Ολυμπία οδός: Έρχεται το πρώτο υβριδικό σύστημα διοδίων στην Ελλάδα – Τι αλλαγές φέρνει

Κοινοποίηση:
1471221-olympiaodos-930-2

Η Ολυμπία Οδός, θα είναι η πρώτη από όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας που θα εισέλθει στην εποχή της αναλογικής «δίκαιης» χρέωσης.

Το «υβριδικό σύστημα διοδίων» είναι μία «δικαιότερη» χρέωση που απευθύνεται αποκλειστικά στους κατόχους των συσκευών e-pass (ηλεκτρονικός πομποδέκτης) της Ολυμπίας Οδού.

Η λειτουργία του είναι ευφυής και απλή. Ο οδηγός o-pass χρεώνεται στο σταθμό διοδίων το αντίτιμο, όπως προβλέπεται από τον τιμοκατάλογο της εταιρείας παραχώρησης για τη ζώνη χρέωσης που διανύει.

Βγαίνοντας από τον κόμβο της επιλογής του, γίνεται ένας υπολογισμός που αφαιρεί τα χιλιόμετρα που δεν «χρησιμοποίησε» ο οδηγός μέχρι τον επόμενο σταθμό διοδίων.

Με βάση αυτά τα χιλιόμετρα, αφαιρείται από το πληρωμένο αντίτιμο η διαφορά και τα χρήματα φορτίζονται/επιστρέφονται και πάλι στον λογαριασμό κατόχου ο-pass.

Για τον σκοπό αυτό το υπάρχον σύστημα θα ενισχυθεί με 30 επιπλέον σταθμούς διοδίων ελεύθερης ροής (free flow) στα σημεία εισόδου και εξόδου από τον αυτοκινητόδρομο, που ουσιαστικά θα καταγράφουν την είσοδο ή έξοδο των χρηστών o-pass προς ή από αυτόν καθώς και με ένα υπερσύγχρονο μοντέλο τιμολόγησης βασισμένο στην διανυόμενη απόσταση (distance-based pricing model) το οποίο θα εγκατασταθεί στο Τμήμα Υποστήριξης του αυτοκινητοδρόμου, όπως διαβάζουμε στο ypodomes.com.

Η εκτίμηση που υπάρχει από παράγοντες της αγοράς, είναι πως και άλλες εταιρείες αυτοκινητοδρόμων να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό και να εγκαταστήσουν παρόμοια συστήματα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: