Ο κορονοϊός θερίζει στο Ιράν – Δεν ξεχνούν την εκδίκηση οι Φρουροί

Κοινοποίηση:
iran-coronavirus-696x367

Με χιλιάδες κρούσματα και τουλάχιστον 600 επιβεβαιωμένους θανάτους, δεκάδες των οποίων μέσα σε λίγες ώρες, μοιάζει να βρίσκεται στα όρια πλήρους αποσταθεροποίησης. Ο λόγος είναι πως ο κορονοϊός δεν δίνει μόνο την χαρακτηριστική βολή στην ιρανική οικονομία, που πλήττεται ήδη από βαρύτατες αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις. Ο κορονοϊός απειλεί, κυριολεκτικά, την ίδια την βιωσιμότητα του ισλαμικού καθεστώτος.

Θύματα του είναι βουλευτές και υπουργοί, ενώ φαίνεται να μην έχουν μείνει ανεπηρέαστες ούτε οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ούτε και οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα του καθεστώτος. Πληροφορίες ισραηλινών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν πως έχει ήδη νοσήσει ο Χασάν Νασράλα, ο χαρισματικός επικεφαλής της φιλοϊρανικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ και έχει ήδη τεθεί σε καραντίνα!

Όταν από τον κορονοϊό νοσεί μέχρι και η επιχειρηματική ελίτ της Δύσης, μπορούμε να κατανοήσουμε την ανασφάλεια της “γεροντοκρατίας” του σιιτικού κλήρου που ασκεί την πραγματική εξουσία στο Ιράν, υπό τον 80χρονο Αγιατολάχ Χαμεϊνί. Ο κορονοϊός εξελίσσεται στην μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει το ισλαμικό καθεστώς, περισσότερο από την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις των προηγούμενων μηνών.

Η ευκαιρία των Φρουρών της Επανάστασης

Ο Αγιατολάχ αποφάσισε να κατεβάσει το σύνολο των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας, στην μάχη κατά του κορονοϊού, επιβάλλοντας ουσιαστικά μια καραντίνα κινεζικού τύπου. Οι ιρανικός στρατός ξεκίνησε να αδειάζει καταστήματα και αυτοκινητόδρομους, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου προειδοποίησε πως για 10 μέρες οι αρχές θα παρακολουθούν όλους τους πολίτες, «εάν χρειαστεί και δια ζώσης»!

Για το Ιράν, που καλλιεργεί επιμελώς την εικόνα μία περιφερειακής δύναμης της Μέσης Ανατολής, αποτελεί στοίχημα η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας. Η “σιωπηλή πλειοψηφία” της ιρανικής κοινωνίας, η νεολαία και τα μεσαία στρώματα που τα προηγούμενα χρόνια είχε ψηφίσει τους μεταρρυθμιστές της κυβέρνησης του Χασάν Ρουχανί, μοιάζει παντελώς αποδιοργανωμένη. Δεν στερείται μόνο αντιπροσώπευσης, μιας και θεωρεί πλέον την μεταρρυθμιστική πτέρυγα του καθεστώτος υποχείριο των Φρουρών και του σιιτικού ιερατειού.

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αυτή η “σιωπηλή πλειοψηφία” είναι απολύτως πανικοβλημένη. Εξάλλου, μιας και ο ιός ξεκίνησε από την ανοιχτή στην παγκόσμια οικονομία Κίνα και πλήττει ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Ιταλία και την Ισπανία, το “άνοιγμα” του Ιράν στην Δύση, όπως επιθυμούν διακαώς οι μεταρρυθμιστές, μοιάζει άνευ νοήματος. Πόσο μάλλον όταν έφτασαν μέχρι και οι αφρικανικές χώρες να κλείνουν τα σύνορα τους στους Ευρωπαίους πολίτες!

Επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια

Για αυτό και δεν φαίνεται καθόλου τυχαίος ο “ορφανός ρουκετοπόλεμος” που ξεκίνησε και πάλι εις βάρος αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ. Ένας ρουκετοπόλεμος που κλιμακώθηκε από τον περασμένο Ιανουάριο και σχεδόν έπαψε να αποτελεί είδηση. Μετά την εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού των Φρουρών Κασέμ Σουλεϊμανί από τους Αμερικανούς, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 20 “ορφανές επιθέσεις” εις βάρος αμερικανικών στόχων στο Ιράκ, χωρίς να προκληθούν θύματα.

Αν και το Ιράν ανέλαβε ξεκάθαρα την ευθύνη μόνο για μία πυραυλική επίθεση, είναι φανερό πως αυτές, στο σύνολο τους, εντάσσονται στα αντίποινα που έχουν ορκιστεί οι Φρουροί για τον θάνατο του στρατηγού τους. Μέχρι πρότινος οι επιθέσεις αυτές προκαλούσαν μόνο υλικές ζημιές και τραυματισμούς του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση του προέδρου Τραμπ, ο οποίος έδειχνε σαν να τις “κατανοεί”!

Είχε χαρακτηρίσει ως «απλούς πονοκεφάλους» το γεγονός ότι δεκάδες Αμερικανοί στρατιώτες έχουν υποστεί εγκεφαλική διάσειση από το ωστικό κύμα των απανωτών πυραυλικών επιθέσεων που έχουν εξαπολυθεί σε αμερικανικές βάσεις και στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ιράκ. Όμως η επίθεση της περασμένης Τετάρτης, που πραγματοποιήθηκε στην αμερικανική βάση στην Τάτζι του Ιράκ, είχε θύματα δύο Αμερικανούς στρατιώτες και έναν Βρετανό.

Οι Αμερικανοί κατηγόρησαν για την επίθεση αυτή τις σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ και “ψιθύρισαν” για τις επιχειρησιακές ευθύνες του Ιράν. Όμως τα αντίποινα τους περιορίστηκαν σε στρατόπεδα και αποθήκες πυρομαχικών της ιρακινής Κατάεμπ Χεζμπολάχ, αποφεύγοντας να χτυπήσουν έναν σημαίνον ιρανικό στόχο, όπως είχαν κάνει τον περασμένο Ιανουάριο σκοτώνοντας τον Σουλεϊμανί. Στις “παράπλευρες απώλειες” συγκαταλέγονται ορισμένοι Ιρακινοί στρατιώτες, μιας και η Κατάεμπ Χεζμπολάχ έχει ενσωματωθεί στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.

Επίθεση “δάκτυλος” των Φρουρών

Το γεγονός ότι η Κατάεμπ Χεζμπολάχ χαιρέτισε την επίθεση, ενώ ταυτόχρονα επαναδραστηριοποιούνται στρατιωτικά και οι σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, δείχνουν “δάχτυλο” των Φρουρών. Οι Φρουροί της Επανάστασης καθοδηγούν και συντονίζουν όλες τις σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο, μιας φέρεται να εξοπλίζουν ακόμη και τους σουνίτες Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Με τον κορονοϊό να εξελίσσεται σε ασύμμετρη απειλή για το Ιράν, οι Φρουροί μοιάζουν πανέτοιμοι και για ισχυρά πολεμικά αντίποινα, έτοιμοι να αποτρέψουν κάθε ενδεχόμενο επίθεσης. Στέλνουν επιπλέον ένα σαφές μήνυμα σε ΗΠΑ και Ισραήλ να μην σπεύσουν σε ενδεχόμενους στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς, θεωρώντας πως η πανδημία έχει φέρει την πολεμική μηχανή του Ιράν σε θέση αδυναμίας. Ο Τραμπ πάντως δεν δείχνει να σκέφτεται αυτό το σενάριο.

Την στιγμή που μόλις δύο μήνες πριν απειλούσε τους Ιρανούς με συντριπτικά στρατιωτικά πλήγματα αν σκότωναν Αμερικανούς, είδαμε πως έκανε άλλη μια στροφή 180 μοιρών, αρκούμενος να διατάξει «αναλογικά αντίποινα» στην επίθεση της Τετάρτης. Φαίνεται πως ο ίδιος είναι προσανατολισμένος αποκλειστικά στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και φυσικά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Κάτι που πάντως δεν μοιάζει να είναι οι Φρουροί της Επανάστασης που δεν φαίνεται να έχουν ξεχάσει την εκδίκηση, για την εκτέλεση του χαρισματικού στρατηγού τους.

Πηγή: slpress.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: