Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι για την κοινή ναυτική άσκηση με τις ΗΠΑ (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
720_614980_9f0e45c831-ac029deb22710a86

Με πανηγυρικό τρόπο ενημερώνει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας για την κοινή ναυτική άσκηση με τις ΗΠΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε νοτιοδυτικά της Κύπρου και σε περιοχή που δεσμεύτηκε με παράτυπη τουρκική Navtex την περασμένη Δευτέρα.

Την κοινή άσκηση, με παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκάλυψε με ανακοίνωση αλλά και με tweet του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

 

Η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου αλλά και το tweet συνοδεύνται και από σειρά φωτογραφιών τουρκικών πλοίων και αμερικανικής φρεγάτας να πλέουν δίπλα-δίπλα.

Σε τέσσερις φωτογραφίες, που δημοσιεύει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, το υπό αμερικανική σημαία πολεμικό πλοίο βρίσκεται σε διάφορες πλεύσεις ανάμεσα στις δύο υπό τουρκική σημαία φρεγάδες.

Το ζήτημα που δημιουργείται, λόγω του γεγονότος ότι η κοινή άσκηση έγινε σε περιοχή δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέσω παράτυπης Navtex, που όχι μόνο παραβίασε τις διαδικασίες έκδοσης τέτοιων ειδοποιήσεων, αλλά ταυτόχρονα παραβίαζε και τις Navtex προστασίας της περιοχής πλεύσης των πλοίων υποστήριξης της γεώτρησης της αμερικανικής ExxonMobil στο τεμάχιο 10, αλλά και άλλη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ίδια περιοχή για πολυεθνική άσκηση στην οποία κατά διαστήματα συμμετέχουν και πάλι οι ίδιες οι ΗΠΑ.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το Philenews, είχε δημοσιεύσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία εξέδωσε την εν λόγω Navtex την περασμένη Κυριακή, ακριβώς την ώρα που ξεκινούσε η συνάντηση της απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ κας Λουτ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη, «δεσμεύοντας» για πολυεθνική άσκηση μεγάλη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εντός των τεμαχίων 5, 6, 7 και 8 της κυπριακής ΑΟΖ.

Στον τίτλο της Navtex γινόταν λόγος για «πολυεθνικές ασκήσεις ναυτικού» και στο κείμενό της επεξηγείται ότι θα συμμετέχουν «τουρκικές και συνδεδεμένες» ναυτικές δυνάμεις.

ΠΗΓΗ:philenews.com

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: