21/09/2019 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | makeleio.xios@gmail.com

Πλημμέλημα και οι 25 νεκροί της Μάνδρας – Δεύτερη δίωξη για Δούρου

Κοινοποίηση:
dourou-mandra_main01

Εγκληματικές αμέλειες, παραλείψεις αρμόδιων υπηρεσιών και ολιγωρία στοίχισαν τη ζωή σε 25 ανθρώπους στη Μάνδρα Αττικής το Νοέμβριο του 2017. Το Κράτος, όπως άλλωστε φάνηκε και στην τραγωδία με τους 100 νεκρούς στο Μάτι, ήταν ο «μεγάλος απών», κυρίως στο θέμα της πρόληψης, του σχεδιασμού και της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 66 σελίδες της διάταξης της εισαγγελέως περιγράφονται λεπτομερώς οι παραλείψεις και τα έργα που έπρεπε να έχουν γίνει. Έτσι, μετά το πέρας της έρευνας, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου έρχεται για δεύτερη φορά αντιμέτωπη με ποινικές ευθύνες που σχετίζονται με την άσκηση των καθηκόντων της.

Η ποινική δίωξη αφορά στα αδικήματα της πλημμύρας εξ αμελείας, της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, της σωματικής βλάβης εξ αμελείας διά παραλείψεως, διά υπόχρεων, κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος διά παραλείψεως.

Κατά πληροφορίες, από την εισαγγελική έρευνα διαπιστώθηκαν ευθύνες των εννέα κατηγορουμένων για:

-έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας

-έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας

-πολεοδομικές παραβάσεις

-έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων

-έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων

Παράλληλα, από την εισαγγελέα που διενήργησε την έρευνα εκδόθηκε διάταξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης για πέντε πρόσωπα, λόγω παραγραφής αδικημάτων τα οποία αφορούν πολεοδομικές παραβάσεις.

Συνολικά για την υπόθεση ελέγχθησαν 25 πρόσωπα σε βάρος των οποίων κατατέθηκαν μηνύσεις από ιδιώτες, φορείς και ενώσεις. Για άλλα 11 πρόσωπα αποδείχθηκε ότι δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη, αντιμετώπιση και τις συνέπειες της φονικής πλημμύρας.

Η δικογραφία αποστέλλεται σε ανακριτή λόγω σπουδαιότητας με το χαρακτήρα του επείγοντος. Η εισαγγελέας πάντως κρατάει ανοιχτή δικογραφία και συνεχίζει την έρευνα που έχει διαταχθεί για τη νέα πλημμύρα στην περιοχή της Μάνδρας το καλοκαίρι του 2018.

Πάντως, πηγές από το χώρο της Δικαιοσύνης σημείωναν ότι όπως και στην υπόθεση με τη φωτιά στο Μάτι, έτσι και στην Μάνδρα επελέγη ο δρόμος της πλημμεληματικής δίωξης, καθώς η ενδεχόμενη απαγγελία βαρύτερων κατηγοριών θα ισοδυναμούσε με «νομικό ακροβατισμό».

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές: «Το ζητούμενο σε κάθε υπόθεση είναι η άσκηση μιας στέρεης δίωξης, που μπορεί να οδηγήσει στην απόδοση ποινικών ευθυνών εις βάρος όσων τελικά κριθούν ένοχοι από τα δικαστήρια, και όχι στην ατιμωρησία των υπευθύνων».


ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response