Κούρδοι της Συρίας σε ΗΠΑ: Είστε ανήθικοι – Αφήνετε να μας σφάξουν

Κοινοποίηση:
1

«Αφήνετε να μας σφάξουν». Αυτό είναι το δραματικό μήνυμα του ηγέτη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, των Κούρδων της Συρίας δηλαδή, προς την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με αποκλειστικό έγγραφο που δημοσιεύει το CNN.

«Έχετε παραιτηθεί από εμάς», τονίζει ο στρατηγός των Κούρδων, Μαζλούμ Κομπανί Αμπντί προς τον αναπληρωτή ειδικό απεσταλμένο του διεθνούς συνασπισμού για την νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους, Γουίλιαμ Ρέμπουκ.

«Δεν είστε διατεθειμένοι να προστατέψετε τους ανθρώπους, αλλά δεν θέλετε να έρθει και άλλη δύναμη για να μας προστατεύσει. Μας έχετε εγκαταλείψει. Αυτό είναι ανήθικο», προσθέτει ο Μαζλούμ.

Ζητά, τέλος, από τις ΗΠΑ είτε να σταματήσουν την τουρκική επίθεση είτε να επιτρέψουν στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις να επιτύχουν μια συμφωνία με το καθεστώς Άσαντ στη Δαμασκό και τους Ρώσους συμμάχους τους.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της «Washington Post» έρχεται να ρίξει λάδι στις ήδη τεταμένες σχέσεις Άγκυρας – Ουάσινγκτον υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έπληξε εκούσια φυλάκιο των ΗΠΑ στη Συρία.

«Οι τουρκικές δυνάμεις που έπληξαν θέσεις κοντά στην εγκατάσταση των Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία την Παρασκευή, γνώριζαν εδώ και μήνες ότι οι Αμερικανοί ήταν εκεί».

Αυτό δηλώνουν στην εφημερίδα τέσσερις νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ, θέτοντας ευθέως ζήτημα αν η Τουρκία ηθελημένα έπληξε με το πυροβολικό το σημείο, επιχειρώντας να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα μακρύτερα από τα σύνορα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η επίθεση έγινε σε κοντά στο Κομπάνι και τα τουρκικά πυρά έπεσαν μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη βάση του λόφου Mistenur, όπου βρίσκονταν μερικές δεκάδες Αμερικανοί.

Το δημοσίευμα της Washington Post©

Παρέχεται από: DPG Digital Media S.A. Το δημοσίευμα της Washington Post

Η τουρκική εισβολή στην Τουρκία επικεντρώνεται σε μια περιοχή 60 μίλια δυτικά του Κομπάνι, αλλά αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Τουρκία έχει μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες να ελέγξει ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα της Συρίας, σημειώνει η εφημερίδα.

«Οι ΗΠΑ απαιτούν να αποφεύγει η Τουρκία ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε άμεση αμυντική δράση», είπε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι τα πυρά δεν είχαν στόχο τους Αμερικανούς, αλλά ήταν στο πλαίσιο «αυτοάμυνας» μετά από επίθεση που δέχθηκε ένα συνοριακό φυλάκιό τους.

Σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα, τα πυρά εβλήθησαν από την τουρκική πλευρά των συνόρων και ουσιαστικά δημιούργησαν μια «αγκύλη» γύρω από το αμερικανικό φυλάκιο, καθώς έπεσαν μπροστά και πίσω του – κάτι που δεν θα έκανε κάποιος σε σύμμαχό του και το οποίο πρέπει να ήταν εσκεμμένο.

Οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν μετά το συμβάν το φυλάκιο, αλλά επέστρεψαν και πάλι χθες.Διαφάνεια 1 από 8: Ανοιχτό το σενάριο να μην ήταν τυχαίο το χτύπημα των Τούρκων σε φυλάκιο των ΗΠΑ στη Συρία αφήνει η «Washington Post»Associated Press

Ο Μπρετ Μακ Γκερκ, πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη συμμαχία κατά του ISIS, σχολίασε ότι το περιστατικό «δεν έγινε κατά λάθος», αφού οι Αμερικανοί είχαν δώσει στην Τουρκία τις θέσεις τους.

«Η Τουρκία θέλει να μας διώξει μακριά από τη μεθοριακή περιοχή σε βάθος 30 χιλιομέτρων», είπε.

«Βάσει όλων των διαθέσιμων στοιχείων επρόκειτο για προειδοποιητικά πυρά σε γνωστή θέση, όχι για αδέσποτες σφαίρες», πρόσθεσε.

Η Τουρκία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις της άνοιξαν πυρ σε απάντηση πυρών που δέχθηκαν από Κούρδους, αλλά σταμάτησαν να ρίχνουν όταν τους προειδοποίησαν οι Αμερικανοί ότι οι σφαίρες έπεφταν πολύ κοντά τους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, αμφισβήτησαν κατά πόσον πράγματι προηγήθηκαν κουρδικά πυρά των τουρκικών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: