Μπαίνει τέλος στην ασυλία υπουργών ή μας δουλεύουν ψιλό γαζί;

Κοινοποίηση:
vouli-psifoforia-asylia-708

Στην ψηφοφορία που θα γίνει τις προσεχείς ημέρες στην Ολομέλεια της Βουλής για την Συνταγματική Αναθεώρηση, αναμένεται να επιβεβαιωθεί η συμφωνία των περισσοτέρων κομμάτων σε μια μείζονα αλλαγή του Συντάγματος.

Την αλλαγή του «νόμου περί ευθύνης υπουργών» όπως λέγεται, που ουσιαστικά προέβλεπε το ακαταδίωκτο των υπουργών και υφυπουργών, αφού το όποιο αδίκημα είχαν τελέσει στην διάρκεια των υπουργικών τους καθηκόντων, παραγράφονταν σε σύντομο διάστημα μετά τις εκλογές. Υπουργοί και υφυπουργοί μετά τις εκλογές, δεν κινδύνευαν από ποινική δίωξη αφού το όποιο αδίκημά τους είχε παραγραφεί…

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στην κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας όπως ονομάζεται, δηλαδή στην πρόβλεψη ότι η δίωξη μπορεί να γίνει μόνο «μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος», αλλά και στην κατάργηση της διάταξης που προβλέπει ότι οι πρώην υπουργοί και υφυπουργοί δικάζονται από Ειδικό Δικαστήριο και όχι από την τακτική δικαιοσύνη. Το Ειδικό δικαστήριο παίρνει τέλος και οι υπουργοί και υφυπουργοί θα δικάζονται από τα κοινά δικαστήρια όπως όλος ο κόσμος.
Η διάταξη του Συντάγματος που ισχύει σήμερα

Η Βουλή ασκεί τη δίωξη για τους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς. Η πρόταση για δίωξη γίνεται από τουλάχιστον 30 βουλευτές. Συγκροτείται προανακριτική επιτροπή και η απόφαση πηγαίνει στην Ολομέλεια η οποία αποφασίζει για την άσκηση η όχι της δίωξης. Απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών. Η άσκηση δίωξης όμως μπορεί να γίνει μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος…Δηλαδή έναν χρόνο μετά τις εκλογές από την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος, αυτό έχει παραγραφεί. Την εκδίκαση της υπόθεση αναλαμβάνει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο που συγκροτείται από δικαστές του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μαζί με τον κατηγορούμενο πολιτικό συμπαρασύρονται και οι συμμέτοχοι.

Στην ουσία τι καταργείται; Καταργείται η χρονική περίοδος της παραγραφής. Κατά τα άλλα, το άρθρο 86 μένει ακέραιο.

Τα συμπεράσματα δικά σας!

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: