“Κάποια μέρα θα καταστραφεί” : Ταινία του 2004 είχε… «προβλέψει» την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων (BINTEO)

Κοινοποίηση:
before-sunset-παναγία-των-παρισίων

Υπάρχουν κάποιες σατανικές συμπτώσεις που προκαλούν πράγματι απορία. Το ίδιο συμβαίνει και με την υπόθεση της πυρκαγιάς στην Παναγία των Παρισίων. 

Σε μια πασίγνωστη ταινία, το «Πριν το ηλιοβασίλεμα» του Richard Linklater, με πρωταγωνιστές τον Ethan Jawke και τη Julie Delpy, υπάρχει μια σκηνή που πραγματικά προκαλεί… τρόμο για τον «προφητικό» χαρακτήρα της. Η ρομαντική δραματική ταινία είναι η δεύτερη της σχετικής τριλογίας του Richard Linklater και ακολουθεί την ταινία του 1995 «Πριν το ξημέρωμα».

Στην δεύτερη ταινία οι δύο ήρωες, ο Jesse και η Celine, συναντιούνται στο Παρίσι, 9 χρόνια μετά την πρώτη τους νύχτα μαζί στη Βιέννη.

Σε μία από τις σκηνές της ταινίας, ο Jesse, μέσα από μία βάρκα, κοιτάζει το αστικό τοπίο του Παρισιού και μοιράζεται μια ιστορία με τη Celine για τον πανέμορφο ναό της Παναγίας των Παρισίων, που φαίνεται στο βάθος.

Ο διάλογος είναι σοκαριστικός… 

Jesse: (Κοιτάζει την Παναγία των Παρισίων πίσω από τη βάρκα) Ουάου! Η Παναγία των Παρισίων, φίλε. Δες την!

Celine: Ω, ουάου!

Jesse: Άκουσα μια ιστορία κάποτε για τότε που οι Γερμανοί είχαν καταλάβει το Παρίσι και έπρεπε να υποχωρήσουν, είχαν παγιδεύσει με εκρηκτικά την Παναγία των Παρισίων για να την ανατινάξουν. Αλλά έπρεπε να αφήσουν πίσω κάποιον υπεύθυνο για να πατήσει το κουμπί και ο τύπος, ο στρατιώτης, δεν μπορούσε να το κάνει… Οπότε ξέρεις, καθόταν εκεί, αφοπλισμένος από το πόσο όμορφο ήταν αυτό το κτήριο. Και μετά, όταν οι συμμαχικές δυνάμεις μπήκαν μέσα, βρήκαν όλα τα εκρηκτικά εκεί και τον διακόπτη άθικτο και το ίδιο και στον Πύργο του Άιφελ, στην Βασιλική της Ιερής Καρδιάς, και σε κανά δύο άλλα μέρη, νομίζω.

Celine: Αλήθεια είναι αυτό;

Jesse: Δεν ξέρω… Αλλά πάντα μου άρεσε αυτή η ιστορία.

Celine: Ναι, είναι υπέροχη ιστορία. Αλλά πρέπει να το σκεφτείς ότι κάποια μέρα η Παναγία των Παρισίων θα καταστραφεί. Κάποτε στη θέση της υπήρχε μία άλλη εκκλησία ή ένας καθεδρικός. Ακριβώς εκεί. 

Jesse: Πού; Ακριβώς στο ίδιο σημείο;

Celine: Ναι! Αυτό είναι τέλειο, δεν το έχω ξανακάνει.

Jesse: Ναι.

Celine: Είχα ξεχάσει πόσο όμορφο είναι το Παρίσι…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: