Νέα πρόκληση των Σκοπιανών: “Ο Ντιμιτρόφ κατάγεται από την Αιγαιατική Μακεδονία”

Κοινοποίηση:
macedonia_aigaiou

“Υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα” υποστηρίζουν τα Σκόπια! 

Στα ύψη βρίσκεται η αντιπαράθεση στα Σκόπια μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Καθημερινά, πολλές είναι οι δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης, αλλά και τα δημοσιεύματα αντιπολιτευόμενων εφημερίδων που αντιδρούν στην εφαρμογή της συμφωνίας. Φιλικά στην αντιπολίτευση Μέσα, κάνουν μάλιστα λόγο, σχολιάζοντας δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, για «Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα».

«Η καταγωγή του υπουργού Ντιμιτρόφ είναι από την Αιγαιατική Μακεδονία, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μιλούν τη μακεδονική γλώσσα, την οποία η Ελλάδα αρνείται να αναγνωρίσει, όπως αρνείται να αναγνωρίσει και μακεδονική μειονότητα, την οποία η Αθήνα αποκαλεί σλαβική και αρνείται να της εκχωρήσει δικαιώματα», γράφει η εθνικιστική ιστοσελίδα «Republika».

Η υποψήφια της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επικείμενες προεδρικές εκλογές αντιδρά στην δήλωση του ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ ότι «η μακεδονική γλώσσα που ομιλείται από τους πολίτες και την διασπορά της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχει καμία σχέση με τους Έλληνες Μακεδόνες»

Όπως μεταδίδουν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της χώρας, η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 21 Απριλίου και 5 Μαΐου 2019, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάφκοβα, με ανάρτησή της στο Facebook, αντέδρασε στην δήλωση στην οποία προέβη ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, κατά την διάρκεια της υπογραφής της συμφωνίας για την διάνοιξη νέας συνοριακής διόδου μεταξύ Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας στην περιοχή των Πρεσπών (Λαιμός-Μάρκοβα Νόγκα).

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία υπογράφτηκε στις 8 Μαρτίου στα Σκόπια από τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας και την ΑΝΥΠΕΞ της Ελλάδας, Σία Αναγνωστοπούλου. Στις σύντομες δηλώσεις προς τα ΜΜΕ μετά την συνάντηση, ο Ντιμιτρόφ είχε πει, μεταξύ άλλων:

«Η μακεδονική γλώσσα, και είναι σημαντικό για μας, που ομιλείται από τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και την διασπορά μας και, όπως έχει συμφωνηθεί με το άρθρο 7 της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν έχει καμία σχέση με τους Έλληνες Μακεδόνες».

Αντιδρώντας στην παραπάνω δήλωση, η Σιλιάνοφσκα έγραψε στο Facebook:

«Είμαι έκπληκτη από την δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Ντιμιτρόφ, ότι η μακεδονική γλώσσα, την οποία μιλούν οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δεν έχει καμία σχέση με την γλώσσα των Ελλήνων Μακεδόνων.

Πέρασαν 24 ώρες και κανείς δεν έχει διαψεύσει ακόμα αυτόν τον ισχυρισμό. Αναρωτιέμαι, εάν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε σε ποια γλώσσα μιλούσαν οι πρόγονοι του Ντιμιτρόφ, που έχει καταγωγή από την Αιγαιατική Μακεδονία;

Σε γλώσσα διαφορετική από αυτή που ο ίδιος μιλά σήμερα; Σε ποια γλώσσα μιλούσαν και οι δικοί μου πρόγονοι και οι πρόγονοι χιλιάδων άλλων Μακεδόνων που ζουν στην Δημοκρατία της Μακεδονίας και έλκουν τις ρίζες τους από την Αιγαιατική Μακεδονία;! Όχι στο όνομά μας, κύριε Ντιμιτρόφ!».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: