Η συγκλονιστική «απάντηση» μιας φοιτήτριας με προβλήματα όρασης – «Ναι, κυρία Καϊλή, είμαι τεμπέλα κι ανίκανη και παίρνω επίδομα»

Κοινοποίηση:
1

Η ανάρτηση

«Ναι, κυρία Καϊλή, είμαι τεμπέλα κι ανίκανη και παίρνω επίδομα!

Είμαι τεμπέλα και ανίκανη που θα αργήσω να πάρω το πτυχίο μου στο πανεπιστήμιο! Το ότι σπουδάζω χωρίς προσβάσιμα για μένα βιβλία, και σημειώσεις, καμιά φορά και σημεία του κτιρίου στο οποίο γίνονται τα μαθήματά μου, με αποτέλεσμα να χάνω κάποια από αυτά τα μαθήματα στις εξεταστικές, είναι άλλο θέμα!

Είμαι τεμπέλα και ανίκανη που τελειώνοντας τις σπουδές μου δε θα μπορώ να βρω δουλειά! Άλλο που η κοινωνία μας είναι ανεκπαίδευτοι  και αντιμετωπίζει ρατσιστικά και στιγματιστικά τα άτομα με αναπηρία! Ποιος θα θέλει να πάει σε μία τυφλή ψυχολόγο; Και, εδώ που τα λέμε, ποιος θα θέλει να την προσλάβει;
Και ακούστε τώρα…

Είμαι τεμπέλα και ανίκανη επειδή, ακόμη και στην περίπτωση που θα καταφέρω να βρω εργασία, θα επινοήσω πάλι χίλιες δυο δικαιολογίες, για να το παίξω η αδικημένη της υπόθεσης!

Κι εξηγούμαι, για να καταλάβετε για τι βαθμό τεμπελιάς και ανικανότητας μιλάμε!

Βγαίνοντας από το σπίτι θα έχω να αντιμετωπίσω την κατάσταση των ελληνικών δρόμων! Βιαστικοί και παράνομοι οδηγοί, αυτοκίνητα και μηχανάκια παρκαρισμένα σε ράμπες αναπήρων και σε οδηγούς όδευσης τυφλών, τραπεζοκαθίσματα απλωμένα σε όλο το πεζοδρόμιο… Πράγματα που, όπως τώρα έτσι και τότε, θα θέτουν σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα, ακόμη και τη ζωή μου, θα με αναγκάζουν κάθε λίγο και λιγάκι να αλλάζω πορεία και εντέλει να καθυστερώ στη δουλειά μου!  Και όλα αυτά γιατί, από τεμπελιά και μόνο, δεν έχω μάθει να τα προσπερνώ με κωλοτούμπες στον αέρα και κασκαντεριλίκια!
Φτάνοντας στο κτίριο όπου θα εργάζομαι, το πιθανότερο είναι πως δε θα είμαι σε θέση να χρησιμοποιήσω Το μη προσβάσιμο   για τυφλούς ανελκυστήρα, επειδή το μυαλό μου θα είναι τόσο ανίκανο που δε θα μπορεί να φανταστεί πιο από όλα τα πλήκτρα θα είναι το κατάλληλο, ώστε να με οδηγήσει στον όροφό μου! Και εννοείται πως είμαι τόσο τεμπέλα, που δε θα μπαίνω στον κόπο να χρησιμοποιώ τις σκάλες!

Δουλεύοντας, θα έρθω σε επαφή με κείμενα, ψηφιακά και έντυπα, στα οποία δε θα έχω πρόσβαση! Θα είμαι ανίκανη να τα διαβάσω, επειδή κανείς δε θα μπει στη διαδικασία να μου εγκαταστήσει έναν αναγνώστη οθόνης στον υπολογιστή που θα χρησιμοποιώ, και κανείς δε θα μου τα τυπώσει σε braille!

Παίρνω επίδομα τεμπελιάς και ανικανότητας, κυρία Καϊλή, επειδή ζω σε ένα κράτος που ποτέ δε θα με σεβαστεί, που ποτέ δε θα εκτιμήσει την αξία μου και που ποτέ δε θα με θεωρήσει ισότιμη με τους υπόλοιπους πολίτες! Ζω σε ένα κράτος που δε μου δίνει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να προσφέρω, να παράξω έργο, να αποδώσω! Που όταν, και αν, καταφέρω ποτέ να βρω δουλειά, θα πρέπει να εργαστώ δέκα φορές πιο σκληρά από τους συναδέλφους μου, επειδή, διαφορετικά, κάποιοι σαν εσάς, κυρία Καϊλή, θα με θεωρήσουν τεμπέλα και ανίκανη!

Καλό θα ήταν να σκέφτεστε λίγο προτού ξεστομίσετε κάτι τέτοιο και… να μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια!»

Χριστίνα Σαρρή,
συγγραφέας, φοιτήτρια ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. ΚΥΡΙΑ ΚΑΙΛΗ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΓΕΝΗΜΑΤΑ ΕΜΕΝΑ ΠΡΟΣΟΠΙΚΑ ΜΕ ΑΦΕΙΝΕΙ ΠΑΓΕΡΑ ΑΔΙΑΦΟΡΟ ΟΜΩΣ ΤΟ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΘΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΑΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΗΡΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΞΗΓΕΙΤΕ ΚΑΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΣΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΒΟΛΕΨΑΚΙΔΕΣ?ΛΑΘΟΣ!? Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΡΑΓΕΙ ΕΡΓΟ ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ!! ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΜΙΑ ΚΟΚΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΑΛΗΛΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΟΤΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΒΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΝΑ ΠΗΓΕΝΟΥΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΥΡΟΠΛΙΚΤΟΥΣ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΚΛΠ ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΛΟΙ ΑΠΛΩΣ ΚΛΕΨΑΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΖΗΤΑΤΕ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ Η ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΧΟΥΝ ΕΣΕΙΣ Η ΤΟΥΣ ΣΚΥΛΕΥΕΤΕ Η ΤΟΥΣ ΡΙΧΝΕΤΕ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ ΑΠΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙΛΗ ΑΝ ΤΗΡΟΝΤΟΥΣΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΟΙ ΘΑ ΗΣΑΣΤΑΝ ΣΗΝ ΣΤΕΝΗ? ΠΑΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΕΤΕ ΔΛΔ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΟΣΙΛΕΥΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΠΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΝ ΕΝΑΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΜΠΟΡΟΣ ΑΡΩΣΤΟΣ ΣΑΝ ΤΗΝ ΔΕΣΠΟΙΝΗΔΑ ΕΠΑΝΩ ΕΓΩ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΕΣΩ ΤΕΜΠΕΛΑ ? ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΟ ΟΧΙΜΑ ΜΟΥ ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΜΗΝ ΠΑΡΚΑΡΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ? ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΥΚΟΛΟ ΦΤΙΑΞΤΕ ΣΠΙΤΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΠΟΤΕ ΜΟΥ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΠΟΛΥ ΣΥΜΠΑΘΕΙΣ ΣΑΝ ΓΥΝΑΙΚΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΛΕΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Η ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΥΓΟΥΡΑ ΠΟΙΟ ΓΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΓΟΥΡΑ ΠΟΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΣ !!

  2. Αγαπητη Χριστινα ,
    σε μια χωρα ,που δεν υπαρχει αξιοκρατεια,
    οταν καθαριστριες δεν εξασκουν το επαγγελμα τους και πληρωνοντε απο τον αγρια φορολογουμενο Ελληνα εξαπαντοντας τους φορολογουμενους και χρεισιμοποιουν το επαγγελμα της καθαριστριας σαν σκαλοπατη για να ανεβουν ψηλα στην καριερα του και ισως πολυ ομοιοι τους.
    Πες τε μου σε ποια αλλη χωρα του κοσμου εαν εχει γινει κατι τετοιο;
    Πως ειναι δυνατον να προσφρρουν τετοια προσωπα χωρις προσοντα στερουμενα απαιτουμενης μορφωσεως εργασια πιοτητος;
    Οσοι αναριχοντε στην εξουσια δια της πλαγιας οδου ,πως να καταλαβουν εσας ,που κοπιαται περισσοτερο απο εναν υγειη ανθρωπο για να σπουδασετε και οτι πρεπει να καταβαλεται διπλασιο κοπο στην εργασια σας για να λαβεται τον μισθο ,που αντιστοιχει στο επαγγελμα σας;
    Ανθρωποι με τον σταυρο στο χερι δεν πανε μακρια,βγαζουν απλως τα προς το ζειν.
    Η κυρια Καιλη βλεπει τα ψιχουλα ,που περνουν αναπηροι ανθρωποι και το θεωρει οικονομικη επιβαρυνσι ,
    αλλα δεν θεωρει οικονομικη επιβαρυνσι τον πρακτωλο χρηματων,που περνουν οσοι αναριχοντε διχως προσοντα σε θεσεις εξουσιας και οχι μονον.
    Διερωταται κανεις τι ειδους εργασια μπορουν να προσφερουν τετοια ατομα;
    Ας αναλογιστει η κυρια Καιλη απο που ζημιωνεται περισσοτερο το δημοσιο και μετα να ανοιξει το στομα της.
    Αρκετα καταδιναστευουν τον ελληνικο λαο οι εξουσιαν εχοντες,υποτιμωντας την νοημοσυνη του .
    Ως εδω και μη παρεκει, αρκετα.

Comments are closed.