«Είναι αδύνατον να νικήσεις στον Γύρο της Γαλλίας αν δεν είσαι ντοπαρισμένος». Πώς αποκαλύφθηκε ο Λανς Άρμστρονγκ που είχε κερδίσει 7 φορές στη Γαλλία. Έπαιρνε αναβολικά αν και είχε ξεπεράσει τον καρκίνο με ορχεκτομή

Κοινοποίηση:
armst

Έγινε πρωταθλητής σε νεαρή ηλικία. Κέρδισε επτά συνεχόμενες φορές στον πιο απαιτητικό διαγωνισμό ποδηλασίας στον κόσμο, τον Γύρο της Γαλλίας που καλύπτει μια διαδρομή μεγαλύτερη των τεσσάρων χιλιάδων χιλιομέτρων.

 

Όλοι μιλούσαν για τον «βασιλιά του ποδηλάτου», τον Αμερικανό Λανς Άρμστρονγκ. Μέχρι που η αποκάλυψη ότι όλες οι νίκες του οφείλονταν σε ντοπάρισμα τον κατέβασαν από τον θρόνο του. Ο άνθρωπος που κάποτε βρισκόταν στην κορυφή, έπεσε απότομα στα μάτια του κοινού και από «βασιλιάς», έγινε ο μεγαλύτερος απατεώνας στην ιστορία του αθλήματος.

Από μικρός πρωταθλητής

Όταν ήταν 12 ετών ασχολήθηκε με την κολύμβηση και λίγο αργότερα με το τρίαθλο. Διακρίθηκε στους περισσότερους διαγωνισμούς που συμμετείχε. Σε ηλικία 16 ετών ασχολήθηκε επαγγελματικά με το τρίαθλο και ανακηρύχθηκε σχεδόν αμέσως πρωταθλητής στους εθνικούς αγώνες που συμμετείχε το 1989 και το 1990. Δυο χρόνια ασχολήθηκε αποκλειστικά με την ποδηλασία και έγινε μέλος της ομάδας της Μοτορόλα. Το 1993 βγήκε πρώτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και ακολούθησαν και άλλες νίκες, όπως ο Γύρος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Tour DuPont. Το 1993 και το 1995 πήρε μέρος και στον Γύρο της Γαλλίας τον πιο δύσκολο αγώνα ποδηλασίας που διαρκεί τρεις εβδομάδες, χωρίς να κατακτήσει την πρώτη θέση. Ο Άρμστρονγκ πείσμωσε. Ήθελε να κερδίσει στον γύρο της Γαλλίας ότι και αν αυτό σήμαινε….

Ένα βήμα πριν από τον θάνατο

Όμως, ένα πρόβλημα υγείας τον έβγαλε εκτός αγώνων. Το 1996 όταν ήταν μόλις 25 ετών διαγνώστηκε με καρκίνο στους όρχεις, ο οποίος έκανε μετάσταση στους πνεύμονες, στην κοιλιά και στον εγκέφαλο. Οι γιατροί δεν του έδιναν σχεδόν καμία ελπίδα ζωής. «Του είχαμε πει ότι είχε 20 ως 50% πιθανότητα να ζήσει, κυρίως για να του δώσουμε ελπίδα. Αλλά το είδος του καρκίνου που είχε, αφού είδαμε τις ακτινογραφίες και τις εξετάσεις αίματος, δεν υπήρχε καμία ελπίδα», είχε πει ο ουρολόγος Τζιμ Ρηβς. Αναγκάστηκε να κάνει ορχεκτομή και έκανε χημειοθεραπείες. Μετά από μια σειρά θεραπειών ο Άρμστρονγκ απαλλάχτηκε από τη νόσο….

Η επιστροφή και οι κατηγορίες για ντόπινγκ

Παρόλο που όλοι περίμεναν ότι θα τα παρατήσει, ο Άρμστρονγκ ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στους αγώνες το 1998. Ωστόσο, η επιστροφή του στον αθλητισμό μετά από την περιπέτεια με την υγεία του, είχε «τυφλώσει» τον κόσμο γύρω του. Όλοι έβλεπαν τον αθλητή που κατάφερε να επιβιώσει και συνέχιζε να παλεύει για να εκπληρώσει το όνειρό του. Έγινε πρότυπο και θεωρήθηκε το σημαντικότερο success story της εποχής.

Μπήκε στην ομάδα US Postal και το 1999 συνέβη αυτό που τόσο ήθελε. Τερμάτισε πρώτος στον Γύρο της Γαλλίας. Από την πρώτη νίκη του κυκλοφόρησαν και οι πρώτες φήμες ότι ντοπάρεται. Ο Τύπος τον χαρακτήριζε «καρκίνο της ποδηλασίας» και «τρολ». Όμως, ο Άρμστρονγκ αρνούνταν κάθε κατηγορία και έλεγε ότι η νίκη του ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Ισχυριζόταν ότι είναι ο μόνος αθλητής που είχε υποβληθεί σε τόσους πολλούς ελέγχους στον κόσμο. Χρησιμοποίησε ακόμη και την περιπέτεια με την υγεία του για να καλύψει το μεγάλο του μυστικό. Τότε είχε δηλώσει: «Αν σκεφτεί κανείς την κατάστασή μου, θα καταλάβει. Είμαι ένας άνδρας που επέστρεψε από τη θανατική ποινή. Για ποιο λόγο να ντοπαριστώ και να θέσω τη ζωή μου πάλι σε κίνδυνο; Είναι τρελό. Δεν θα το έκανα ποτέ αυτό. Όχι. Δεν υπάρχει περίπτωση!» Το 1999 μια εξέταση ούρων έδειξε ότι υπήρχαν ίχνη κορτιζόνης στο αίμα του. Ο Άρμστρονγκ παρέδωσε ένα ιατρικό έγγραφο στο οποίο αναφερόταν ότι είχε χρησιμοποιήσει μια κρέμα για έρπητα, η οποία περιείχε τη συγκεκριμένη ουσία σε μικρή περιεκτικότητα. Η εξήγησή του έγινε δεκτή. Ο Άρμστρονγκ συνέχισε να κατακτά την πρώτη θέση στον Γύρο της Γαλλίας για τα επόμενα έξι χρόνια έως το 2005, οπότε ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να διαγωνίζεται επαγγελματικά. Είχε καταφέρει να κάνει ένα εξωπραγματικό σερί επτά συνεχόμενων νικών. Όμως, τα δημοσιεύματα και οι υποψίες για ντόπινγκ δεν είχαν σταματήσει. Ο Άρμστρονγκ συνέχισε να αρνείται κάθε κατηγορία. «Γιατί να το διακινδυνέψω; Έχω τα πάντα. Έχω λεφτά. Έχω συμβόλαια. Έχω την οικογένειά μου. Έχω το όνομα της οικογένειάς μου. Νομίζετε θέλω όταν πάει ο γιος μου στο σχολείο το 2012 να του λένε ότι ο πατέρας του έγινε τσακωτός για τέτοιες ουσίες;» είχε πει….

Δείτε τις στιγμές νίκης του Άρμστρονγκ και τους πανηγυρισμούς του:…

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. αυτος και ο παντανι ηταν οι κορυφαιοι της τελευταιας γεννιας
    απιστευτη η πορεια της ποδηλατικης τους ζωης
    αν δεις βιντεο με αυτους τους δυο θα καταλαβεις οτι γεννηθηκαν νικητες

Comments are closed.