Πολύκαρπος Γεωργκάτζης. Από τη συνωμοσία για την δολοφονία του Παπαδόπουλου, μέχρι την απόπειρα κατά του Μακάριου και την εξόντωση του από τον διοικητή Καταδρομών

Κοινοποίηση:
Giorkatzis

O Πολύκαρπος Γεωρκάτζης (5 Ιουλίου 1932 – 15 Μαρτίου 1970) ήταν Κύπριος πολιτικός. Είχε διατελέσει μέλος της ΕΟΚΑ, όπου του είχε αποδοθεί το παρατσούκλι Χουντίνι για την ικανότητα του στις αποδράσεις.

Από το 1960-1968 διετέλεσε υπουργός εσωτερικών και αμύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την περίοδο 1963-64 φερόταν ότι είναι ο αρχηγός της μυστικής οργάνωσης «Ακρίτας» που είχε ως σκοπό να προωθήσει τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων. Η οργάνωση είχε εκπονήσει και το ομώνυμο σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι διακοινοτικές ταραχές και η δυσλειτουργία των Συνθηκών Ζυρίχης-Λονδίνου του 1960 θα ήταν θετικά βήματα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Η υπουργική του θητεία έληξε όταν το όνομά του ενεπλάκη στην απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου από τον Παναγούλη. Ο Γεωρκάτζης είχε φιλοξενήσει τον Παναγούλη στην Κύπρο όπου και του προσέφερε εκπαίδευση σε μεθόδους ανταρτοπόλεμου. Μετά την υπουργοποίηση του συνίδρυσε το Ενιαίον Κόμμα μαζί με τον Γλαύκο Κληρίδη.

Στις 8 Μαρτίου 1970 έγινε δολοφονική απόπειρα κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από ακροβολιστές που έβαλαν κατά του ελικοπτέρου του. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος διεσώθη. Ο Γεωρκάτζης φέρεται ως να είχε σχέση με την απόπειρα. Ο ίδιος δολοφονήθηκε μια εβδομάδα αργότερα κοντά στο χωριό Μια Μηλιά, κατά πάσα πιθανότητα από τον τότε διοικητή καταδρομών. Σε αντιπαράθεση, ο Νίκος Κόσης αναφέρει πως την δολοφονία την διέπραξε ο Παπαποστόλου, ο Ασλανίδης και ο Πουλίτσας. Δυο ημέρες προ της δολοφονίας του, ο Γεωρκάτζης είχε επιχειρήσει να εγκαταλείψει αεροπορικώς την Κύπρο με προορισμό τη Βηρυτό αλλά, ενώ το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ήταν έτοιμο να απογειωθεί, Κύπριοι αστυνομικοί με πολιτικά εισέδυσαν σε αυτό και τον υποχρέωσαν να τους ακολουθήσει.

giorkatzis3

Ο Νίκος Κόσης και η δολοφονία Γιωρκάτζη

ΜΕ απόλυτη βεβαιότητα ο Νίκος Κόσης μίλησε για τη δολοφονία του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΡΙΚ, την Κυριακή 24.7.2016. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, είπε ότι «δολοφόνοι ήσαν ο Δημήτρης Παπαποστόλου και ο Αθανάσιος Πουλίτσας. Διοικητής Καταδρομών στην Κύπρο. Το 1970 ο πρώτος, όταν έγινε ο φόνος ήταν και σωματοφύλακας του Προέδρου Μακαρίου κατά την ίδια περίοδο. Σε παρατήρηση του παρουσιαστή Τρ. Τρύφωνος ότι ποτέ δεν έγινε δίκη για το θέμα αυτό, ο Κόσης δεν απάντησε.

ΣΤΗ δολοφονία Γιωρκάτζη, τον Μάρτη του 1970 και την απόπειρα δολοφονίας του Μακαρίου που προηγήθηκε, έχουμε δημοσιεύσει εκτεταμένη έρευνα στο blog μας το 2015, στην οποία μπορούν να ανατρέξουν οι αναγνώστες μας. Απλώς επαναλαμβάνουμε τη δήλωση του Γλαύκου Κληρίδη, όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό από τον ερευνητή Νίκο Θεοδώρου στα πλαίσια συνέντευξης, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μάχη».

«Τον Γιωρκάτζη, είπε, δεν τον σκότωσε ο Παπαποστόλου, αλλά ως εδώ». Δεν θέλησε να επεκταθεί περισσότερο, η απάντησή του όμως ήταν σαφέστατη. Και κατηγορηματική.
Ο Γλ. Κληρίδης, τότε Πρόεδρος της Βουλής, ήταν συναρχηγός με τον Γιωρκάτζη στο «Ενιαίο Κόμμα της Εθνικόφρος Παρατάξεως», το οποίο ιδρύθηκε το 1969 και μετείχε στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου χρόνου, που έγιναν μετά το φόνο Γιωρκάτζη. Ο Γιωρκάτζης διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών σε Κυβερνήσεις του Μακαρίου μέχρι το 1968 και υποχρεώθηκε σε παραίτηση μετά την απόπειρα κατά του ηγέτη του στρατιωτικού καθεστώτος των Αθηνών Γ. Παπαδόπουλου, για την οποία κατονομαζόταν ως συνεργός.

ΘΑ ήταν πολύ θετικό για την Ιστορία, αν ο Ν. Κόσης – στενός φίλος του Γιωρκάτζη – επαναφέρει στη μνήμητου τα γεγονότα του Μάρτη 1970 και να πει, αν ξέρει, τι έγινε ο

giorkatzis2

Νίκος Κόσης και Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, σε διασκέδαση.

Να επαναλάβουμε, ότι ο Παπαποστόλου έφυγε από την Κύπρο δύο μήνες μετά τα τραγικά γεγονότα του Μαρτίου χωρίς να ανακριθεί καν, ούτε για τη δολοφονία Γιωρκάτζη, ούτε για την απόπειρα εναντίον του Μακαρίου, για την οποία, όπως γράψαμε, είχε ενεργό ανάμειξη.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ προσθήκη στα πιο πάνω, αποτελεί και το ακόλουθο γεγονός: Στη θανατική ανάκριση για τη δολοφονία Γιωρκάτζη, στις 29.6.70 στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, από πλευράς Αστυνομίας κατατέθηκε ότι: «Κατά τον χρόνο που προσδιορίζεται ως η ώρα δολοφονίας του Γιωρκάτζη, ο Παπαποστόλου ευρίσκετο εις κάποιο μέρος της Λευκωσίας, μακράν της σκηνής του εγκλήματος».

ΝΑ επισημανθεί ακόμη ότι: Ο Παπαποστόλου έφυγε από την Κύπρο, αφού ο Μακάριος έκανε προς τιμήν του δοξολογία στη Φανερωμένη και δεξιώθηκε στη συνέχεια την οικογένειά του στο Προεδρικό. Επέστρεψε στην Ελλάδα, όπως κι ο Πουλίτσας, πέθαναν μετά από χρόνια και από καμιά δημοκρατική ΕλληνικήΚυβέρνηση δεν ζητήθηκε ποτέ η έκδοσή τους στην Κύπρο για τη δολοφονία Γιωρκάτζη. Κάτι τέτοιο μπορούσε, και έπρεπε να γίνει, στην περίπτωση που υπήρχαν οποιαδήποτε στοιχεία εναντίον τους.

ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ επίσης είναι το γεγονός, ότι ο αστυνομικός φάκελος της δολοφονίας Γιωρκάτζη έχει χαθεί. Έγινε ποτέ έρευνα γι’ αυτό, κι αν ναι, τι έδειξε;

nikospa.wordpress.com

31.7.2016

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: