Εφιάλτης από το παρελθόν: Αύξηση 300% των κρουσμάτων ιλαράς – «Εκτόξευση» 700% στην Αφρική!

Κοινοποίηση:
ilara_0

Τα κρούσματα ιλαράς σε όλον τον κόσμο αυξήθηκαν κατά 300% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο το 2018, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στην Αφρική η αύξηση αυτή φτάνει το 700%.

“Μέχρι σήμερα, από τις αρχές του 2019, 170 χώρες έχουν αναφέρει 112.163 κρούσματα ιλαράς στις υπηρεσίες του ΠΟΥ. Πέρσι είχαν καταγραφεί μόνο 28.124 κρούσματα σε 163 χώρες” ανέφερε ο Οργανισμός, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία αυτά είναι ακόμη προσωρινά. Ο ΠΟΥ εκτιμά άλλωστε ότι σε όλον τον κόσμο αναφέρονται στις αρχές λιγότερα από 1 στα 10 κρούσματα.

Πέρα από την Αφρική, μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται στην Ευρώπη (+300%), την ανατολική Μεσόγειο (+100%), την αμερικανική ήπειρο (+60%) και τη Νοτιοανατο0λική Ασία (+40%).

Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι η εμφάνιση της ασθένειας θα μπορούσε να αποτραπεί, εφόσον όλοι λάμβαναν τις δύο δόσεις ενός “ασφαλούς και αποτελεσματικού” εμβολίου. Όμως η ιλαρά επανεμφανίζεται σε όλον τον κόσμο κυρίως εξαιτίας του κινήματος κατά των εμβολιασμών στις πλούσιες χώρες και στην περιορισμένη πρόσβαση των ανθρώπων σε υπηρεσίες υγείας στις φτωχότερες.

Επιδημίες ιλαράς έχουν αναφερθεί στη ΛΔ του Κονγκό, την Αιθιοπία, τη Γεωργία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, τη Μαδαγασκάρη, τη Μιανμάρ, τις Φιλιππίνες, το Σουδάν, την Ταϊλάνδη και την Ουκρανία. Ανησυχητικός είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ταϊλάνδη και την Τυνησία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ιλαράς αυξήθηκε κατά σχεδόν 20% την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με αξιωματούχους των ομοσπονδιακών υπηρεσιών υγείας, η χώρα είναι αντιμέτωπη με τη δεύτερη χειρότερη επιδημία την τελευταία 20ετία. Μέχρι τις 11 Απριλίου τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) κατέγραψαν 555 κρούσματα από τις αρχές του έτους. Η ιλαρά είναι άκρως μεταδοτική ασθένεια και μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρες επιπλοκές – πνευμονική λοίμωξη ή εγκεφαλίτιδα, ιδίως στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Τα CDC ωστόσο δεν έκαναν καμία αναφορά σε νεκρούς από την ασθένεια.

Στη Νέα Υόρκη έχουν αναφερθεί 285 κρούσματα από τον περασμένο Οκτώβριο και οι περισσότεροι ασθενείς ήταν μέλη της κοινότητας των Ορθόδοξων Εβραίων του Μπρούκλιν. Ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο την περασμένη εβδομάδα διέταξε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί στο Μπρούκλιν να κάνουν το εμβόλιο, διαφορετικά θα τους επιβληθεί πρόστιμο. Όπως είπε ο ντε Μπλάζιο, αυτή είναι η χειρότερη επιδημία στην πόλη από το 1991.

Τα περισσότερα από τα κρούσματα στο Μπρούκλιν αναφέρθηκαν σε παιδιά. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας εκτιμούν ότι η επιδημία ξεκίνησε από ένα μη εμβολιασμένο παιδί το οποίο είχε ταξιδέψει στο Ισραήλ, χώρα που επίσης παρουσιάζει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

Στελέχη των υπηρεσιών υγείας κατήγγειλαν επίσης ότι στο Μπρούκλιν κυκλοφορούν φυλλάδια κατά των εμβολίων που περιέχουν λανθασμένες πληροφορίες.

Άλλη μια επιδημία έπληξε πρόσφατα οικογένειες Ορθόδοξων Εβραίων στην κομητεία Ρόκλαντ της Νέας Υόρκης. Οι τοπικές αρχές απαγόρευσαν στα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί να κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους, όμως η εντολή αυτή ανατράπηκε πρωτόδικα από έναν δικαστή και τώρα αναμένεται η απόφαση του εφετείου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: