Λιβύη: Ο Χαφτάρ δεν διαπραγματεύεται την αποχώρηση από την Τρίπολη

Κοινοποίηση:
ap_18149531753802

Δεν σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται στη Μόσχα μεταξύ του LNA και του GNA με την πρωτοβουλία της Ρωσίας και της Τουρκίας. «Οι συνομιλίες που αποσκοπούν στην επίτευξη συμφωνίας για μια άνευ όρων και ανοιχτής κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη απέτυχαν να επιτύχουν σημαντική πρόοδο τη Δευτέρα, παρά την πρόοδο που είχαμε συνολικά στο θέμα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στους δημοσιογράφους.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες διεξήχθησαν χωριστά καθώς κανείς από τους δύο ηγέτες δεν ήθελαν να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι. Η ρωσική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συνάντηση με τον Φίλντ Μάρσαλ Χαλίφα Χαφτάρ (LNA) και η τουρκική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε παρόμοια συνάντηση με τον Φαγιέζ Σαράτζ (GNA).

O Xαφτάρ αρνήθηκε να συζητήσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο απόσυρσης των στρατευμάτων του από τα περίχωρα της Τρίπολης και ζήτησε περισσότερο χρόνο μέχρι να εξετάσει τις παραμέτρους της ειρηνευτικής πρότασης. Ο Χαφτάρ ξεκαθάρισε πως ο στρατός του βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ωστόσο ανταποκρίθηκε θετικά στην κατάπαυση του πυρός που ισχύει από τα μεσάνυχτα της Κυριακής παρότι έχουν σημειωθεί μεμονωμένα περιστατικά.

Επέκρινε μάλιστα την Τουρκία για την εμπλοκή της στα εσωτερικά της χώρας και για την υποστήριξη του GNA του Φαγιέζ Σάρατζ που υπερασπίζεται την Τρίπολη με τζιχαντιστές που πολέμησαν στη Συρία. Από την πλευρά του ο Φαγιέζ Σάρατζ ζήτησε την άμεση αποχώρηση του στρατού του LNA. Οι δυνάμεις πιστές και στις δύο πλευρές μάχονται για να αναλάβουν τον έλεγχο της Τρίπολης από τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

 

Παρατηρητές εκτιμούν πως οι πρωτοβουλίες της Ρωσίας και της Τουρκίας στη Μόσχα πιθανότατα να καταφέρουν να «σπάσουν τον πάγο» αλλά θα ήταν μεγάλη έκπληξη εάν παρήγαγαν ουσιαστικό αποτέλεσμα πριν από τις συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο με την παρουσία της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen εξέφρασε την ικανοποίησή της για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, την οποία ξεκίνησε η Τουρκία και η Ρωσία, αλλά προειδοποίησε ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να οδηγήσουν τη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: