Ιερός ξεσηκωμός από τον κλήρο – Πυρ ομαδόν από Μητροπολίτες: «Προδοσία, η Εκκλησία υποδουλώνεται στο κράτος»

Κοινοποίηση:
1

Ξεσηκώνεται ο κλήρος. Εδώ και δύο 24ωρα επικρατεί αναστάτωση και προβληματισμός στις τάξειες των ιερέων, ενώ σιγά-σιγά, βγαίνουν μπροστά και Μητροπολίτες.

Τα ερωτήματα πολλά, οι προβληματισμοί έντονοι και η ανησυχία για το τι τελικά θα επακολουθήσει, ολοένα και αυξάνεται.

Στο εσωτερικό της εκκλησίας οι ιερείς αντιδρούν σφοδρά και πιέζουν τους μητροπολίτες, καθώς ενσκήπτει ξαφνικά θέμα αβέβαιου μέλλοντος, λόγω της αλλαγής εργασιακού καθεστώτος.

Πολλοί μητροπολίτες μάλιστα θεωρούν ότι απλώς στη φάση αυτή ο κ. Ιερώνυμος εξυπηρετεί τους πολιτικούς σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα. Μέσα σε αυτό το κλίμα άλλωστε, ο αρχιεπίσκοπος αναγκάστηκε να κάνει ένα βήμα πίσω, μιλώντας για «πρόθεση συμφωνίας», ώστε να αμβλύνει τις αντιδράσεις, που εκδηλώνονται.

Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος-συνδικαλιστικό όργανο των κληρικών όλης της χώρας ζήτησε με ανακοίνωσή του από τους Μητροπολίτες να σταματήσουν την «επαίσχυντη συμφωνία», ενώ αρκετοί Μητροπολίτες πήραν ανοικτά θέση.
Μεταξύ άλλων ανέφεραν: Οι αντιδράσεις μας πρόκειται να είναι μαζικές και πρωτόγνωρες στην ελληνική ιστορία. Ο απλός παπάς από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, από τα Επτάνησα μέχρι και τα Δωδεκάνησα θα ξεσηκωθεί και θα ταυτισθεί μαζί μας σε αγώνες όχι μόνο για τα εφημεριακά δίκαια αλλά και για την διατήρηση της Ελληνορθοδόξου παραδόσεως μας. Άλλωστε, αυτός είναι που βάσταξε και βαστά μαζί με τους λαϊκούς αδελφούς μας, το βάρος της κρίσης και συνεχίζει την ολοπρόθυμη προσφορά του και τον συντονισμό πλήθους εθελοντικών δράσεων.

Την αντίθεση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών στην συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών πατήρ Γεώργιος Βαμβακίδης, ο οποίος τόνισε με έμφαση ότι οι κληρικοί ζητούν να μείνει ως έχει η μισθοδοσία του ιερού κλήρου.

Μιλώντας σεραδιοφωνικό σταθμό έκανε λόγο για προσωπικές απόψεις του Αρχιεπισκόπου και πρόσθεσε ότι «η Ιερά Σύνοδος δεν τον έχει εξουσιοδοτήσει να συναινέσει σε ένα τέτοιο ανακοινωθέν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πυρ ομαδόν από Μητροπολίτες
Την αντίδρασή τους για τη στάση του Αρχιεπισκόπου εξέφρασαν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος, Μεσσηνίας και Σπάρτης. Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κατηγόρησε τον κ. Ιερώνυμο για προδοσία, ενώ ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος υποστήριξε πως δεν «συμφώνησε η εκκλησία αλλά ο Αρχιεπίσκοπος με τον πρωθυπουργό. Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Πειραιώς ζήτησε την άμεση σύγκληση της Ιεραρχίας.

Αμβρόσιος: Η Ορθοδοξία πουλήθηκε -Αίσχος κ. Πρωθυπουργέ

Το «άνηθον καί τό κύμινον» της συμφωνίας σχολίασε στο blog του, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων, ο οποίος εξέφρασε τις ανησυχίες τους για το ότι «τα βρήκαν μεταξύ τους! Συμφώνησαν!» και σχολίασε ότι «Ορθοδοξία πουλήθηκε με δικαιολογία και επικάλυμμα την θρησκευτική ουδετερότητα!».

Επίσης, είπε ότι «υπάρχει ο κίνδυνος, ώστε η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας να ευρεθεί και αυτή στα πλοκάμια του λεγομένου Υπερταμείου, όπου σήμερα έχουν ενταχθεί ακόμη και ιεροί Ναοί-Μνημεία!», και προειδοποιησε για την «απάτη» που κρύβεται πίσω από την δημιουργία ειδικού ταμείου για την μισθοδοσία των κληρικών, που παύουν να θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι.

«Ο Παπαφλέσσας, ο Αμβρόσιος Φραντζής και τόσοι άλλοι του 1821, ο Παπα-Σκρέκας του χθες και τόσοι άλλοι Ήρωες και Μάρτυρες υπέρ Πίστεως και Πατρίδος κατά τη διάρκεια του Συμμοριτοπολέμου, συγγνώμην του… Εμφυλίου ήθελα να γράψω, και οι υπέρμαχοι της Αρετής, της Αγιότητος και της Ελευθερίας σήμερα ρίχνονται στον Καιάδα! Αίσχος, Κύριε Πρωθυπουργέ!Έλληνες Ορθόδοξοι Κληρικοί ξεσηκωθείτε!Πάρτε τα Λάβαρα της αντιστάσεως στα χέρια σας», κατέληξε.

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Η Εκκλησία βάζει όλη την περιουσία της και η Πολιτεία τίποτα

Η συμφωνία για την εκκλησιαστική περιουσία είναι μια «λεόντειος σύμβαση εις βάρος της Εκκλησίας», εκτίμησε ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ. Ο μητροπολίτης Σεραφείμ πρόσθεσε ότι με την συμφωνία Ιερώνυμου-ΤσίπραΙ η Εκκλησία βάζει όλη την περιουσία της, ενώ η Πολιτεία δεν βάζει τίποτα.

Ο κ. Σεραφείμ σημείωσε στπον ρ/σ Παραπολιτικά πως θα συγκληθεί η Ιερά Σύνοδος για το θέμα, ενώ τόνισε πως δεν υπήρξε συναπόφαση μεταξύ των δύο πλευρών.

Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος: Η βιαιότερη αλλαγή εργασιακών σχέσεων στην ιστορία η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

Την αντίθεσή του στα όσα συμφώνησαν και ανακοίνωσαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε ο μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος.

Μάλιστα, συγκάλεσε έκτακτη σύναξη του κλήρου της Μητρόπολης Δημητριάδος, προκειμένου να γίνει ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων και να ληφθούν αποφάσεις που θα κατατεθούν στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Ο κ. Ιγνάτιος επισήμανε τον κίνδυνο τα όσα συμφωνήθηκαν να οδηγήσουν σε «ακόμη μεγαλύτερη υποδούλωση της Εκκλησίας στο κράτος και μάλιστα με όρους επαιτείας». Χαρακτήρισε τη συμφωνία για τη μισθοδοσία των κληρικών τη «μεγαλύτερη και βιαιότερη αλλαγή εργασιακών σχέσεων στην ιστορία του ελληνικού κράτους» και σημείωσε ότι αυτή εξέπληξε δυσάρεστα όποιον πίστευε ότι «μια κυβέρνηση της αριστεράς θα επιδείκνυε ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα εργασιακών δικαιωμάτων».

Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος: Κατά το παρελθόν η Πολιτεία άρπαξε εκκλησιαστική περιουσία

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, μιλώντας στο Ραδιόφωνο «ΣΤΑΡ” Κεντρικής Ελλάδος, τόνισε ότι δεν πρόκειται για συμφωνία Εκκλησίας και Πολιτείας αλλά συμφωνία δύο ανδρών, του Προέδρου της Ιεραρχίας και του Πρωθυπουργού.

«Η Εκκλησία δεν είναι ο Αρχιεπίσκοπος, οι δημοσιογράφοι τα λένε αυτά, ούτε ο Πρωθυπουργός είναι η Πολιτεία. Είναι οι επικεφαλής και ορθώς είπε ο Μακαριώτατος ότι εγκρίνει αυτή την πρώτη συζήτηση αν θα το εγκρίνει η ΔΙΣ και η Ιεραρχία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ναι μεν θα χορηγεί η Εκκλησία ένα ποσόν, αλλά δεν έχω εμπιστοσύνη στην Πολιτεία. Κατά το παρελθόν η Πολιτεία άρπαξε εκκλησιαστική περιουσία ή εδέχθη την δωρεά εκ μέρους της Εκκλησίας για να δώσει σε πολυτέκνους, σε ακτήμονες και τα φάγανε οι πολιτικάντηδες. Αυτά είναι λόγια του Μακαριωτάτου τα οποία μας είπε στην Ιεραρχία», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Εδέσσης Ιωήλ μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και τόνισε ότι οι ιερείς δεν έχουν ενημερωθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά ερωτήματα. «Ίσως έχει ενημερωθεί η Μικρή Σύνοδος (12 μητροπολίτες) , όχι όμως η Μεγάλη, η Διαρκής». Μάλιστα διερωτήθηκε τι θα γίνει με το μάθημα των Θρησκευτικών, ποια θα είναι η θέση της Εκκλησίας στα κοινά και τι θέση θα έχει ο μητροπολίτης στις τοπικές εκδηλώσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Αντε βρε …; ναι…;
    Οταν ο λαος υποδουλωνοταν μερα με την μερα στο κρατος των κομμουνιστοσυμμοριτων , οι τραγοι σφυριζαν αδιαφορα και εβγαζαν τον Σταυρο…. μεχρι και την πουστοποιηση των παιδιων μας επικροτησαν οι ανωμαλοι παπαδες
    Ουτε ενας δεν σταθηκε διπλα στον Αμβροσιο !!!!!
    Στο πυρ το εξωτερον κυνες !!!!!

Comments are closed.