Μαραθώνιος 30 ημερών για να «κλειδώσει» ο δημοσιονομικός «λογαριασμός» του 2020

Κοινοποίηση:
eurogroup_2

Mετά τη δρομολόγηση της πλήρους άρσης των capital controls, η υποβολή του αιτήματος για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων, περίπου 2,8 δισ. ευρώ, που χρωστά η Ελλάδα στο ΔΝΤ, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στο Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή στο Ελσίνκι, συμπληρώνει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των εξελίξεων που η κυβέρνηση επιδιώκει να σηματοδοτήσουν μια επιτάχυνση της επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε συνθήκες πλήρους κανονικότητας.

Η υποδοχή του ελληνικού αιτήματος ως προς τα δάνεια του ΔΝΤ που «πάγωσε» προεκλογικά, και το οποίο πρέπει να σημειωθεί πως «ψήνεται» στο παρασκήνιο από το φθινόπωρο του 2014, εκτιμάται πως θα είναι θετική.

Στη συνεδρίαση ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναμένεται να πάρει επίσης, συγκεκριμένα μηνύματα για τα όρια και τα περιθώρια της διαβούλευσης με τους πιστωτές για τα τρία μεγάλα ζητήματα:

Την οριστικοποίηση του προϋπολογισμού του 2020, το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται περίπου σε ένα μήνα στη Βουλή ενσωματώνοντας τα μέτρα του 2020,

Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των υπολοίπων μέτρων

Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τις επιστροφές κερδών από ελληνικά ομόλογα, που είναι προθάλαμος της μεγάλης συζήτησης τον επόμενο χρόνο για την πτωτική αναθεώρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Εν τω μεταξύ από την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ, κίνηση που ισοδυναμεί με μια μικρή αναδιάταξη μέρους του χρέους η Ελλάδα αναμένεται να κερδίσει περίπου 75 εκατ. ευρώ βελτιώνοντας περαιτέρω το προφίλ του χρέους της, βάζοντας παράλληλα ένα λιθαράκι στη βελτίωση της νέας ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους που θα αποτελέσει το διαβατήριο για τη βελτίωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές η οποία θα κορυφωθεί τον επόμενο χρόνο. Τα δάνεια ύψους σχεδόν 3 δισ. ευρώ συνιστούν ιδιαίτερα ακριβό δανεισμό με επιτόκια στη ζώνη του 4,5% – 5 % όταν στη δεκαετία η Ελλάδα δανείζεται σήμερα με επιτόκιο κοντά στο 1,5%.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup την Παρασκευή όπου παράλληλα θα μπουν οι βάσεις για μια ομαλή έκβαση στο μαραθώνιο των περίπου 30 ημερών που πρέπει να τρέξει το οικονομικό επιτελείο στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές προκειμένου να οριστικοποιηθεί και να κατατεθεί στις 7 Οκτωβρίου στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2020 με τον οποίο θα κλειδώσει ο δημοσιονομικός λογαριασμός του επόμενου έτους.

Νωρίτερα περίπου στις 15 – 20 Σεπτεμβρίου θα υπάρξει ενημέρωση της Κομισιόν ενώ τα σχέδια της ελληνικής πλευράς αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση με τους επικεφαλής των θεσμών στις 23 – 26 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Στο επίκεντρο της στρατηγικής της ελληνικής πλευράς βρίσκεται ο στόχος μέχρι το Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου να έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες ώστε οι επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs, SMPs), οι οποίες αγγίζουν τα 1,3 δισ. ευρώ ετησίως, να μπορούν να αξιοποιηθούν από τηνΑθήνα για την εξασφάλιση δημοσιονομικού χώρου.

Καθοριστικοί παράγοντες στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης είναι η τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα με έμφαση στην εξυγίανση της ΔΕΗ, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις μεγάλες επενδύσεις, καθώς και η πορεία της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταγραφεί επιτάχυνση της ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ει δυνατόν με μέσο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 2% και σημαντική επιτάχυνση τουλάχιστον στο 3% τον επόμενο χρόνο. Εάν η ανάπτυξη τρέξει ταχύτερα του προσδοκώμενου θα ενισχυθεί η επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς στη λεπτή πολιτική διαβούλευση για τη χαλάρωση της λιτότητας στη χώρα από το 2021 και μετά ενώ θα ενισχυθεί και η προσπάθεια επίσπευσης της αναρρίχησης της χώρας σε καθεστώς επενδυτικής διαβάθμισης το συντομότερο δυνατό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: