Μαθήτριες Λυκείου έφτιαξαν το «έξυπνο καλαμάκι» που ανιχνεύει το «χάπι του βιασμού»

Κοινοποίηση:
XAPI

Μαθήτριες Λυκείου εφηύραν ένα νέο και πρακτικό τρόπο, που ανιχνεύει αν στο ποτό που πίνουν, έχει ρίξει κάποιος το «χάπι του βιασμού»
Η Victoria Roca, η Susana Cappello και η Carolina Baigorri από το Μαϊάμι των ΗΠΑ, έφτιαξαν ένα καλαμάκι που γίνεται μπλε, όταν έρχεται σε επαφή με ουσίες που περιέχονται σε διάφορα τέτοια χάπια.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Αμερικανικού Γραφείου Δικαιοσύνης, μεγάλο μέρος των βιασμών που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, γίνονται με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να δώσουν ακριβές αριθμό των περιστατικών, γιατί πολλές γυναίκες ντρέπονται να το αποκαλύψουν. Παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις δεν ξέρουν τι έγινε γιατί δεν είχαν τις αισθήσεις τους. Τα θύματα των βιαστών που χρησιμοποιούν το χάπι, συνήθως είναι γυναίκες 16 έως 24 ετών.

Το καλαμάκι ανιχνεύει προς το παρόν τρία από τα πιο συνηθισμένα είδη ναρκωτικών βιασμού, το Rohypnol, το GHB και το Special K.

Το Rohypnol ή «ρούφι» όπως το λένε, κάνει το θύμα να χάνει τον έλεγχο, εκμηδενίζει κάθε αντίσταση και προκαλεί απώλεια μνήμης. Αρχίζει να δρα 15-30 λεπτά μετά την κατάποση. Το θύμα δυσκολεύεται να κινηθεί και να μιλήσει, νιώθει έντονη μέθη και ζαλίζεται. Μπορεί ακόμη και να έχει προβλήματα στην όραση αλλά και ψευδαισθήσεις.

Το GHB αρχίζει να δρα 15 με 60 λεπτά μετά τη χρήση του. Δημιουργεί αίσθημα ευφορίας, σεξουαλική διέγερση και το θύμα χάνει προσωρινά.

Το Special K επιστημονικά ονομάζεται κεταμίνη και χρησιμοποιείται ως αναισθητικό σε χειρουργικές επεμβάσεις. Οι τρεις μαθήτριες ελπίζουν πως με αυτό το καλαμάκι, θα βοηθήσουν τις γυναίκες να προστατευτούν από ανήθικες προθέσεις.

«Το καλαμάκι μας δεν μπορεί να σταματήσει τους βιασμούς, αλλά ελπίζουμε να τους μειώσει», είπε η Carolina Baigorri.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: