Με ασφαλιστήρια “μαϊμού” γεμίζει η χώρα – Έρχεται τρίτο κύμα προστίμων

Κοινοποίηση:
1

Πλαστά συμβόλαια ασφαλιστικής κάλυψης οχημάτων έχουν εντοπιστεί στην αγορά και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρείων Ελλάδος επισημαίνει ότι οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις επιλογές τους.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, Κώστας Μπερτσιάς, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ, «υπάρχουν απατεώνες δυστυχώς και κάποιοι συμπολίτες μας πέφτουν θύματα αυτών των απατεώνων. Κάποιοι έχουν βρει εύκολο τρόπο να φτιάχνουν κάποια συμβόλαια, τα οποία είναι καθ’ ολοκληρίαν ψεύτικα».

Oι απατεώνες, συνήθως, δίνουν ψεύτικα συμβόλαια, έχοντας προσαρμόσει σε αυτά στοιχεία ενός πραγματικού συμβολαίου, όπου φαίνεται η φίρμα της εταιρείας
Ο κ. Μπερτσιάς σημείωσε ότι οι ιδιοκτήτες ΙΧ, προκειμένου να προφυλαχθούν, μπορούν να μπαίνουν στην εφαρμογή του Επικουρικού Κεφαλαίου όπου με την πινακίδα και τον ΑΦΜ τους έχουν τη δυνατότητα να δουν εάν πραγματικά είναι ασφαλισμένοι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι απατεώνες, συνήθως, δίνουν ψεύτικα συμβόλαια, έχοντας προσαρμόσει σε αυτά στοιχεία ενός πραγματικού συμβολαίου, όπου φαίνεται η φίρμα της εταιρείας, κανονικά σα να έχει εκδοθεί από την ίδια.

Γι’ αυτό, καλό είναι ο ιδιοκτήτης οχήματος να προχωρά και σε μία ταυτοπροσωπία του ασφαλιστή, προκειμένου να διαπιστώσει εάν το άτομο που παρουσιάζεται ως ασφαλιστής ανήκει στο δυναμικό της εταιρείας που αναγράφεται στο συμβόλαιο.

Τρίτο κύμα προστίμων στα ανασφάλιστα οχήματα

Την ίδια στιγμή, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ολοκληρώνει τον νέο, τρίτο, κύκλο διασταυρώσεων για τον εντοπισμό όσων δεν έχουν ακόμη ασφαλίσει τα οχήματά τους και ετοιμάζει να στείλει… ραβασάκια.

«Γίνεται ο τρίτος έλεγχος διασταύρωσης από την ΑΑΔΕ, όπου θα διαπιστωθεί ποια οχήματα παραμένουν ανασφάλιστα» επισημαίνει o φοροτεχνικός Νίκος Μπαρμπούνης.

Τα πρόστιμα είναι τσουχτερά και φτάνουν τα 250 ευρώ
Τα πρόστιμα είναι τσουχτερά και φτάνουν τα 250 ευρώ

Όπως εξηγεί, «όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν ακόμη άδεια και αριθμό κυκλοφορίας θα πρέπει άμεσα, ακόμη και σήμερα, είτε να καταθέσουν τις πινακίδες στην αρμόδια ΔΟΥ, είτε να ασφαλίσουν το όχημά τους».

Τα πρόστιμα είναι τσουχτερά και φτάνουν τα 250 ευρώ.

Ειδικότερα:

• 100 ευρώ για δίκυκλα έως 250 κυβικά εκατοστά

• 150 ευρώ για δίκυκλα κυβισμού άνω των 250 κυβικών

• 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά

• 250 ευρώ για τα μεγαλύτερου κυβισμού οχήματα

Σημειώνεται ότι πρόστιμα δε θα επιβληθούν σε ανασφάλιστους οδηγούς – κατοίκους περιοχών που έχουν πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Μία στις τρεις κλήσεις της Τροχαίας είναι για ανασφάλιστα

Ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων έχει μειωθεί εντυπωσιακά καθώς η απειλή των προστίμων έριξε τον αριθμό τους από περίπου 1 εκατομμύριο, που αρχικά υπολογιζόταν, σε περίπου 400.000 οχήματα.

Ωστόσο, ο αριθμός παραμένει πολύ μεγάλος, όπως άλλωστε φαίνεται και από τα στοιχεία της Τροχαίας.

Στους ελέγχους που έγιναν τη βδομάδα του Δεκαπενταύγουστου (13 – 19 Αυγούστου), διαπιστώθηκαν 1.297 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 473 αφορούσαν ανασφάλιστα οχήματα (36% των παραβάσεων).

Τι γίνεται εάν το ασφαλίσατε μετά τη διασταύρωση

Στο ραβασάκι που θα έρθει από την ΑΑΔΕ, θα αναγράφει πότε έγινε η διασταύρωση που έδειξε ότι το εν λόγω όχημα ήταν ανασφάλιστο.

Ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων έχει μειωθεί εντυπωσιακά καθώς η απειλή των προστίμων έριξε τον αριθμό τους σε περίπου 400.000
Ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων έχει μειωθεί εντυπωσιακά καθώς η απειλή των προστίμων έριξε τον αριθμό τους σε περίπου 400.000

Στην περίπτωση που το όχημα είχε ασφαλιστεί νωρίτερα από αυτή την ημερομηνία, αλλά ήρθε πάραυτα η ειδοποίηση για το πρόστιμο, ο ιδιοκτήτης πρέπει να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρεία για να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες και να ακυρωθεί το πρόστιμο.

Αν, ωστόσο, η ασφάλιση του οχήματος έγινε πριν έρθει το «ραβασάκι» αλλά μετά την ημερομηνία που έγινε η διασταύρωση, τότε θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να πληρωθεί.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Έρχεται στις 20 Σεπτεμβρίου ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ για πρόστιμο σε ανασφάλιστο όχημα από διασταύρωση που έγινε στις 4 Σεπτεμβρίου. Αν ο ιδιοκτήτης ασφάλισε το όχημα στις 3 Σεπτεμβρίου, αλλά του ήρθε πάραυτα η ειδοποίηση (λόγω πχ. μη έγκαιρης ενημέρωσης του συστήματος), θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρεία για να ακυρωθεί το πρόστιμο. Αν, όμως, το ασφάλισε στις 14 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να πληρώσει το πρόστιμο, κι ας ήρθε πιο μετά η ειδοποίηση.

Πού μπορείτε να δείτε εάν είναι ασφαλισμένο το όχημά σας

Το Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων, το οποίο συγκεντρώνει σύμφωνα με το νόμο τα στοιχεία των ασφαλισμένων οχημάτων στη χώρα μας, έχει δημιουργήσει ηλεκτρονική εφαρμογή, που δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να ελέγξουν άμεσα αν το όχημά τους είναι ασφαλισμένο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: