Εργοδότης πήγε στο σπίτι εργαζόμενης για να την εξαναγκάσει να υπογράψει την απόλυσή της – Της χρωστούσε δεδουλευμένα

Κοινοποίηση:
servitoroi-001

Άλλη μια καταγγελία για τις συνθήκες «εργασιακού Μεσαίωνα» που επικρατούν στην λεγόμενη «τουριστική βιομηχανία» έρχεται στην επιφάνεια, αυτή τη φορά από την περιοχή της Πάργας.

Σύμφωνα με καταγγελία του αγωνιστικού σχήματος «Λάντζα» στον επισιτισμό-τουρισμό, εργοδότης που χρωστούσε δεδουλευμένα σε εργαζόμενη έφτασε στο σημείο να πάει στο σπίτι της, εξαναγκάζοντάς την με φωνές και ύβρεις να υπογράψει την απόλυσή της. Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία, ο ίδιος άρπαξε την ατζέντα στην οποία η εργαζόμενοι είχε καταγράψει τις ώρες τις οποίες εργαζόταν, και οι οποίες υπερέβαιναν κατά πολύ τις συμφωνημένες βάσει της σύμβασης, και την κατέστρεψε.

Αναλυτικά η καταγγελία:

«Μία τουριστική βιομηχανία και ανάπτυξη που μόνο με… ροδοπέταλα δεν είναι στρωμένη για τους εργαζόμενους, καθώς και άδικη απόλυση εργαζόμενης επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα της, κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας, η Έλσα Υφαντή, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Τουρισμό Πάργας και μέλος της κίνησης ΛΑΝΤΖΑ και ο Βαγγέλης Νάνος, εκ μέρους της Αγωνιστικής Παρέμβασης ιδιωτικών υπαλλήλων Ν. Πρέβεζας.

Η κα Υφαντή ανέφερε: “Θέλουμε να καταγγείλουμε μία απόλυση, η οποία έγινε με τον εξής υπέροχο τρόπο. Η εργαζόμενη που δούλευε από τις 24 Ιουνίου σε εργοδότη, που διατηρεί ξενοδοχείο και εστιατόριο σε κεντρική παραλία της Πάργας, διαθέτει χώρους εστίασης, μπαρ κτλ. έκανε το φοβερό λάθος να ζητήσει τα δεδουλευμένα της. Πέρα από το ότι συνεχώς μετέθετε την ημερομηνία που θα της τα έδινε, μιλάμε από τις 24 Ιουνίου και έχουμε Αύγουστο, της έλεγε διάφορες δικαιολογίες, της έκλεινε το τηλέφωνο, ώσπου την Πέμπτη έκανε το εξής υπέροχο, πήγε έξω από το σπίτι της με προσβολές και φωνές και απόσπασε την υπογραφή της για την απόλυσή της. Επίσης έκανε και το άλλο υπέροχο. Όταν η γυναίκα πήγε να του δείξει ότι δουλεύει πολύ περισσότερες ώρες από ότι την έχει ασφαλίσει, της άρπαξε την ατζέντα της, μπήκε στη μηχανή του και εξαφανίστηκε. Όταν πήγε στο ξενοδοχείο βρήκε την ατζέντα της διαλυμένη και τα φύλλα σκισμένα.

Η ΛΑΝΤΖΑ ενεργοποιήθηκε αμέσως. Έγινε καταγγελία στην αστυνομία, στην επιθεώρηση εργασίας. Σύσσωμο το σωματείο της Πάργας ενεργοποιήθηκε και με έκτακτο Δ.Σ. που κάναμε, αποφασίσαμε να σταθούμε στο πλευρό της συναδέλφου και να καταγγείλουμε δημόσια ότι έγινε. Ζητάμε όλοι οι σύλλογοι της Πάργας, των εστιατόρων, των ξενοδόχων, των δωματίων -εκεί έχουμε αχαρτογράφητα νερά- να καταδικάσουν τέτοιες συμπεριφορές. Πού θα πάμε ακόμη; Θα μας βγάλουν μαχαίρια και όπλα. Το έκαναν ήδη στην Κρήτη. Πρέπει να το περιμένουμε και στην περιοχή μας; Οι εργαζόμενοι είναι έρμαια στις ορέξεις του κάθε εργοδότη. Πέρα από τις απαξιωτικές συμπεριφορές, τώρα πάνε και στα σπίτια. Το άλλο που γίνεται κατά κόρον εδώ και χρόνια, είναι το θέμα των δώρων. Τα δώρα μπαίνουν στην τράπεζα και οι εργαζόμενοι ήταν υποχρεωμένοι να τα γυρίσουν πίσω. Έχουμε καταγγελίες από τους εργαζόμενους. Πέρυσι ήταν πολύ έντονο το φαινόμενο. Θέλαμε να απευθυνθούμε και στον Εισαγγελέα.

Ζητάνε τώρα σύμφωνα με τις υποτιθέμενες αυξήσεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, αν κάποιος πρέπει να πάρει 1.200 ευρώ πρέπει να γυρίσει τα 200-400 πίσω στον εργοδότη κάθε μήνα. Με αυτές τις συμφωνίες ξεκινούν οι άνθρωποι να δουλεύουν τη σεζόν. Κάνοντας έναν μικρό υπολογισμό μέσα από καταγγελίες που έχουμε, μία επιχείρηση με 70 άτομα, κλέβοντας από τους εργαζόμενους χρήματα, μπορεί να φτάνει από 15.000 έως 25.000 να κλέβει από τους εργαζόμενούς της. Ουσιαστικά ο εργαζόμενος φορολογείται χρήματα, τα οποία τα παίρνει μαύρα ο εργοδότης και πληρώνει το ΙΚΑ. Αυτό είναι επιχειρηματικότητα; Όταν εννοούμε ανάπτυξη την εννοούμε με αυτόν τον τρόπο; Η ΝΔ προσπαθεί όλο αυτό πλέον να το κανονικοποιήσει. Να είναι νόμιμο. Θέλουμε να καταγγείλουμε το γεγονός. Να σταματήσουν αυτά. Οι εργαζόμενοι να καταγγέλλουν αυτά που συμβαίνουν και να μη φοβούνται τίποτα. Το χειρότερο είναι να φορολογείσαι λεφτά που δεν παίρνεις, να εκβιάζεσαι, να βρίζεσαι, να κακοποιείσαι. Είναι ό,τι χειρότερο ο εξευτελισμός της προσωπικότητάς σου και το κλέψιμο των χρημάτων μέσα από την τσέπη σου.

Σαν ΛΑΝΤΖΑ και σαν σωματείο θέλουμε να οργανώσουμε τον κόσμο γύρω μας. Να τους δείξουμε ότι είμαστε εδώ και τους συμπαραστεκόμαστε και θα απαιτήσουμε να πάρει η συγκεκριμένη κυρία και το τελευταίο ευρώ από τα χρήματά της. Δε θα αφήσουμε σε ησυχία κανέναν εργοδότη που φέρεται έτσι και τον συγκεκριμένο που αναφέραμε” και πρόσθεσε:“Θέλω να αναφερθώ λίγο στους εργοδότες που παίρνουν εργαζόμενους από γραφεία από Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Στην Πάργα παρατηρήθηκε το φαινόμενο φέτος να μην βρίσκουν εργαζόμενους. Έχουν τόσο κακή φήμη ή ζητούν τόσο παράλογα πράγματα με ελάχιστα χρήματα, που δεν πήγαιναν για δουλειά ούτε οι άνθρωποι που ήρθαν στη χώρα μας μόνο γι’ αυτό το λόγο. Απευθύνθηκαν λοιπόν σε γραφεία και υπάρχει αυτή τη στιγμή κόσμος, που ξέρουμε τι περνούν. Πρώτα πρέπει να προστατευτούν οι άνθρωποι, ανεξαρτήτου φυλής, και εμείς να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Να τονίσω επίσης ως ΛΑΝΤΖΑ Πάργας τη μεγάλη ευθύνη που έχει το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας με την απίστευτη απραξία του. Οι εργοδότες στην περιοχή μου θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να αδικούν και οι εργαζόμενοι υποχρέωση να αδικούνται. Η εργοδοσία το θεωρεί δικό της το Εργατικό Κέντρο. Και πως να μη το θεωρεί”.»

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Κούλη δεν θέλατε; Φάτε Κούλη τώρα να μάθετε να έχετε κοντή μνήμη.Και με τον νέο νόμο που θα ισχύει από Δευτέρα θα σας διώχνουν χωρίς καμιά αιτιολογία. Και δεν είδατε τίποτα ακόμη.

    1. Ο νόμος περί αιτιολόγησης απόλυσης δεν ήταν φιλεργατικός νόμος διότι στρεφόταν εναντίον του εργαζόμενου με το ηλεκτρονικό φακέλωμα. Επίσης εργασιακός μεσαίωνας υπήρχε και επί ημερών Τσίπρα. Το ζητούμενο είναι να παταχθεί ο εργασιακός μεσαίωνας χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις στον εργαζόμενο.

  2. Καλά τα έλεγε ο Άγιος Παϊσιος, αλλά επίγεια μόνο με ανελέητο ξύλο και φουρνέλο στο μαγαζι και στο σπίτι τους βάζουν μυαλό αυτά τα κουμάσια που εκμεταλλεύονται τους φτωχούς και τους αδύναμους. Ο καλός καλό δε βλέπει σε αυτή τη ζωή. Γιατί αν περιμένουμε τη δικαιοσύνη, αστο. Και τα εβραιοσκυλα οι Ρότσιλντ εδω και τόσες γεννιές πάνω στην αδικία έχουν χτίσει περιουσία δισεκατομμυρίων. Πότε θα πληρώσουν για τα εγκληματά τους; Ποτέ, γιατί πάντα υπήρχε η σιωπή των αδυνάμων.

  3. Ο πάτερ Παίσιος λέει ότι η αδικία προς τους άλλους είναι από τα αμαρτήματα εκείνα που δεν επέχουν συγχώρεση από το Θεό. Πρέπει να προσευχόμαστε και για τους αδικημένους και γι αυτούς που αδικούν. Μακάρι ο εργοδότης να αντιληφθεί τις αδικίες που έχει κάνει και να ζητήσει αληθινή συγχώρεση από τον Θεό και από αυτούς που αδίκησε για να μην εφαρμοστούν οι πνευματικοί νόμοι πάνω του και καταστραφεί και αυτός αλλά και η οικογένεια του!!!

Comments are closed.