρωτάθλημα. Ωστόσο εκείνοι που ουδέποτε ασχολήθηκαν σοβαρά με την υποβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου την εποχή της «παράγκας», εκείνοι που δεν ασχολήθηκαν ποτέ με τις αιτίες που ευθύνονται για το γεγονός πως η Ελλάδα δεν μπορεί να ακολουθήσει την προηγμένη ποδοσφαιρική Ευρώπη,  ασχολούνται ξαφνικά με το αν ο ΠΑΟΚ αποδίδει καλό ποδόσφαιρο ή όχι. Παλαιότερα πιπίλιζαν την καραμέλα του «ΠΑΟΚ που χάνει κάτω από τα Τέμπη». Τώρα που ο ΠΑΟΚ δεν χάνει ούτε πάνω, ούτε κάτω, ούτε δίπλα, ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, ούτε παραδίπλα, τώρα οι προπαγανδιστές υποβαθμίζουν την αγωνιστική δουλειά που γίνεται στον ΠΑΟΚ, χρησιμοποιούν ως μόνιμο στόχο τον ανίκητο Ραζβάν Λουτσέσκου και εξυμνούν το ποδοσφαιρικό «υπερθέαμα» εκείνων που χάνουν και στην Κρήτη και στον Πειραιά και στην Ισπανία και στην Ιταλία.

Βγήκαν από τα λαγούμια τους οι “τιτάνες” της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας και επιχειρούν τώρα να εξομοιώσουν το χέρι του Βιερίνια στην Λαμία με 20 χρόνια και βάλε λειτουργίας της παράγκας που κατέστρεψε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κι ενώ δεν έχουν δει τα οφσάιντ που αλλοίωσαν αποτελέσματα υπέρ των «μόνιμων ενοικιαστών» της κορυφής και ενώ κλείνουν τα μάτια στα διαιτητικά εγκλήματα σε βάρος του ΠΑΟΚ (Βλέπε Κρήτη και Νέα Σμύρνη), επαναλαμβάνουν μονότονα πως το «πρωτάθλημα είναι κανονισμένο». Και δεν το κάνουν αυτό μόνο για να πλήξουν τον ΠΑΟΚ, αλλά και για να προστατεύσουν τις διοικήσεις των ανταγωνιστών του ΠΑΟΚ από την αμφισβήτηση η οποία είναι έκδηλη και θα προσλάβει χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας στις τάξεις των οπαδών και φιλάθλων των ανταγωνιστών του ΠΑΟΚ. Η συνωμοσιολογία γύρω από το δήθεν «δοσμένο πρωτάθλημα στον χαλίφη» προσφέρει το απαραίτητο άλλοθι σε εκείνους τους ιδιοκτήτες ομάδων που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τον Ιβάν Σαββίδη ώστε να αιτιολογούν τη δική τους αποτυχία, αλλά και να δικαιολογούν τη δική τους απροθυμία να ενισχύσουν τις δικές τους ομάδες ώστε να ανταγωνιστούν τον ΠΑΟΚ μέσα στο γήπεδο.

Τι θέλει επίσης να επιτύχει ο προπαγανδιστικός μηχανισμός; Να δημιουργήσει ενοχικό σύνδρομο για την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος που όπως όλα δείχνουν θα καταλήξει στον ΠΑΟΚ. Μάλιστα. Εκείνοι που δεν ντράπηκαν ποτέ θέλουν να καλλιεργήσουν ενοχές στον λαό του ΠΑΟΚ που είναι έτοιμος να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα μετά από τρεις και βάλε δεκαετίες. Τι άλλο θέλει ο προπαγανδιστικός μηχανισμός; Να καλλιεργήσει κλίμα εσωστρέφειας στον οργανισμό ΠΑΟΚ, ώστε να τον απορρυθμίσει και να αποσταθεροποιήσει το διαδικαστικό πλαίσιο κανονικότητας στο οποίο εισέρχεται το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο ΠΑΟΚ είναι πρώτος, σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, είναι μέσα σε όλους τους στόχους, είναι αήττητος στην Ελλάδα, αλλά ο χυδαίος μηχανισμός προπαγάνδας θέλει να καλλιεργήσει ενοχές και ερωτηματικά στους οπαδούς του ΠΑΟΚ χρησιμοποιώντας δύο επιχειρήματα: “Ο ΠΑΟΚ δεν παίζει καλή μπάλα φέτος” και “Ο Ιβάν Σαββίδης έγινε χαλίφης στη θέση του χαλίφη”.

Ξέρει ο μηχανισμός προπαγάνδας πως πρέπει να «παίξει» με το συλλογικό ασυνείδητο του λαού του ΠΑΟΚ. Εξάλλου ο ΠΑΟΚ έχει υπάρξει το μεγαλύτερο θύμα του ποδοσφαιρικού κατεστημένου στην Ελλάδα. Ο λαός του ΠΑΟΚ γνωρίζει περισσότερο από τον κάθε ένα τι θα πει αδικία. Συνεπώς ο μηχανισμός προπαγάνδας θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση στους οπαδούς του ΠΑΟΚ πως «όλοι ίδιοι είμαστε» και αυτή την εντύπωση να την μετατρέψει σε ενοχή. Στο ποδόσφαιρο, όπως και στην πολιτική, όπως και παντού δεν είναι όλοι ίδιοι. Αυτού του είδους οι εξισώσεις έχουν μόνο έναν αντικειμενικό σκοπό: Να νομιμοποιήσουν τη δράση του θύτη. Και στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως και στην πολιτική, όπως και παντού όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι οι θύτες. Και στο αγωνιστικό κομμάτι το ίδιο συμβαίνει. Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός θέλει να καλλιεργήσει την μουρμούρα και την αμφισβήτηση. Μα είμαστε σοβαροί; Πως μπορεί να αμφισβητήσει κανείς μία ομάδα που στις εγχώριες διοργανώσεις έχει ξεχάσει τι θα πει ήττα;

Οι προπαγανδιστές είναι οι ίδιοι λοιπόν που τις δύο τελευταίες δεκαετίες παρά τα διαιτητικά αίσχη που συνέβαιναν στα γήπεδα έβγαζαν πρωτοσέλιδα την επόμενη ημέρα των διαιτητικών σφαγών για την “καρδιά του πρωταθλητή”. Είναι εκείνοι που στον βωμό του “στόχου του πρωταθλήματος”, ενός στόχου που είχε αγγίξει τα όρια της εμμονής, έκαναν έκπτωση στην κριτική τους για τις ταπεινωτικές ευρωπαϊκές εφτάρες, πεντάρες και τεσσάρες.

Είναι εκείνοι που είδαν τους πιο απίθανους προπονητές να παίρνουν το πρωτάθλημα στην Ελλάδα, αλλά δεν τους ένοιαζε η απόδοση της “ομάδας του Προέδρου” που κατακτούσε τα πρωταθλήματα και χαχάνιζαν ικανοποιημένοι από την κατάσταση που επικρατούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο παρακολουθώντας το “αφεντικό” να λέει πως “έχουμε να δούμε και τα πλέι οφ”. Είναι εκείνοι που, ενώ υποστηρίζουν πως ο Ιβάν Σαββίδης έγινε, δήθεν, “χαλίφης στη θέση του χαλίφη” αναγνωρίζουν μεν πως υπήρχε “χαλίφης”, αλλά ξεχνούν να πουν δυνατά ποιος ήταν αυτός ο “χαλίφης”. Πείτε ρε παλικάρια. Πείτε το δυνατά. Ποιος ήταν ο χαλίφης τον οποίο δήθεν αντικαθιστά ο Ιβάν Σαββίδης; Δεν έχει όνομα;

Λοιπόν, ξέρετε πως συμπεριφέρονται; Σαν ξεπεσμένοι αριστοκράτες που χάνουν τα προνόμια. Τα προνόμια δεν αντιστοιχούν αποκλειστικά στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος, στην κατάκτηση της κούπας. Τα πρωταθλήματα κερδίζονται και χάνονται. Μόνιμοι πρωταθλητές υπάρχουν μόνο σε τριτοκοσμικά πρωταθλήματα. Γνωρίζουν οι συμμετέχοντες στον μηχανισμό προπαγάνδας, γνωρίζουν και τα αφεντικά τους, πως αν ο ΠΑΟΚ κατακτήσει το πρωτάθλημα η ψαλίδα που θα αποτυπώνει τον συσχετισμό της ποδοσφαιρικής ισχύος θα ανοίξει τόσο πολύ, ώστε δύσκολα θα αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Ο Ιβάν Σαββίδης βάζει λεφτά και δημιουργεί τον ανίκητο ΠΑΟΚ χωρίς να έχει παίξει η ομάδα στους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ. Φανταστείτε τι θα συμβεί όταν ο ΠΑΟΚ θα παίξει στους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ και όταν θα έχει το καλύτερο γήπεδο στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα γήπεδα στην Ευρώπη. Τι θα κάνουν τότε οι ανταγωνιστές παρακολουθώντας την οικονομική ισχύ του ΠΑΟΚ να εκτοξεύεται; Είτε θα πετάξουν λευκή πετσέτα, είτε θα αναγκαστούν να ξεπαραδιαστούν, ενώ η μουρμούρα θα συνεχίζεται στις τάξεις των δικών τους οπαδών, των δικών τους φιλάθλων. Τι θα κάνουν οι μεροκαματιάρηδες της προπαγάνδας, που είχαν μάθει τόσα χρόνια να λένε και να γράφουν για την «καρδιά του πρωταθλητή»; Πως θα ψελλίσουν ξανά εκείνο το «Βρείτε πρόεδρο να βάζει χρήματα και να επενδύει»;

Ξέρετε εκεί στον ΠΑΟΚ, εκεί στη Θεσσαλονίκη πόσα μεροκάματα θα χαθούν αν η Αθήνα γίνει μία πόλη της οποίας οι ομάδες θα παλεύουν για την δεύτερη και την τρίτη θέση και δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν μία ομάδα εκτός κέντρου; Δεν ξέρετε. Ξέρουμε εμείς, όμως. Είναι μεγάλη η πελατεία και είναι πολλά τα λεφτά.

Για αυτό τσιρίζουν οι προπαγανδιστές στα ραδιόφωνα. Για αυτό γράφουν “κατεβατά” σε εφημερίδες και ιστοσελίδες. Η ανατροπή του status που ήθελε τις ποδοσφαιρικές ομάδες του κέντρου να έχουν αναπτύξει ιδιοκτησιακή σχέση με τα πρωταθλήματα και ταυτόχρονα ήθελε τους υπόλοιπους να είναι κομπάρσοι έφτασε στο τέλος. Αφεντικά και υπάλληλοι αντιδρούν σαν κακομαθημένα παιδιά, όπως ακριβώς έκανε τις προάλλες ο Κώστας Σημίτης. Τώρα που οι υπουργοί του προφυλακίζονται, τώρα που έφτασε η ώρα της Δικαιοσύνης για τα όργια της διαπλοκής (θυμηθείτε τι συνέβη επίσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο την εποχή της παντοδυναμίας του Σημίτη), ο αρχιερέας της διαπλοκής αναφέρεται υποτιμητικά στη σημερινή κυβέρνηση τα μέλη της οποίας χαρακτηρίζει «περιστασιακούς ενοικιαστές της εξουσίας».

Ε λοιπόν, κάπως έτσι το ποδοσφαιρικό κατεστημένο του υδροκέφαλου ελληνικού κράτους αντιμετωπίζει και τη σχέση που σταθερά αναπτύσσει ο ΠΑΟΚ με την κορυφή και τον πρωταθλητισμό, ως «περιστασιακή». Αδυνατεί ο κατεστημένο να συνειδητοποιήσει την αλλαγή που έχει ήδη συντελεστεί. Και αν την έχει συνειδητοποιήσει κάνει τα αδύνατα, δυνατά ώστε να συσκοτίσει τις αιτίες της αλλαγής, να κρύψει τις δικές του αδυναμίες κάτω από το χαλί και να ταΐσει, για λίγο ακόμη, σανό τα πρόβατα.

Η οικογένεια του ΠΑΟΚ (του μοναδικού συλλόγου που κάνει οπαδούς από τους οπαδούς του) πρέπει να ενθαρρύνει την αλαζονεία του εχθρού. Να προσποιηθεί πως τίποτα δεν έχει αλλάξει. Ο ΠΑΟΚ πρέπει απλά να κάνει τη δουλειά του. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ πρέπει να είναι χαρούμενοι και υπερήφανοι για αυτή την ομάδα που της έχουν στερήσει τόσα πολλά και που έρχεται για να πάρει αυτό που της αξίζει. Όταν η «αριστοκρατία» αντιληφθεί τι θα έχει συμβεί, τότε θα ζητά μεταγραφή προέδρου. Την ίδια ώρα ο ΠΑΟΚ απλά θα κάνει πρωταθλητισμό.

Του Δημήτρη Μπεκιάρη/periodista.gr

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Και με τη διαιτησία υπέρ του σε αρκετά παιγνίδια…Πού να μπλέξεις με τον Ιβάν…Θές να κατέβει πάλι με το γκάνι στο γήπεδο;;;…Να χαίρονται την εξυγίανσή τους…Εμετός…

    1. Ετσι,να πονας! Φτιαξετε ομαδες πρωτα,
      και μετα βγαλτε τις οππιες παρωπιδες σας!

Comments are closed.