Κώστας Τζούμας: Αυτός είναι ο ιδρυτής που πούλησε την εταιρεία του στον κολοσσό Alibaba

Κοινοποίηση:
1

Το 2007 τελείωσε τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ένα χρόνο πριν, με ανταλλαγή φοιτητών, είχε επισκεφτεί το αντίστοιχο Πανεπιστήμιο της Δανίας, ενώ το 2009 συνέχισε την ερευνά του στο «University of Maryland” στις ΗΠΑ. Ακολούθως πήρε το διδακτορικό του στις Επιστήμες Υπολογιστών στο «Aalborg Universitet” στη Δανία.

Ο Κώστας Τζούμας ίδρυσε πριν από πέντε χρόνια, μαζί με τον Stephen Ewen, την data Artisans -προηγουμένως είχε εργαστεί στη Microsoft και στο Institute of Technology στο Βερολίνο- η οποία παρέχει λύσεις μαζικής επεξεργασίας και μεταφοράς δεδομένων σε μεγάλες επιχειρήσεις. Στο πελατολόγιο της data Artisans περιλαμβάνονται ονόματα όπως το Netflix, η ING, η Uber και ο κινεζικός κολοσσός Alibaba. Ο τελευταίος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα.

Η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Alibaba, όπως ανακοινώθηκε πριν από δύο εικοσιτετράωρα, και το τίμημα σύμφωνα με όσα γράφτηκαν στον ξένο τύπο άγγιξε τα 103 εκατ. δολάρια. Στόχος του deal, μια νέα πρωτοβουλία γύρω από τις τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα big data.

Με έδρα το Βερολίνο και παράρτημα στο Σαν Φρανσίσκο, η data Artisans είχε «σηκώσει» 6,5 εκατ. δολάρια σε δυο γύρους χρηματοδότησης, με την Intel Capital να ηγείται στον τελευταίο γύρο. Στους επενδυτές, εκτός από την Intel, περιλαμβάνονται η Btov και η Tengelmann Ventures.

Η startup έχει αναπτύξει την Apache Flink, μια ανοιχτή πλατφόρμα για αξιοποίηση δεδομένων και τη λειτουργία εφαρμογών μεγάλης κλίμακας για αναλύσεις σε πραγματικό χρόνο. Σήμερα θεωρείται μια από τις ταχέως αναπτυσσόμενες τεχνολογίες. Η Alibaba συνεργάζεται με την πλατφόρμα ήδη από το 2016, ενώ το deal σηματοδοτεί την πρώτη ολοκληρωμένη εξαγορά από κινεζική εταιρεία στον αναπτυσσόμενο τομέα νεοφυών εταιριών του Βερολίνου.

Πιο συγκεκριμένα, η Apache Flink που αναπτύχθηκε το 2014 από την ομάδα της data Artisans, επιτρέπει την επεξεργασία δεδομένων σε τεράστια κλίμακα, δεδομένης της επικράτησης μεγάλων δεδομένων στην ψηφιακή εποχή, απελευθερώνοντας το λογισμικό στην κοινότητα ανοιχτού κώδικα. Όπως αναφέρει η ομάδα, δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να δημιουργούν, να λειτουργούν και να τρέχουν εφαρμογές συνεχούς ροής με ασφαλή, κλιμακούμενη και οικονομικά αποδοτική λειτουργία. Η πλατφόρμα επιτρέπει το «χτίσιμο” εφαρμογών συνεχούς ροής σε λίγες μέρες.

Σε δημοσίευση στο blog της κοινότητας Apache Flink, ο CEO και συνιδρυτής της startup Κώστας Τζούμας και ο επίσης συνιδρυτής chief technology officer (CTO) Stephen Ewen δήλωσαν ενθουσιασμένοι με την εξαγορά, σημειώνοντας πως από κοινού με την Alibaba θα ενισχύσουν τη συνεισφορά τους στο Apache Flink και στις ανοιχτές πηγές δεδομένων. Ο διευθύνων σύμβουλος της data Artisans ενημέρωσε ότι η Alibaba θα επενδύσει επίσης ένα ποσό, το οποίο δεν έγινε γνωστό, στην εταιρεία για να αναπτύξει το λογισμικό Apache.

«Με την αξιοποίηση της τεχνολογικής εμπειρίας των δύο ομάδων και του κοινού πάθους για την ανάπτυξη της κοινότητας ανοιχτού κώδικα, είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει περαιτέρω την ανάπτυξη της κοινότητας Flink, θα επιταχύνει τις τεχνολογίες επεξεργασίας δεδομένων και θα βοηθήσει στην ενίσχυση ενός ανοιχτού περιβάλλοντος για παγκόσμιους προγραμματιστές»ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Alibaba Group ο Jingren Zhou με αφορμή την εξαγορά.

Η Alibaba σκοπεύει να προωθήσει την ανάπτυξη των κοινοτήτων ανοιχτού κώδικα γύρω από τις τεχνολογίες επεξεργασίας δεδομένων και να αναπτύξει περαιτέρω ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για ακόμη περισσότερους προγραμματιστές παγκοσμίως.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: