Μανιαδάκης: Με πίεζαν να δώσω πολιτικούς, μου έλεγαν μη φοβάσαι, δεν θα βγουν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ξανά κυβέρνηση

Κοινοποίηση:
maniadakis

Για δεύτερη μέρα στην κατάθεση του στην Προανακριτική Επιτροπή, ο Νίκος Μανιαδάκης επέμεινε ότι δέχτηκε πιέσεις από εισαγγελικούς λειτουργούς.

Οι πιέσεις υπήρξαν, όπως έχει υποστηρίξει, προκειμένου να δώσει πολιτικά πρόσωπα και κυρίως τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Ανδρέα Λοβέρδο. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι για τον Αδωνι Γεωργιάδη του είπαν ότι γνωρίζουν ακόμη και ποιος πληρώνει τις κουρτίνες του. Ο κ. Μανιαδάκης φέρεται να είχε μια ενδιαφέρουσα στιχομυθία με τον Θανάση Πλεύρη που είναι ενδεικτική.

Πλεύρης: Τι ακριβώς σας είπε η κ. Τουλουπάκη μετά τον Φεβρουάριο 2018 για Γεωργιάδη και Σαμαρά; Σας είπε ότι δεν θα ξαναεκλεγούν και θα πάνε φυλακή;
Μανιαδάκης: Ναι, αυτό μου είπαν. Τόσο στις συναντήσεις στην εισαγγελία διαφθοράς, στη ΓΑΔΑ και στο διαμέρισμα υπήρχαν πιέσεις. Να μην καλύπτω τους πολιτικούς και κυρίως τον κ. Γεωργιάδη ή μου δείχνανε υπουργικές αποφάσεις για τις οποίες μου έλεγαν ότι είναι παράνομες και ότι έχουν στοιχεία γι’ αυτό και μου ζητούσαν να το τεκμηριώσω κι εγώ αυτό με τις τεχνικές μου γνώσεις, ότι δηλαδή ήταν παράνομες.
Πλεύρης: Εχετε πει ότι σας είπε η κ. Τουλουπάκη να μην φοβάστε τους πολιτικούς ότι δεν θα επανεκλεγούν και ότι θα πάνε φυλακή. Ετσι δεν είναι;
Μανιαδάκης: Μάλιστα. Αυτή η φράση ειπώθηκε στη ΓΑΔΑ αφού ήρθε η δικογραφία στη Βουλή και είχαν αρχίσει να γίνονται γνωστά τα ονόματά μας. Η Εισαγγελέας τότε άρχισε να μας λέει ότι «έχετε προσωπικό όφελος, μην τους φοβάστε. Δεν θα επανεκλέγουν. Το κυβερνών κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές». Με πίεζαν να δώσω πολιτικούς. Μου έλεγαν έχουμε στοιχεία πολλά, δώσε κι εσύ, ακόμα και για το ποιος πλήρωσε τις κουρτίνες του σπιτιού του Γεωργιάδη μου έλεγαν οι εισαγγελείς ότι έχουν στοιχεία.

Ο Μανιαδάκης «έδειξε» Δεστεμπασίδη και Μαραγγέλη για προστατευόμενους μάρτυρες

Ο κ. Μανιαδάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να ανέφερε χθες στους βουλευτές ότι κατά την άποψή του ο κ. Δεστεμπασίδης και η κ. Μαραγγέλη είναι οι άλλοι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες και μάλιστα όπως τόνισε δέχεται να καταθέσει κατ’ παράσταση μαζί τους.

Πλεύρης: Εχετε πει ότι οι άλλοι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες είναι η κ. Μαραγγέλη και ο κ. Δεστεμπασίδης. Αν σας φέρουμε εδώ κατ’ αντιπαράσταση αυτούς τους δυο ανθρώπους θα πείτε τα ίδια;
Μανιαδάκης: Βεβαίως και θα πω τα ίδια. Αυτοί ήταν. Σας είπα χθες ότι τους είδα. Ο Ντζούρας μου κανόνισε συνάντηση με πράκτορες FBI. Μου είπε πως μπορώ να βγάλω και λεφτά από αυτό το πρόγραμμα. Δεν έχω πρόβλημα να πω τα ίδια και κατά αντιπαράσταση με τον κ. Δεστεμπασίδη , την κ. Τουλουπάκη ή την κ. Μαραγγέλη».

Για ακόμη μια φορά ο κύριος Μανιαδάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε πολλές φορές ότι δεν είχε σχέση με τον Ανδρέα Λοβέρδο και ότι του ζητήθηκε να μιλήσει αρνητικά εναντίον του πρώην υπουργού υγείας και στην Ελλάδα και στην Αμερική. Πρόσθεσε δε, ότι οι Προστατευόμενοι μάρτυρες στην Αμερική και οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην Ελλάδα είναι σχεδόν τα ίδια πρόσωπα.

«Η έρευνα ξεκίνησε από την Ελλάδα. Πήγαν τους μάρτυρες στην Αμερική και ότι έχουν οι Αμερικανοί είναι μόνο οι καταθέσεις των ίδιων μαρτύρων που έχει η Ελλάδα, ίσως και ενός τρίτου. Κανένα στοιχείο δεν έχουν οι Αμερικανοί δικό τους. Οτι μου έδειξαν στο FBI ήταν μόνο οι καταθέσεις των Ελλήνων μαρτύρων. Τίποτα άλλο»

Β. Κεγκέρογλου: Είπατε ότι οι εισαγγελείς σας πίεζαν. Σας έδιναν την εντύπωση ότι οι εισαγγελείς υπερέβαλαν το καθήκον τους;
Μανιαδάκης: Ναι, από κάποια στιγμή και μετά οι πιέσεις ήταν αφόρητες.
Β. Κεγκέρογλου: Ποιοι σας ανέκριναν στην Αμερική;
Μανιαδάκης: Υπάλληλοι του FBI και μια δικηγόρος της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς
Β. Κεγκέρογλου: Τι ακριβώς σας ρώτησαν;
Μανιαδάκης: Κράτησε οκτώ ώρες. Στην αρχή με ρώτησαν ό,τι και στη Βιέννη. Από τα μισά και μετά με πίεσαν πολύ να καταθέσω εναντίον πολιτικών. Μου ζητούσαν να ομολογήσω ότι έκανα παράνομες πράξεις με τον κ. Λοβέρδο.
Β. Κεγκέρογλου: Εσείς τι τους είπατε γι’ αυτό;
Μανιαδάκης: Καταρχήν χαμογέλασα. Με γεγονός ότι εγώ τον Λοβέρδο δεν τον ήξερα, τους είπα ότι όλα αυτά είναι ψέματα. Και τους είπα ότι μπορώ και με υπόμνημα να τους εξηγήσω γιατί όλα αυτά είναι ψέματα.
Β. Κεγκέρογλου: Γιατί σας πίεζαν ειδικά για τον Λοβέρδο;
Μανιαδάκης: Γιατί κάποιος από την Ελλάδα είχε πάει εκεί και τους είχε πει αυτά τα ψέματα.
Λάππας: Σχετικά με τις καταθέσεις στο FBI…
Μανιαδάκης: Με πίεσαν οι Αμερικανοί.
Λάππας: Γιατί δεν τους μηνύσατε;
Πλεύρης: Να ρωτήσεις την Τουλουπάκη.
Λάππας: Βλέπω δεν χρειάζεται ο κ. Μαντάς, ο συνήγορος του κ. Μανιαδάκη.
Μανιαδάκης: Η εξέτασή μου στην Αμερική, σας το είπα και χθες, ήταν μία τραυματική εμπειρία.

Ανέβηκαν οι τόνοι στην προανακριτική

Στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης οι τόνοι ανέβηκαν, όταν ο κ. Μανιαδάκης είπε πως οι εισαγγελείς του είπαν να μη φοβάται, επειδή το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα ξανακέρδιζε τις εκλογές.

Θανάσης Πλεύρης: Αυτά που λέει ο μάρτυρας θυμίζουν τον πρώην αναπληρωτή υπουργό υγείας Παύλο Πολάκη που έλεγε: Να βάλουμε δυο στη φυλακή να κερδίσουμε τις εκλογές
Μαρκόπουλος: «Πού ξέρεις; Μπορεί ο Πολάκης να έδινε τις ερωτήσεις!»
Ραγκούσης: «Πρόσεχε μην έλθει εδώ»
Μαρκόπουλος: «Συνεχίστε έτσι και θα πάτε καλά. Ακόμα να τον μαζέψετε».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: