Ιράκ: Τα καταφύγια του Σαντάμ «έσωσαν» Αμερικανούς στρατιώτες που είχαν ειδοποιηθεί για την επίθεση 8 ώρες πριν!

Κοινοποίηση:
saddam_hussein_ape_1401_1-768x512

Για πρώτη φορά, οι Αμερικανοί δίνουν πληροφορίες για την προσβολή της στρατιωτικής βάσης στο Ιράκ από ιρανικούς πυραύλους την περασμένη εβδομάδα.

Οι εικόνες μαρτυρούν την «καταστροφική» δύναμη αλλά και την «ακρίβεια» των ιρανικών πυραύλων, οι οποίοι κτύπησαν όπου να ναι στη βάση ανοίγοντας μόνο κρατήρες στο έδαφος.

Οι Αμερικανοί «σώθηκαν» τελικά επειδή ήξεραν από ώρες πριν την ιρανική επίθεση αλλά και γιατί οι Ιρανοί, όπως είπαν οι ίδιοι δεν στόχευσαν στρατώνες αφού δεν ήθελαν θύματα.

Η ελβετική εφημερίδα Neue Zuericher Zeitung όμως επιμένει πως οι Αμερικανοί «σώθηκαν» χάρη στα καταφύγια του Σαντάμ.

Μετά την πρώτη προειδοποίηση, οκτώ ολόκληρες ώρες πριν από την επίθεση των Ιρανών, ένα μέρος του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού μεταφέρθηκε σε ασφαλή σημεία, όπως και τα αεροσκάφη.

Γύρω στα μεσάνυχτα κανένα αεροπλάνο και κανένα ελικόπτερο δεν πετούσε, ενώ μια έως μιάμιση ώρα πριν από την πρώτη επίθεση δόθηκε εντολή σε όσους στρατιώτες είχαν μείνει στη βάση να αναζητήσουν προστασία στα καταφύγια της βάσης, τα οποία χρονολογούνται από την εποχή του δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν.

Τα συγκεκριμένα καταφύγια είχαν κατασκευαστεί από γιουγκοσλαβική κατασκευαστική εταιρεία κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ιράν τη δεκαετία του 1980 και τα οποία σύμφωνα με αναφορές αυτοπτών μαρτύρων, αποδείχτηκαν σωτήρια, αφού οι τοίχοι τους δεν κατέρρευσαν από την πίεση των εκρήξεων, καθώς κανένας πύραυλος δεν τα… πέτυχε!

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: