Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου τίμησε την 76η Επέτειο του Ελ Αλαμέιν (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
ekk

Συγκίνηση και δέος στις εκδηλώσεις μνήμης για την 76η Επέτειο από τη μάχη του Ελ Αλαμέιν. Στην έρημο, υπάρχει ένα μνημείο που κυματίζει μέρα νύχτα η γαλανόλευκη. Είναι αφιερωμένο για στους Έλληνες που πολέμησαν κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Μέση Ανατολή και έχασαν τη ζωή τους στη μάχη του Ελ Αλαμέιν.

Στην εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της 20ης Οκτωβρίου 2018, όλοι ήταν εκεί.

Την Ελληνική Κυβέρνηση, εκπροσώπησε, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, τον οποίο συνόδευε ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο κ. Μιχαήλ – Χρήστος Διάμεσης. Επίσης, στην επιμνημόσυνη δέηση ήταν και ο ακόλουθος Άμυνας στην Αίγυπτο Παρίσης Κανούτος.

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου απέτισε ύψιστο φόρος τιμής. Ο πρόεδρός της Ε.K.K κ. Χρήστος Καβαλής, μαζί με τον Κοινοτικό Επίτροπο κ. Ανδρέα Ρούσσοκατέθεσαν δάφνινο στεφάνι στο Ελληνικό Στρατιωτικό Μνημείο τυλιγμένο με κορδέλα στα χρώματα της γαλανόλευκης σημαίας. Ενώ στην επιμνημόσυνη δέηση ήταν παρών και ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Λεωνίδας Φοντριέ.

Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές εκτυλίχτηκαν όταν κατέθεσε στεφάνι ένας από τους επιζώντες που πολέμησαν στο Ελ Αλαμέιν. Πρόκειται για τον κ. Μιχάλη Ματζάκο, ο οποίος συμπλήρωσε τα 95 χρονια ζωής. Παλικάρι 19 χρονών ρίχθηκε στη μάχη υπέρ ειρήνης και πατρίδας.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι, μόλις είδαν τον κ. Ματζάκο, άρχισαν να χειροκροτούν. Το χειροκρότημα παρατεταμένο. Τα μάτια όλων βούρκωσαν από υπερηφάνεια. Η φωνή και ανάσα «κόπηκε» στο ένα λεπτό που κρατήθηκε σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Και λίγα λεπτά αργότερα, όλος ο χώρος του μνημείου αντήχησε με τις φωνές των παρευρισκομένων που έψαλλαν τον Εθνικό μας Ύμνο.

Αξιζει να σημειωθεί ότι στεφάνι κατέθεσαν και οι διευθυντές των Ελληνικών Σχολείων του Καΐρου, ο κ. Γιώργος Ψάνης ο διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολήςκαι ο κ. Χρήστος Παπαθανασίου διευθυντής της Αμπετείου Σχολής.

Παρών στην επιμνημόσυνη δέηση ήταν και ο αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Βόρειας Αφρικής και  Μέσης Ανατολής κ. Τάσος Αναστασίου.

Κατά τη διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης, που τέλεσε ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρειας πατ.Στέφανος, οι μαθητές των Ελληνικών Σχολείων κρατούσαν τη γαλανόλευκη σημαία.

Στεφάνι κατέθεσε εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Κύπρου στο Κάιρο, εκπρόσωποι δεκάδων χωρών, της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και μεταξύ άλλων οι Πρόσκοποι του Καΐρου, με επικεφαλής τον κ. Ανδρέα Γιόσρι.

Μήνυμα ειρήνης, έστειλε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου μετά τη λήξη των εκδηλώσεων μνήμης στο Ελ Αλαμέιν.

«Θα αντλήσω το μήνυμά μου από τα α λόγια του υφυπουργού Εξωτερικών ότι σήμερα δεν υπάρχουν εχθροί. Ότι υπάρχει μια ένωση ανθρώπων που θέλουν μόνο το καλύτερο. Οι παλιοί εχθροί έγιναν σύμμαχοι και από σύμμαχοι μια οικογένεια. ευελπιστούμε σε όλο τον κόσμο να κυριαρχήσει αυτή η διάθεση, να σταματήσουν οι πόλεμοι, να υπάρχουν στιγμές ευτυχίας και επιτυχίας και όχι μνημόσυνα και τελετές», είπε ο κ. Καβαλής.

Πηγή: ekkairo.org / Κάτια Τσιμπλάκη

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response