Περίεργα «παιχνίδια» από τις Βρυξέλλες: Δεν βρήκε κοίτασμα το «Φατίχ» – «Λάθος» η διαρροή

Κοινοποίηση:
αοζ

Οι Βρυξέλλες έκαναν λάθος(;) και τελικά το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ δεν βρήκε κανένα κοίτασμα στην παράνομη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πανικό προκάλεσε στη Λευκωσία η είδηση της περασμένης Κυριακής,η οποία διέρρευσε από τις Βρυξέλλες, περί επιτυχούς γεώτρησης του πλωτού γεωτρύπανου Φατίχ στα ανοικτά της Πάφου.

Μάλιστα και η Άγκυρα συνελήφθη εξαπίνης, αφού οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν αντίθετη πληροφόρηση.

Χρειάστηκε λίγος χρόνος ώστε η Άγκυρα να εξακριβώσει ότι η δική της πληροφόρηση ήταν σωστή και πως το Φατίχ δεν έχει βρει φυσικό αέριο.

Η παρανόηση, όπως και η διαρροή, προήλθε από τις Βρυξέλλες, λόγω λανθασμένων(;) εκτιμήσεων “Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων”.

Η Τουρκία διαμηνύει πλέον διπλωματικώς ότι δεν πρόκειται να σταματήσει το πρόγραμμα γεωτρήσεων της εκτός και αν το σταματήσει και η ε/κ πλευρά και πάει σε συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, του ενεργειακού περιλαμβανομένου.

Η Άγκυρα συνεχίζει τις γεωτρήσεις βάσει γενικότερου στρατηγικού στόχου, που είναι η ενεργειακή αυτονόμηση.

Είναι απορίας άξιο πως και για ποιο λόγο, κάποιοι στις Βρυξέλλες, αποφάσισαν να διαρρεύσουν μία τόσο σημαντική πληροφορία για την οποία να αποκλείεται να ήταν σίγουροι, αφού ούτε οι Τούρκοι είχαν ιδέα (αλλιώς θα το είχαν διαρρεύσει εκείνοι), φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία υποτίθεται είναι κράτος μέλος της ΕΕ.

Φαίνεται πως οι πιέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δεχθεί μία λύση πάση θυσία δεν είναι μόνο παρασκηνιακές…

Άλλωστε η…δυσπεψία που προκαλεί στην ΕΕ το κυπριακό, φαίνεται κι από την επίμονη άρνηση να επιβάλλει οποιαδήποτε σοβαρή κύρωση προς την Άγκυρα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: