28/03/2024 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

Λέρος: Πού στρέφονται οι έρευνες για την απώλεια πολεμικού υλικού

Κοινοποίηση:
leros

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του στρατού, που πραγματοποιούνται για την απώλεια στρατιωτικού υλικού από αποθήκη του Πολεμικού Ναυτικού στην Λέρο.

Οι αρχές αναζητούν τώρα τον τόπο και τον χρόνο κατά τον οποίον αφαιρέθηκε ο βαρύτατος οπλισμός και προσανατολίζονται πλέον στο σενάριο της κλοπής με βοήθεια εκ των έσω.

Ο οπλισμός που φέρεται να λείπει από την αποθήκη περιλαμβάνει φορητά αντιαρματικά, οπλοβομβίδες, χειροβομβίδες, νάρκες, φυσίγγια και βραδύκαυστα φυτίλια.

Πρόσωπο-κλειδί στις έρευνες είναι ο αξιωματικός που ήταν υπεύθυνος για την αποθήκη. Είναι ο άνθρωπος που υπέγραψε τις δύο τελευταίες απογραφές και παρέδωσε την αποθήκη στον νέο οπλονόμο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Έτσι στο μικροσκόπιο των ανώτατων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού μπαίνουν οι τελευταίοι 12 μήνες κατά τους οποίους φαίνεται ότι αφαιρέθηκε ο οπλισμός.

Τα στοιχεία της έρευνας

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, τον Σεπτέμβριο του 2018 έγινε έλεγχος από 3 στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού εκ των οποίων ο ένας είναι ο οπλονόμος. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, τον Σεπτέμβριο του 2018 έγινε απογραφή στην αποθήκη χωρίς να διαπιστωθεί απώλεια όπλων ή πυρομαχικών.

Τον Δεκέμβριο έγινε ακόμη μία απογραφή που ελέγχεται από τις αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιο χρονικό διάστημα το περασμένο έτος αφαιρέθηκε το υλικό.

Είναι πιθανό να έγινε σταδιακή αφαίρεση των υλικών, όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Τα υλικά αυτά δεν μπορεί να τα μεταφέρει κάποιος όλα μαζί, καθώς είναι ογκώδη και θα είχε καταγραφεί κάποια κίνηση από τις κάμερες. Άρα ενδεχομένως να αφαιρέθηκαν σταδιακά μέσα σε τσάντες χωρίς να γίνει αντιληπτός αυτός που τα έβγαζε από την αποθήκη.

Το συμπέρασμα είναι ότι κάποιος εκ των έσω πήρε μέρος στην διαδικασία αφαίρεσης. Η βάση στην Λέρο έχει σφραγιστεί και θα γίνει έλεγχος στους αξιωματικούς που υπηρετούσαν στην αποθήκη σε βάθος διετίας αλλά και σε όσους υπηρετούσαν το τελευταίο διάστημα. Από τις αρχές δεν θα κληθούν να καταθέσουν μόνο όσοι βρίσκονται στο νησί αλλά και όσοι έχουν αποστρατευθεί ή έχουν μετακινηθεί σε άλλες μονάδες εκτός της Λέρου.

Παράλληλα αναμένεται να γίνει άρση τηλεφωνικού απορρήτου, συλλογή DNA και θα χρησιμοποιηθεί το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας.

Στην Λέρο έφτασε και κλιμάκιο της ΕΥΠ που βρίσκεται σε επαφή με υπηρεσίες πληροφοριών άλλων κρατών για το ενδεχόμενο ο οπλισμός να έχει μεταφερθεί εκτός χώρας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: