Μητροπολίτης Φθιώτιδος: Η Ελλάδα είναι Ορθόδοξο κράτος και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ

Κοινοποίηση:
img_0020_18

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νικόλαος μιλά για την Ορθοδοξία και την σύνδεσή της με την πατρίδα μας.

Στην ιδιαιτέρά του Πατρίδα, Ιερά Νήσο Τήνο, μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος το διήμερο 18 & 19 Μαΐου.

Την Κυριακή του Παραλύτου, 19 Μαΐου, ο Ποιμενάρχης μας, κατόπιν προτροπής και ευλογίας του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου, Τήνου και Κυκλάδων Νήσων κ. Δωροθέου, ιερούργησε και ωμίλησε στον Πανίερο Ναό της Εαυγγελιστρίας Τήνου, πλαισιούμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Γεώργιο Φανερό, τους Εφημερίους και τους Διακόνους του Ναού και μεγάλου πλήθους προσκυνητών από πολλά μέρη της Ελλάδος, καθώς και από την Φθιώτιδα.

Οι Ιερές ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου και μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Τους ύμνους απέδωσαν οι Βυζαντινοί χοροί του Πανιέρου Ναού, υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Στυλιανού Κοντακιώτη.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, αρχικά εξέφρασε την χαρά του που ευρέθη στον ευλογημένο Ναό της Παναγίας και ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο για την άδεια και ευλογία, ώστε να ιερουργήσει στο Πανίερο προσκύνημα, αλλά και για την αδελφική αγάπη με την οποία περιβάλλουν τον Ποιμενάρχη μας, τόσο ο Μητροπολίτης, όσο και οι συνεργάτες του, οσάκις μεταβαίνει στην ιδιαιτέρα του Πατρίδα.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος, ωμίλησε με αφορμή την ακουσθείσα ευαγγελική περικοπή του Παραλύτου της Βηθεσδά, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Αισθάνομεθα αγαλλίαση και εσωτερική ευφροσύνη αγαπητοί μου αδελφοί, καθώς σήμερα ευρισκόμεθα εδώ στην Παναγία τη Μεγαλόχαρη και συμμετέχουμε όλοι εμείς οι Κληρικοί ως τελετουργοί και εσείς ως συμμετέχοντες στην Θεία λειτουργία.

Μέσα στην Αναστάσιμη περίοδο που η Εκκλησία μας θριαμβευτικά ψάλλει τους Αναστασίμους ύμνους είναι ευκαιρία να ευχαριστήσουμε την Υπεραγία Θεοτόκο που οδήγησε τα βήματά μας εις το Ιερό αυτό προσκύνημα, το οποίο είναι, όπως έχει γράψει ιστορία, ένα προσκύνημα που θυμίζει τα Ιεροσόλυμα και κατά την έκφρασή του αείμνηστου Πατριάρχου Ιεροσολύμων Βενέδικτου: « Η Παναγία της Τήνου είναι τα Ιεροσόλυμα του Αιγαίου».

Μέσα στα ψάλματα και στις προσωπικές προσευχές σας, ακούσαμε το Ευαγγέλιο της θεραπείας του παραλυτικού. Ένας άνθρωπος ήταν 38 χρόνια παράλυτος, ζωντανός – νεκρός. Δεν είχε κανέναν άνθρωπο να τον βοηθήσει. Υπήρχε μία θαυματουργή κολυμβήθρα που εκεί συγκεντρωνόταν πλήθος πολύ των ασθενούντων, οι οποίοι περίμεναν να γίνει το θαύμα. Ο πόνος γίνεται αβάσταχτος, όταν συνοδεύεται από τη μοναξιά. Ο Χριστός διήλθε «ευεργετών και ιώμενος» και ενηνθρώπησε για να πραΰνει τον ανθρώπινο πόνο και για να μας γλιτώσει και να μας λυτρώσει από το καύμα της αμαρτίας.

Πήγε εκείνη την ημέρα στην κολυμβήθρα και στάθηκε μπροστά σε έναν παραλυτικό. Πράγματι ο άνθρωπος εκείνος ζούσε μέσα στην απόγνωση χωρίς ελπίδα. Τον ρώτησε ο Κύριος: «θέλεις ὑγιὴς γενέσθαι;», Ο Χριστός θέτει το ερώτημα αυτό για να ακούσουμε όλοι την απάντηση του παραλυτικού. «Κύριε, ἄνθρωπον οὐκ ἔχω, ἵνα ὅταν ταραχθῇ τὸ ὕδωρ, βάλῃ με εἰς τὴν κολυμβήθραν». Η απάντηση μας διδάσκει, ότι δεν είναι χριστιανικό να εγκαταλείπουμε τον συνάνθρωπο στον πόνο του αλλά να είμαστε δίπλα και να συμπαραστεκόμαστε και να τον βοηθούμε. Ο Παράλυτος εκείνη την ώρα χρειαζόταν έναν άνθρωπο και βρήκε τον θεάνθρωπο. Ο Κύριος δεν θεράπευσε μόνο το σώμα του παραλύτου αλλά θεράπευσε και την ψυχή του.

Μία τέτοια κολυμβήθρα ιάσεων και θαυμάτων είναι και ο Πανίερος Ναός της Παναγίας μας, εδώ στην Τήνο.

Ο Τόπος αυτός είναι Ιερός. Εδώ ανέτειλε η δόξα του Κυρίου μέσω της Παναγίας και εδώ επιτελούνται άπειρα θαύματα. Μέσα στο ναό και γύρω απ’ αυτόν όλα ωμιλούν για τα θαύματα της Παναγίας, τα οποία έχουν ριζώσει μέσα στην καρδιά των Ορθοδόξων πιστών.

Αγαπητοί μου αδελφοί, να είστε βέβαιοι ότι, η Παναγία δεν κωφεύει και δεν σιωπά στις παρακλήσεις μας και στα αιτήματά μας. Αισθανόμαστε όλη τη συγκίνηση και τη δύναμη της Χάριτος της Παναγίας μας. Που αλλού μπορούμε να βρούμε αυτή την παρηγοριά; Ποιος άλλος μπορεί να μας δώσει δύναμη και προοπτική ζωής; Πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται τα τελευταία χρόνια. Εγώ σας λέγω: Μη παρασύρεστε. Στήκετε και κρατείτε ψηλά την δάδα της πίστεώς μας. Όλη η γη της πατρίδος μας είναι ποτισμένη με αίμα και δάκρυα των πιστών. Η Ελλάδα είναι Ορθόδοξο κράτος και αυτό δεν αλλάξει ποτέ. Από αυτό σας το προσκύνημα κρατείστε το δίδαγμα, ότι περάσατε από την κολυμβήθρα της Χάριτος. Η Παναγία δίδει σε όλους μας την ευλογία της. Ας την κρατήσουμε για πάντα.

Προ της απολύσεως ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Νήσου Τήνου, π. Γεώργιος Φανερός, προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο καλωσορίζοντας τον με εγκάρδια λόγια ειλικρινούς αγάπης και σεβασμού, εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου – Τήνου κ. Δωροθέου, του Προέδρου και όλων των Μελών της Διοικούσης Επιτροπής του Πανιέρου προσκυνήματος.

Ο Σεβασμιώτατος αντιφωνώντας τον λόγο του π. Γεωργίου με συγκίνηση ευχαρίστησε τον π. Γεώργιο για τα καλά του λόγια, για ακόμη μία φορά τον οικείο Ποιμενάρχη κ. Δωρόθεο και όλους τους συνεργάτες του για τις φιλάδελφες εκδηλώσεις αγάπης και σεβασμού προς τον πρόσωπό του και ευχήθηκε σε όλους, Ιερείς και λαϊκούς που διακονούν στο Πανίερο προσκύνημα, να τους δίδει η Παναγία την δύναμη να διακονούν τους προσκυνητές και η καρδιά τους να είναι προσκολλημένη στην εικόνα και στην Χάρη της Παναγίας. Απευθυνόμενος προς όλους τους παρευρισκομένους προσκυνητές και τους αναρίθμητους ακροατές των Ραδιοφωνικών Σταθμών, ο Ποιμενάρχης μας σημείωσε χαρακτηριστικά:

« Η Παναγία της Τήνου στέλνει συνεχώς ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Η Ορθόδοξη πίστη μας στην Ελλάδα στέκει ψηλά. Η Παναγία δεν θα μας εγκαταλείψει ποτέ».

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των εκατοντάδων προσκυνητών παρέστησαν: ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας, ο Λιμενάρχης Τήνου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Υστερνίων, μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του Π.Ι.Ι.Ε.Τ.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ξεναγήθηκε στις αίθουσες των Μουσείων του Πανιέρου Ιδρύματος και εδέχθη την αβραμιαία φιλοξενία των πατέρων του Ναού και των μελών της Διοικούσης Επιτροπής του Ιδρύματος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Να βοηθήσω λίγο την αδύναμη μνήμη σας. Η Ελλάδα ήταν Ορθόδοξο κράτος και άλλαξε όταν ψηφίσατε (μεταξύ των άλλων κι’ εσείς κ. Νικόλαε) ως προκαθήμενο τον “φωτισμένο” μηδενιστή και “φιλόσοφο”.

  2. Να βαφτίζεται κάποιος όταν έχει συμπληρώσει τα 18 του χρόνια, επίσης,
    φόρο στην εκκλησία να πληρώνουν μόνο οι βαφτισμένοι,
    τότες να δούμε πόσοι θα είναι οι χριστιανοί ορθόδοξοι,
    προσκηνημένε σκοταδιστή.

Comments are closed.