Ο Ιβάν Σαββίδης που επέμεινε και κέρδισε!

Κοινοποίηση:
ivan

Ήταν Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012 όταν ο Ιβάν Σαββίδης κατέβαλε το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και έγινε με κάθε επισημότητα ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Μέχρι όμως ο Δικέφαλος να βρει στο πρόσωπο του Ιβάν Σαββίδη τον ισχυρό οικονομικά παράγοντα που αναζητούσε ο δρόμος για τον σημερινό μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ δεν ήταν στρωμένος με… ροδοπέταλα.

Η εμφάνιση του ονόματος «Ιβάν Σαββίδης»

Το όνομα του Ιβάν Σαββίδη ήταν άγνωστο στον κόσμο του ΠΑΟΚ μέχρι τον Απρίλιο του 2006. Τότε υπήρξαν τα πρώτα δημοσιεύματα που μιλούσαν για το ενδιαφέρον του, όχι μόνο για την ΠΑΕ αλλά και για την ΚΑΕ και για τον Ερασιτέχνη. Οι περισσότεροι εκείνη τη χρονική περίοδο δεν έπαιρναν τοις μετρητοίς τα όσα γράφονταν, καθώς σε καθημερινή βάση σχεδόν ακουγόταν και ένα νέο όνομα ενδιαφερόμενου για την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη προσπάθεια

Στις 12 Απριλίου 2006 συντάχθηκε μνημόνιο πώληση της ΠΑΕ μεταξύ του Γιάννη Γούμενου και του Βασίλη Παπαδόπουλου, τότε εκπροσώπου του Ιβάν Σαββίδη. Η ενεργοποίηση του, ωστόσο, προϋπόθετε τον έλεγχο του ερασιτέχνη από τον επιχειρηματία μέσω αλλαγής του καταστατικού του. Ένα μήνα αργότερα (16 Μαΐου 2006) ο Σαββίδης πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στη Θεσσαλονίκη, από τη στιγμή που εκδήλωσε την πρόθεση του να αγοράσει το πακέτο μετοχών της ΠΑΕ. Την ίδια μέρα μετέβη στην υπό κατάληψη Τούμπα (από οπαδούς που διαμαρτύρονταν για τον κίνδυνο οικονομικού κραχ της ΠΑΕ) και αργότερα συναντήθηκε με τον Βασίλη Παγώνη.

Στις 3 Ιουνίου 2006 επιβεβαιώθηκε το χάσμα απόψεων στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιβάν Σαββίδη με τον Θανάση Κατσαρή, ο ποίος δεν δεχόταν την παραχώρηση του γηπέδου της Τούμπας. Πέντε μέρες αργότερα ο Κατσαρής επανεκλέγεται πρόεδρος του ΑΣ ΠΑΟΚ.

Στις 18 Ιουνίου και ενώ η ΟΥΕΦΑ έχει αποκλείσει τον ΠΑΟΚ λόγω οικονομικών εκκρεμοτήτων, δημοσιοποιείται η συμφωνία του Γιάννη Γούμενου με τον Γιάννη Καμπάνη για τη μεταβίβαση των μετοχών. Ο Ιβάν Σαββίδης μετά τη λήξη της προθεσμίας 48 ωρών που είχε δώσει για την οριστική απάντηση των ανθρώπων του ΠΑΟΚ, αποσύρει το ενδιαφέρον του απογοητευμένος.

Ο Ιβάν που επέμεινε και νίκησε

Η σεζόν 2011-12 έφτανε στο τέλος της και η διοίκηση πρωτοδικείου με πρόεδρο τον Ζήση Βρύζα ψάχνει αγωνιωδώς πόρους για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ΠΑΟΚ στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ. Ο Ιβάν Σαββίδης που δεν εγκατέλειψε ποτέ την ιδέα ενεργούς ενασχόλησης με τον «ασπρόμαυρο» σύλλογο, καταβάλει στην ΠΑΕ δάνειο ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες της ομάδας του Δικεφάλου.

Στις 4 Ιουνίου 2012 ο Ιβάν Σαββίδης εκδηλώνει εκ νέου το ενδιαφέρον του στο Ζήση Βρύζα σε συνάντηση τους λέγοντας του χαρακτηριστικά ότι είναι πρόθυμος να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ να επιβιώσει οικονομικά. Οι συνθήκες είχαν πλέον ωριμάσει. Όλες οι πλευρές παρουσιάζονταν πλέον πιο συγκαταβατικές με τον Ιβάν να έχει εγκαταλείψει κάθε σκέψη περί απόκτησης ελέγχου του ΑΣ και της ΚΑΕ, αντιλαμβανόμενος επίσης και το γεγονός ότι το γήπεδο της Τούμπας δεν μπορούσε παρά να παραμείνει στην ιδιοκτησία του ερασιτέχνη.

Μια ημέρα αργότερα στο κλειστό γήπεδο της Πυλαίας βρέθηκε ο Ζήσης Βρύζας με τους συνεργάτες του στην ΠΑΕ, η διοίκηση του ερασιτέχνη και οι εκπρόσωποι του Σαββίδη για να ολοκληρωθεί και τυπικά η συμφωνία είχε επιτευχθεί μια ημέρα νωρίτερα.

Η ημερομηνία «ορόσημο»

Έτσι στις 10 Αυγούστου ο Ιβάν Σαββίδης καταβάλει το ποσό τον δέκα εκατομμυρίων ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και γίνεται κάτοχος του 51% των μετοχών.«Έβλεπα μια ομάδα στα όρια της επιβίωσης. Πήρα μια απόφαση: να ζήσει» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του νέου μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

sdna.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: