Η παράξενη συμπεριφορά του μεγάλου λευκού καρχαρία που έβαλε σε σκέψεις την επιστήμη

Κοινοποίηση:
shutterstock172147238

Κατά τη διάρκεια οργανωμένης κατάδυσης για λευκούς καρχαρίες στην Αυστραλία (μέσα σε κλουβί, πάντα), μια ομάδα τουριστών εντόπισε μια πραγματικά παράξενη συμπεριφορά για λευκό καρχαρία.

Ο θηρευτής κολυμπά ανάποδα, κάτι που ούτε το έμπειρο πλήρωμα του σκάφους της Calypso Star Charters είχε δει ποτέ του. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Fox News, ήταν ένας λευκός θηλυκός 3,5 μέτρων.

Το βίντεο έκανε τον γύρο της επιστήμης, μέσα σε άλλα, καθώς πρόκειται πράγματι για περίεργη συμπεριφορά. «Η υπόθεσή μου είναι ότι έκανε μορφασμούς στο σκάφος για να το ελέγξει και κατέληξε άθελά του να κολυμπά με την πλάτη, κάτι που μπορεί ακόμα και να παραλύσει έναν καρχαρία», λέει χαρακτηριστικά η ειδικός στους καρχαρίες Molly Zaleski.

«Οι καρχαρίες, και κάποια άλλα πλάσματα, έχουν αυτή την αναποδογυρισμένη αντίδραση που αποκαλούμε ‘‘τονική ακινησία’’ και προκαλεί προσωρινά διαστήματα αδράνειας».

Όταν βρεθούν ανάποδα οι καρχαρίες, οι μύες τους χαλαρώνουν και η αναπνοή τους επιβραδύνεται. Η επιστήμη δεν γνωρίζει ούτε την ακριβή της φύση ούτε τη λειτουργία που ενδέχεται να επιτελεί, αν επιτελεί. Υπάρχουν ωστόσο υποθέσεις που υποδεικνύουν πως αυτές οι υπνωτικές καταστάσεις μπορεί να έχουν να κάνουν με το ζευγάρωμα.

Άλλοι πάλι υποθέτουν πως είναι μια φοβική αντίδραση που οδηγεί τον καρχαρία σε κατατονικές συμπεριφορές. Όπως κι άλλα ψάρια που το παίζουν νεκρά μπροστά στον θηρευτή. Αν και ο μεγάλος λευκός λίγους εχθρούς έχει στο νερό.

Το SharkTrust αναφέρει πάντως πως έχουν καταγραφεί φάλαινες-δολοφόνοι να εκμεταλλεύονται αυτές τις κατατονικές συμπεριφορές του καρχαρία και να τον πνίγουν, καθώς οι καρχαρίες πρέπει να κινούνται συνεχώς για να αναπνέουν…


ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: